sâmbătă, mai 10, 2008

Program Opera Naţională Bucureşti


Duminica 11Mai, ora 18.30

SPECTACOL OMAGIAL LUDOVIC SPIESS
AIDA
– Spectacol în limba italiană –
Operă în 4 acte de Giuseppe Verdi
Libretul: Antonio Ghislanzoni
Dirijor: Cornel Trăilescu
Regia: Plamen Kartaloff
Scenografia: Viorica Petrovici
Coregrafia: Francisc Valkay
Maestru de cor: Stelian Olariu

Regele - Mihnea Lamatic
Amneris - Ecaterina Ţuţu
Aida - Roxana Briban
Radames - IGNACIO ENCINAS
Ramfis - Pompeiu Hărăşteanu
Amonasro - CARLOS ALMAGUER
Mesagerul - Valentin Racoveanu
Marea preoteasa - Dorina Cheşei

Solişti balet: Mădălina Slăteanu, Gigel Ungureanu, Magdalena Rădulescu

ludovicspiess1.jpgONB continua seria de spectacole aniversare si omagiale închinate personalitatilor artei lirice si coregrafice românesti, care au contribuit, prin activitatea lor artistica, la construirea renumelui primei scene lirice a tarii. Spectacolul cu opera Aida de Giuseppe Verdi, programat duminica, 11 mai, la ora 18.30, este dedicat tenorului Ludovic Spiess. Ioan Holender, directorul Operei de Stat din Viena, va evoca personalitatea marcanta a celebrului tenor.
Nascut în 1938 la Cluj-Napoca, Ludovic Spiess a urmat, în perioada 1965-1966, studii de specializare la Milano, iar la vârsta de 24 de ani a debutat pe scena Teatrului Muzical din Brasov.

Ca urmare a participarii la un concurs international de interpretare la Toulouse (Franta), unde a câstigat marele premiu, numele tenorului român a fost alaturat marilor artisti lirici europeni. Timp de 20 de ani, a cântat pe marile scene ale lumii, sub bagheta unor dirijori precum Claudio Abbado, Kurt Adler, Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Karl Böhm, Francesco Molinari si alaturi de interpreti ca Irina Achipova, Montserrat Caballe, Brigit Nillson, Piero Cappuccilli, Fietrich Fischer-Dieskau si Nicolai Ghiaurov. De-a lungul timpului, tenorul s-a facut remarcat în numeroase competitii importante de canto (premiul I la Toulouse – 1964, Rio de Janeiro – 1965, Amsterdam – 1966) si a primit numeroase distinctii.

Ludovic Spiess a fost solist permanent al Teatrului muzical din Brasov (ianuarie-septembrie 1962), al Teatrului de Opereta (1962-1964) si al Operei Române din Bucuresti (1964-1988), unde a ocupat si postul de director între 2001 si 2005. Artistul s-a stins din viata în 2006.

Pentru acest spectacol omagial, Opera Nationala a invitat la Bucuresti doi artisti importanti ai scenei lirice internationale: tenorul Ignacio Encinas (Radames) si baritonul Carlos Almaguer (Amonasro). Alaturi de acestia vor evolua artistii lirici Roxana Briban, Ecaterina Tutu, Pompeiu Harasteanu, Mihnea Lamatic, Valentin Racoveanu, Dorina Chesei si solistii baletului ONB Madalina Slateanu, Gigel Ungureanu si Magdalena Radulescu. Sub bageta maestrului Cornel Trailescu îsi vor da concursul orchestra, corul si ansamblul de balet al ONB.

encinas1.jpgNascut în Spania, Ignacio Encinas a fost remarcat în lumea operei ca urmare a premiilor obtinute în cadrul a numeroase competitii de canto. Si-a facut debutul la Lisabona, cu rolul Alfredo (LaTraviata – Giuseppe Verdi), iar în Spania a cântat pentru prima oara la Teatrul Zarzuela (Madrid), interpretând un alt rol verdian, acela al Ducelui din Rigoletto.

Au urmat colaborari cu marile scene europene: Berlin (Tosca de Giacomo Puccini, Bal mascat de Giuseppe Verdi), Roma (Norma de Vincenzo Bellini), Napoli (Macbeth de Giuseppe Verdi, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Madama Butterfly de Giacomo Puccini), Viena (Trubadurul de Giuseppe Verdi), Hamburg (Rigoletto si La Traviata de Giuseppe Verdi), Amsterdam (Trubadurul de Giuseppe Verdi).

almaguer.jpgCarlos Almaguer, bariton de origine mexicana, a studiat canto mai întâi în Ciudad de Mexico, apoi la Siena si la Madrid. Începând din 2000, Carlos Almaguer cânta cele mai importante partituri de bariton din operele lui Verdi – Nabucco, Rigoletto, Don Carlos, Forta destinului, Aida, Simon Boccanegra – în Spania (Barcelona, Madrid, Cordoba, Jerez, Sabadell), în Italia (Bologna, Torino, Trieste), în Franta (Toulouse, Limoges), în Monaco, în Belgia (Liège, Bruxelles) si Germania (Leipzig). Printre proiectele si colaborarile sale recente se numara Forta destinului, la Liège (2005), Tosca la Montpellier (2005) si Avignon (2006), Aida la Toulon (2006). În 2002, baritonul a primit premiul national al presei si al criticii mexicane.
(http://my.operanb.ro/content/view/190/1/lang,ro/)

Niciun comentariu: