vineri, mai 16, 2008

Preşedintele României...


COMUNICAT DE PRESĂ

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi, 16 mai a.c., Decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 89 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Discursul
preşedintelui României, Traian Băsescu,
la evenimentul de aniversare a „100 de ani în industria de petrol şi gaze naturale” de către S.C. UPETROM 1 MAI S.A.
(Ploieşti, 16 mai 2008)

“Bună ziua , bine v-am găsit, La mulţi ani!

Prezenţa mea aici este generată, în primul rând, de respectul pentru dumneavoastră, pentru munca dumneavoastră, pentru tradiţia acestei societăţi.

Vă mărturisesc că, umblând prin lume, dacă este un lucru despre care în mod automat se vorbeşte la discuţiile bilaterale, primul lucru care ţi-l spune un şef de stat, fie că vorbeşti cu preşedintele Putin, că vorbeşti cu Emirul Kuweitului, cu preşedintele Libiei, cu preşedintele Egiptului, este despre industria petrolieră românească.

Vă asigur că nu este o vorbă pe care o spun pentru că este astăzi ziua unităţii dumneavoastră, a societăţii dumneavoastră şi implicit, a dumneavoastră. Ci este un lucru pe care l-am remarcat, care mi-a plăcut foarte mult şi care vine, o dată în plus, să mă facă solidar cu industria pe care dumneavoastră o reprezentaţi, cu atât mai mult cu cât timp de 12 ani, am fost şi eu parte a acestei industrii, cărând pe mările şi oceanele lumii ceea ce utilajele dumneavoastră au produs peste tot în lume. Este, vă mărturisesc, pentru prima dată când vin în societatea dumneavoastră. Nu am vizitat-o nici înainte de ‘89, nici după ‘89, pentru că nimeni nu m-a invitat. Astăzi, dacă am fost invitat, am venit cu multă plăcere şi repet, cu un sentiment de solidaritate pentru munca dumneavoastră.

Timp de 12 ani, rezultatul muncii dumneavoastră, care până la urmă, este acest aur negru după care astăzi toată lumea aleargă, a fost în corpul navelor pe care le-am comandat, l-am dus din lumea arabă în Japonia, din lumea arabă la Rotterdam şi de foarte multe ori am adus acasă.

Dacă pentru dumneavoastră astăzi este o sărbătoare, eu cred că şi pentru industria românească este o sărbătoare. Această societate este una din cele mai mari societăţi din lume, societate producătoare de utilaj petrolier, utilaj pentru extracţie de gaze şi mai nou, utilaj care se utilizează pe platformele marine. Una din marile unităţi industriale ale României şi în acelaşi timp, o unitate fanion, despre care astăzi vorbesc foarte bine până şi cei de la Gazprom. Eu vă felicit că aţi revenit pe piaţa rusească, contractele importante pe care societatea le-a obţinut, le-a obţinut câştigând în faţa competitorilor dv de cel mai mare calibru, fie că sunt americani, fie că sunt europeni. Pentru reuşita pe care o aveţi, eu vă felicit şi în acelaşi timp, vă mulţumesc. Vă mulţumesc pentru că această societate ţine germeni puternici ai industriei româneşti în piaţa internaţională şi în mod egal pe piaţa românească. Nimeni nu îşi poate imagina că o societate se poate dezvolta sănătos fără industrie. Serviciile ne asigură partea de consum. Partea de dezvoltare, partea de soliditate economică ne-o dau societăţile ca aceea în care dumneavoastră munciţi.

Ştiu că munciţi din tată în fiu, ştiu că sunteţi oameni dedicaţi muncii dumneavoastră şi în acelaşi timp, fiind oraşul care l-a dat pe Nichita Stănescu, pe dragul nostru Caragiale, sunteţi şi oameni care, atunci când vă distraţi, ştiţi să vă distraţi. Mă bucur că mi-aţi dat ocazia să vă văd, să vă vizitez, într-o zi în care, pe de-o parte, privim la istorie, dar avem dreptul, datorită realizărilor societăţii, să privim optimist către viitor şi, în acelaşi timp, într-o zi în care ne putem distra puţin împreună, oricât s-ar supăra cei care vor să vadă doar un Preşedinte încruntat. Vă asigur că voi petrece cu dumneavoastră câteva clipe plăcute.

Vă mulţumesc, încă o dată, pentru ceea ce faceţi şi pentru onoarea pe care mi-aţi făcut-o de a mă invita astăzi aici, când societatea dumneavoastră împlineşte 100 de ani. 100 de ani în care aţi avut un rol decisiv, nu numai în judeţul Prahova, ci pentru toată România. În jurul dumneavoastră s-a putut dezvolta o industrie petrolieră de prestigiu a României. Probabil, cei care în 1870 au făcut la Ploieşti prima rafinărie, au înţeles destul de repede că au nevoie şi de o astfel de societate, care a pornit de la un mic atelier, pentru ca industria petrolieră să poată să aibe viitor în România. Petrolul care s-a scos în România cu utilajele dumneavoastră a garantat întotdeauna României, ca şi astăzi, o marjă largă de independenţă energetică. Iar pentru acest lucru, fiecare dintre români trebuie să vă fie recunoscător.

Eu vă mulţumesc încă o dată, vă doresc La mulţi ani şi vă asigur de toată preţuirea mea, pentru munca pe care o faceţi şi mai ales pentru societatea şi însemnătatea ei în economia românească. Vă mulţumesc mult, La mulţi ani dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră, tuturor ploieştenilor şi tuturor prahovenilor! Vă mulţumesc mult!”



(Autor fotografii: Sorin Lupsa / Administraţia prezidenţială)

Niciun comentariu: