joi, mai 01, 2008

România participă pentru prima dată la Bienala de Artă de la Caserta


Un nou eveniment artistic cu caracter internaţional organizat de statul italian şi-a propus să concureze ca importanţă prestigioasa Bienală de la Veneţia: Bienala de Artă de la Caserta, care în acest an se desfăşoară în perioada 25 aprilie–11 mai.
În spaţiile Muzeului de Artă şi ale Complexului Belvedere di San Leucio din oraşul care, păstrând amprenta dinastiei Burbonilor, reprezintă o interfaţă culturală între nordul şi sudul peninsulei italice, expun artişti care şi-au obţinut consacrarea în ultimele decenii ale secolului trecut şi tineri creatori din întreaga lume. La ediţia din acest an participă, pentru prima dată, România, Brazilia, Argentina şi Republica Moldova.
Rezultat al demersurilor Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia şi al sprijinului financiar din partea Institutului Cultural Român, România este reprezentată prin lucrările a doi tineri artişti plastici: Simona Vilău şi Mihail Coşuleţu.
Născută pe 18 mai 1983, la Târgu Jiu, Simona Vilău a absolvit Liceul de Artă din oraşul natal iar în 2006 a Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, specializarea pictură, la clasa prof. univ. Sorin Ilfoveanu. Proiectul său de licenţă, „Oedip şi Domnul O”, a câştigat Marele Premiu al Senatului Universităţii. Pentru controversata expoziţie personală de la Galeria Simeza din Bucureşti, intitulată „Regele pe divan”, a primit Premiul Fundaţiei Alexandru Tzipoia pentru cea mai bună expoziţie a unui tânăr artist din anul 2006. Artista a participat la o serie de expoziţii colective importante: ACUM (2003 - Casa Radio, Bucureşti), expoziţia Taberei de pictură a Fundaţiei ANONIMUL (2004 - Club Prometheus, Bucureşti), Figurativo leggero (2005 – Accademia di Romania, Roma), Transmissionen III (2006 – Galeria Academiei de Artă şi Design, Stuttgart), expoziţia itinerantă Frumoasa şi Bestia (2006 – Galeria Muzeului Bruckenthal, Sibiu; K.O.KE.M. – Miercurea Ciuc; Casa Matei – Cluj-Napoca; Anaid Art Gallery - Bucureşti), Gala Premillor Cuvântul (Sala Auditorium, Muzeul Naţional de Artă al României) şi recenta „Mitologie temporanee” (2008 – Galeria ARIPA, Torino).
Mihail Coşuleţu s-a născut pe 7 noiembrie 1982, la Braşov. În 2001 a absolvit Liceul de Artă din oraşul natal, la secţia pictură, iar în 2005 a Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti, specializarea pictură, la clasa conf. univ. dr. Alexandru Chira. Proiectul său de licenţă, „Republica Ovidiului în Lupta cu Principiul”, a constat într-o lucrare pe pânză, de dimensiuni impresionante, cu suprafaţa de 18 metri pătraţi. „Anatomia orbului, magazia căpitanului sau proiect de mitologie personală”, lucrare de masterat s-a concretizat ulterior în cea de-a patra expoziţie personală la UNAgaleria din Bucureşti (iunie 2007). Trei luni mai târziu, Fundaţia Alexandru Tzipoia i-a acordat Premiul pentru cea mai bună expoziţie a unui tânăr artist din anul 2007. Participări la expoziţii colective:ACUM (2003 - Casa Radio, Bucureşti), expoziţia Taberei de pictură a Fundaţiei ANONIMUL (2004 - Club Prometheus, Bucureşti), Salonul Naţional (2006 – Galeria de Artă, Bistriţa), Tour(s) de France (2007 – Galeria NIT, Bucureşti), Gala Premiilor Cuvântul (Sala Auditorium, Muzeul Naţional de Artă al României), „Mitologie temporanee”. (Tudor CRISTIAN)

Niciun comentariu: