vineri, mai 09, 2008

Raportul privind sportul în UE conţine amendamente româneşti


Deputaţii europeni au adoptat în mini-sesiunea plenară de la Bruxelles proiectul de raport la Cartea Albă privind Sportul, elaborat de către europarlamentarul grec Manolis Mavrommatis, pe lista de amendamente admise aflându-se şi cele şapte propuneri ale europarlamentarului român Mihaela Popa."Am depus o serie de amendamente la raportul Parlamentului European la Cartea Alba privind Sportul, in urma dezbaterii pe care am organizat-o cu directorii de cluburi sportive, cu profesorii de sport si specialistii in domeniu din Romania. S-au conturat, astfel, mai multe idei pe care le consider importante, de exemplu introducerea gratuitatii accesului la evenimentele sportive pentru tinerii sub 14 ani, infiintarea unor campionate europene la nivel de scoli si universitati, dar si o Zi Europeana fara E-uri in alimentatie", spune Mihaela Popa.
Europarlamentarul roman a propus, de asemenea, adaptarea infrastructurii sportive si scolare la nevoile persoanelor cu handicap, introducerea obligativitatii asigurarilor medicale pentru sportivii de performanta, elaborarea unor proiecte europene pentru prevenirea violentei pe terenurile sportive, inclusiv in cadrul activitatilor sportive din scoli, dar si crearea unor programe de sprijin destinate elevilor cu calitati fizice deosebite.
Potrivit Mihaelei Popa, „recunoasterea oficiala a sportului in noul Tratat de Reforma al Uniunii Europene este un pas important spre o politica europeana in domeniul sportului". Raportul adoptat de catre Parlamentul European traseaza deja cadrul pentru o astfel de politica, subliniind necesitatea de a continua finantarea sportului profesionist si amator, recunoasterea drepturilor colective de vanzare media ale cluburilor sportive si necesitatea unei lupte mai eficiente impotriva dopajului in sport. Raportul privind sportul al Parlamentului European va fi transmis Comisiei Europene in vederea initierii legislatiei in acest domeniu. (Carmen Dinu)
The image “http://www.dadalos.org/int/Demokratie/demokratie/grundkurs3/parlament/Parlament.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Niciun comentariu: