marți, mai 20, 2008

UDMR...


La Timişoara reînvie trecutul; Sfântu Gheorghe îşi aşteaptă tinerii acasă - Conferinţa de presă susţinută de Hunor Kelemen şi Árpád Antal la Cluj

În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută luni, 19 mai, la Cluj, preşedintele executiv al UDMR, şeful staffului de campanie, Hunor Kelemen, a informat asupra campaniei negative din ultimele zile, iar candidatul la primăria Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, a vorbit despre proiectul său de a readuce acasă pe studenţii care îşi urmează studiile la Cluj.



„La Timişoara reînvie trecutul”, a declarat preşedintele executiv al UDMR, şeful de campanie, Hunor Kelemen, atrăgând atenţia presei asupra unei decizii a BEJ Timiş demnă de atenţia opiniei publice. „Cu vot majoritar şi cu doar 4 voturi contra, a fost aprobată contestaţia unei persoane fizice în care se cere îndepărtarea din locurile publice şi din locurile de afişaj electoral din judeţul Timiş a afişelor electorale ale UDMR”, a atenţionat Hunor Kelemen, în opinia căruia „monstruoasa coaliţie” constituită în judeţul Timiş, nu constituie o noutate, deoarece această coaliţie s-a închegat deja, în săptămânile din urmă, la nivelul întregii ţări. În judeţul Timiş propunerea de îndepărtare a afişelor electorale ale UDMR a fost votată de reprezentanţii PSD, ai Coaliţiei Alianţa pentru Timiş, ai PNG, PRM şi PC. Împotrivă au votat reprezentantul PD-L, al UDMR şi două judecătoare ale Biroului Electoral.

„Fapta celor două judecătoare este lăudabilă şi curajoasă. Ele au declarat că nu redactează textul hotărârii, s-o scrie cei care au votat această hotărâre”, a relatat şeful de campanie Hunor Kelemen, anunţând că UDMR va ataca decizia, care nu are consecinţe juridice, la Biroul Electoral Central, imediat ce va fi publicată. „Până acum la Timişoara dialogul între diferitele culturi şi etnii a fost exemplar. De un deceniu nu s-a întâmplat ca afişe de orice fel să fi fost îndepărtate pentru că conţineau un text în limba maghiară”, a subliniat Hunor Kelemen, menţionând că reprezentanţii partidelor care au votat hotărârea în cauză nu cunosc nici măcar Acordul-cadru Privind Protecţia Minorităţilor al Consiliului Europei, adoptat şi de România, al cărui articol 10 prevede că „părţile recunosc dreptul persoanelor aparţinând oricărei minorităţi naţionale la folosirea liberă şi fără ingerinţe a limbii materne, verbal şi în scris, în scop personal sau public”.

Un război al afişelor se desfăşoară în Ţinutul Secuiesc. Ca şi în legenda Meşterului Manole, ceea ce se lipeşte seara, până dimineaţa este smuls, a arătat şeful staffului electoral al UDMR referindu-se la campania negativă agresivă a Partidului Civic Maghiar, din care nu lipsesc răspândirea de scriituri insalubre, cu un conţinut mincinos privind viaţa privată a candidaţilor, şi nici acţiunile organizate de rupere a afişelor de campanie în plină zi. „În campania negativă care întrece orice închipuiri sunt atacate familiile candidaţilor, şi nu se vorbeşte de priceperea profesională sau de calităţile lor”, a subliniat Hunor Kelemen.

Candidatul UDMR la funcţia de primar al municipiului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, şi-a prezentat proiectul „Vino acasă!”, menit să sprijine întoarcerea la Sfântu Gheorghe a tinerilor care îşi urmează studiile superioare la Cluj. În opinia lui Antal, numai 43% dintre studenţii originari din Sfântu Gheorghe se întorc acasă după terminarea studiilor, pe când în interesul dezvoltării comunităţii ar fi mult mai mare nevoie de cunoştinţele lor profesionale şi de munca lor, acasă. „Şi eu mi-am făcut studiile la Cluj, şi ştiu cât de greu este să te întorci într-un oraş unde există mult mai puţine posibilităţi şi locuri de muncă”, a spus candidatul la primăria Sfântu Gheorghe, care ar asigura tinerilor, în mod concret, terenuri pentru construirea de locuinţe, şi care consideră alocarea acelei subvenţii de stat de 20% de care ar putea beneficia tinerii între 18-35 de ani pentru construirea de locuinţe.


Panou pentru consultarea populaţiei la Miercurea-Ciuc
„Cele trei săptămâni de consultare a populaţiei judeţului au fost pentru mine pline de învăţăminte, întărindu-mi convingerea că un politician trebuie să-şi fundamenteze deciziile politice pe legătura vie, nemijlocită cu oamenii, consultându-i cu privire la problemele lor şi căutând soluţiile împreună cu ei”, a subliniat candidatul UDMR la preşedinţia CJ Harghita, Csaba Borboly, luni, 19 mai, cu prilejul instalării unui panou de consultare a populaţiei în faţa biroului său de campanie din centrul municipiului Miercurea Ciuc.

„Scopul consultărilor este de a consilia, de a da sfaturi, însă de această dată eu sunt cel care cere şi primeşte sfaturi, şi nu invers. Vom avea un Ţinut Secuiesc puternic, un judeţ Harghita eficient, de succes numai dacă ne vom uni şi vom lucra în echipă, căutând şi găsind împreună soluţiile”, a motivat Csaba Borboly înfiinţarea panoului de consultări pe principala arteră a localităţii, strada Petőfi. Panoul pe care localnicii îşi vor putea nota doleanţele, opiniile şi observaţiile, va fi expus începând din 26 mai, zilnic între orele 9-21. Câte un panou asemănător va fi instalat şi în oraşele harghitene Gheorgheni şi Odorheiu Secuiesc.
În cadrul acţiunii „Vino acasă!”, candidatul UDMR i-a invitat pe studenţii din Sfântu Gheorghe care studiază la Cluj, la o discuţie informală în oraşul de pe Someş.

Korodi Attila: Szász Jenő nu cunoaşte harta administrativă a judeţului Harghita


Szász Jenő nu cunoaşte harta administrativă a judeţului Harghita – a declarat azi ministrul mediului Korodi Attila cu ocazia acţiunii desfăşurate în parcul din faţa clădirii Primăriei oraşului.



Şeful de campanie al candidatul UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean a reacţionat pe această cale la una din declaraţiile televizate ale actualului primar. În cadrul acesteia Szász spunea că judeţul Harghita are 61 de unităţi administrative. Korodi printr-un calcul matematic a demonstrat că judeţul este format din 67 de unităţi administrative, atrăgând totodată atenţia lui Szasz să fie mai pregătit, iar atâta vreme câtr nu cunoaşte tot judeţul Harghitei să nu aspire la funcţii în Consiliul Judeţean.

Inaugurare de drum asfaltat între Lazuri şi Bercu Nou
În prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Tiberiu Gunthner, a consilierilor judeţeni Csehi Arpad, Kovacs Mate şi Draveczky Karoly, precum şi a primarului şi viceprimarului comunei Lazuri, Lengyel Istvan, respectiv Roszpapa Csaba şi a unui număr mare de localnici, azi a fost inaugurat oficial şi dat în folosinţă drumul judeţean care leagă centru de comună Lazuri de localitatea Bercu Nou.



Potrivit declaraţiilor lui Tiberiu Gunthner, asfaltarea porţiunii de drum de 14 km a costat 3.891.000 lei, finanţarea fiind asigurată din bugetul judeţului, iar meritul principal pentru realizarea investiţiei îl are primarul Lengyel Istvan, care a convins Consiliul Judeţean de necesitatea acesteia. De-altfel, asfaltarea drumului respectiv a fost cuprins în programul judeţean prin care se va turna un strat de asfalt cu grosimea de 6 cm pe nu mai puţin de 160 km de drumuri judeţene.

În opinia lui Csehi Arpad, asfaltarea drumului respectiv contribuie decisiv la dezvoltarea comunei Lazuri, având în vedere că aceasta este principala arteră de circulaţie ce face legătura între localităţile comunei.

În discursul său, primarul Lengyel Istvan a apreciat că prin această investiţie a crescut la 33 numărul de kilometri de străzi asfaltate în ultimii patru ani pe teritoriul comunei Lazuri, ceea ce este o realizare destul de însemnată pentru un singur mandat.

După inaugurarea de la Lazuri întreaga delegaţie a Consiliului Judeţean a făcut o vizită la Micula, unde se asfaltează, de asemenea, o porţiune de drum judeţean de 3 kilometri ce trece prin centrul comunei. Membrii delegaţiei au apreciat că firma Tehnic Asist, care execută lucrările, respectă întocmai ritmul stabilit iniţial, astfel că peste câteva zile se va putea organiza o inaugurare şi la Micula.

Discută cu Borbély László

Marţi de la ora 10.00 Borbély László va fi prezent în piaţa din 7 Noiembrie din Târgu Mureş. După amiază de la ora 14.00 vă puteţi întâlni cu Borbély László în faţa Ansamblului Mureşul, iar de la ora 17.00 în faţa Gării de Nord. Seara de la 21.10, Borbély László este invitatul lui Adrian Giurgea la emisiunea electorală a televiziunii Ştii TV. În emisiune se vor discuta posibilităţile târgumureşenilor de a practica sportul dorit.

László Borbély şi târgumureşenii au reabilitat Parcul Municipal

În timp ce Familia Neoton se pregătea de concert, peste 300 de Târgumureşenii împreună cu László Borbély au reabilitat, duminică, parcul de lângă Sala Polivalentă.



Din dorinţa de a avea un parc îngrijit şi frumos, cetăţenii s-au alăturat iniţiativei lui László Borbély şi au făcut curat în Parcul Municipal al Târgu Mureşului. În prima jumătate de oră s-au vopsit deja câteva bănci. Nu este de mirare că s-a evidenţiat spiritul de competiţie, deoarece la acţiune au participat mai mulţi sportivi: membrii echipei de minibaschet, caia-canoe, patinaj viteză şi echipa de baschet BC Mureş.

Au participat şi au ajutat şi membrii presei, părinţi cu copii, ecologişti. Mai multe persoane au spus că un parc umbros reprezintă posibilitatea de recreere, unde te poţi duce cu copii sau cu nepoţei. Tocmai de aceea au fost determinaţi să participe la acţiunea iniţiată de László Borbély. Acţiunea a constat în îndepărtarea gunoaielor, cosirea ierbii, tunsul tufelor şi vopsirea copacilor.

„Este important să ne unim pentru un scop nobil, aşa cum am făcut azi în Parcul Municipal. Acest parc a fost odată locul preferat al Târgumureşenilor dar a fost neglijat pentru mult timp. Îl vom face din nou frumos, cum era odată.” a declarat László Borbély.


Cum este acum şi cum ar putea fi - Turul Oraşului Târgu Mureş cu László Borbély
Reprezentanţii presei au participat, ieri, la un tur al oraşului ieşit din comun, ghidul fiind chiar László Borbély, candidatul UDMR la primăria Târgu Mureş. Obiectivele au fost Cetatea, centrul oraşului, malul Mureşului unde s-a constatat starea actuală a obiectivelor şi ce ar putea deveni într-un an, patru sau opt ani.

http://www.romanianvoice.com/images/images/Ro092_Mur.jpg

Târgu Mureşul ar putea fi oraşul sănătăţii, al culturii – a spus László Borbély, pentru că pe de o parte aici se află Universitatea de Medicină şi Farmacie, fabricile de medicamente, spitalele, aici s-a înfiinţat SMURD-ul, avem centrele de sănătate, recuperare şi întreţinere în apropierea oraşului, iar pe de altă parte, Târgu Mureşul este un oraş al tradiţiilor şi al artiştilor. „Avem un trecut, un prezent şi un viitor. Oraşul ar putea fi mult mai frumos decât este acum” a accentuat László Borbély.

http://www.romanianvoice.com/images/images/Ro093_Mur.jpg

Să scoatem traficul din centrul oraşului
László Borbély consideră că transformarea străzilor din jurul centrului în sensuri unice şi construirea de parcări ar putea fi soluţia descongestionării traficului de maşini, iar într-un an s-ar putea elimina total traficul maşinilor în centrul oraşului.
László Borbély a vorbit şi de importanţa zonei metropolitane: dacă în jumătate de an nu se va pregăti o strategie concretă în acest sens, Târgu Mureşul riscă să piardă mulţi bani din partea Uniunii Europene. Priorităţile în acest sens sunt multiple: trebuie îmbunătăţit transportul public, să reducem poluarea, să construim locuinţe, pentru că până în 2015 populaţia ar putea ajunge la 250.000, să sprijinim sportul, să creăm condiţii pentru de recreere şi distracţie şi nu în ultimul rând atragerea fondurilor europene şi a investitorilor străini.

http://www.romanianvoice.com/images/images/Ro094_Mur.jpg

Cetatea Culturii

Imaginea dezolantă a clădirilor aflate în paragină, din cetate demoralizează şi cel mai optimist şi entuziast turist, deşi proiecte de reabilitare există şi pentru zidul cetăţii şi pentru turnuri, inclusiv pentru renovarea sălii de conferinţe şi a celorlalte aflate în cetate. Aromele gastronomiei tradiţionale ardeleneşti, turismul de studiu şi conferinţe prin reabilitarea acestor clădiri ar fi reaşezate la locul valorilor – a spus arhitectul Szekeres Gero, care a ţinut o prezentare detaliată despre concepte moderne de reabilitare ale monumentelor istorice.
„În acest moment în cetate se organizează cel mult festivalul berii şi concursuri de vinuri, ceea ce deteriorează valoarea spirituală a cetăţii. Avem nevoie şi de astfel de evenimente dar nu în cetate, pentru asta avem locuri mult mai accesibile, cum ar fi Parcul Municipal” – a accentuat László Borbély.

http://www.romanianvoice.com/images/images/Ro095_Mur.jpg

Woodstock-ul târgumureşean pe …malul Mureşului

Târgu Mureşul este un oraş unic din punct de vedere al terenurilor de zeci de hectare , nefolosite, de pe cele două maluri ale Mureşului. Actuala administraţia şi primarul oraşului reclamă că nu dispune de suficiente terenuri, deşi, între cele două diguri există suficient teren nefolosit pentru proiecte urbanistice – a spus László Borbély. Legat de complexul sportiv proiectat şi realizat de RomGaz pe terenul de lângă hipodrom, arhitectul Szekeres Gero a subliniat că este unic în Europa şi că un proiect de asemenea anvergură zace în paragină de ani de zile. În acest complex am fi putut găzdui 17 discipline sportive olimpice inclusiv dezvolta o bază materială a acestora. Investiţiile sunt realizate în proporţie de 58 %, iar în începând din 2005 acestea s-au oprit. Se apreciază că investiţia realizată până acum se ridică la 6 milioane de dolari, iar cheltuielile de conservare costă 50 de mii de euro anual.

László Borbély crede că este neglijenţa administraţiei locale faptul că nu a acceptat propunerea Rom Gaz şi că această investiţie de 6 milioane de dolari ar fi trebuit să fie achiziţionată de către municipalitate. Această neglijenţă a lipsit populaţia oraşului şi dorinţa locuitorilor de a face sport de o bază materială necesară pregătirii, precum şi organizării manifestărilor sportive internaţionale. „Nu sunt suficiente DORINţele, ci avem nevoie de oameni ai faptelor” a spus László Borbély. „Suprafaţa de teren dintre cele două diguri de protecţie este nefolosită de ani de zile, deşi am putea dezvolta piste pentru biciclişti iar pe luciul de apă s-ar putea organiza competiţii nautice. La Şapte Plopi am putea dezvolta baze de recreere şi divertisment, iar Peninsula este locul ideal pentru a organiza un Woodstock târgumureşean „– a spus candidatul UDMR la primăria Târgu Mureş, László Borbély.

László Borbély a premiat câştigătorii
László Borbély a premiat câştigătorii concursului naţional de nataţie, concurs ce a avut loc sâmbătă, 17 mai, la Târgu Mureş. La concurs au participat copii de diferite categorii de vârstă din toată ţara.

„Mă simt onorat să fiu, aici, alături de atâţia copii talentaţi. Văzându-vă pe voi îmi dau seama că a meritat să lupt pentru demararea programului i bazinelor de înot. Se vor construi 70 de bazine în toată ţara din care 10 sunt bazine olimpice. Mă bucur că voi construi un bazin olimpic, chiar aici, la Târgu Mureş.” a spus László Borbély.

După 52 de ani România are, prin Târgumureşeanul Trandafir Norbert, un reprezentant la Jocurile Olimpice de Vară. La concursul naţional de nataţie din Târgu Mureş a dovedit din nou talentul pe care îl are, câştigând locul I la proba de 100m liber.

Dezvoltarea turismului rural - o prioritate pentru candidatul UDMR la primăria Măcău


La sfârşitul săptămânii în localitatea Măcău, comuna AGHIREŞ au fost prezentaţi candidaţii UDMR la primăria şi consiliul local. La eveniment au fost prezenţi Máté András Levente, candidatul Uniunii la preşedinţia Consiliului Judeţean, László Attila, candidat UDMR la Primăria municipiului Cluj Napoca, Markó Béla, preşedintele Uniunii, respectiv Simon Zsolt fost ministru al agriculturii în guvernul slovac.

Acesta din urmă a amintit în discursul său ca exemplu negativ situaţia Partidului Maghiar de Coaliţie din Slovacia care prin neparticiparea la guvernare îngreunează foarte mult realizarea aspiraţiilor maghiarimii din Slovacia. Politicianul slovac a îndemnat alegătorii la unitate, iar la alegerile din 1 iunie să voteze cât mai mulţi pentru continuarea muncii de echipă începute.

Candidatul UDMR la primăria din localitate Balázs János, a cuprins ca o prioritate în programul său, dezvoltarea turismului rural, deoarece – a declarat – valorile culturale şi frumuseţea peisajului local constituie o atracţie suficientă pentru dezvoltarea acestei ramuri turistice.

Consiliului de Cooordonare Comunală-o soluţie pentru comuna Sic

Candidaţii UDMR la primăria şi consiliul local al comunei Sic, judeţul Cluj, s-au prezentat electoratului la sfârşitul săptămânii.

Aceştia, alături de Horváth Anna, Fekete Emőke şi Balázs-Bécsi Attila, candidaţi la Consiliul Judeţean Cluj s-au întâlnit cu alegătorii din localitate, vizitându-i personal la căminele lor. Candidatul Uniunii la primăria comunei Dániel Márton, a subliniat în discuţiile sale importanţa transparenţei şi eficienţei în activitatea administraţiei locale.

În opinia sa este necesară implicarea tuturor factorilor în procesul de decizie locală, iar în interesul acesteia îşi propune înfiinţarea Consiliului de Cooordonare Comunală. Totodată Dániel Márton consideră importantă sprijinirea familiilor tinere, modernizarea turismului rural, înfiinţarea locurilor de distracţie pentru tineri şi continuarea proceselor de dezvoltare infrastructurală.

Consiliului de Cooordonare Comunală-o soluţie pentru comuna Sic
Candidaţii UDMR la primăria şi consiliul local al comunei Sic, judeţul Cluj, s-au prezentat electoratului la sfârşitul săptămânii.

Aceştia, alături de Horváth Anna, Fekete Emőke şi Balázs-Bécsi Attila, candidaţi la Consiliul Judeţean Cluj s-au întâlnit cu alegătorii din localitate, vizitându-i personal la căminele lor. Candidatul Uniunii la primăria comunei Dániel Márton, a subliniat în discuţiile sale importanţa transparenţei şi eficienţei în activitatea administraţiei locale.

În opinia sa este necesară implicarea tuturor factorilor în procesul de decizie locală, iar în interesul acesteia îşi propune înfiinţarea Consiliului de Cooordonare Comunală. Totodată Dániel Márton consideră importantă sprijinirea familiilor tinere, modernizarea turismului rural, înfiinţarea locurilor de distracţie pentru tineri şi continuarea proceselor de dezvoltare infrastructurală.

Máté András Levente în comuna Lacu
Candidaţii UDMR la preşedinţia, respectiv consiliul judeţean Cluj, Máté András Levente şi Balázs-Bécsi Attila au participat sâmbătă la sărbătoarea comunei Lacu, în cadrul căreia Comunitatea Bisericii Reformate, Fundaţia Culturală a Satelor şi Asociaţia de creaţie Krater au inaugurat un obelisc dedicat memoriei lui Wass Albert, în curtea bisericii reformate din localitate.

La festivitatea organizată cu acestă ocazie reprezentantul protopopiatului reformat Gudor Lajos, preotul reformat al comunei Barticel Kiss Krisztián şi reprezentanţii UDMR au accentuat în discursul lor importanţa continuării activităţii începute: cea de sprijinire a vieţii sociale, spirituale, ştiinţifice şi culturale a comunităţii maghiare.

Premii pentru primari sătmăreni
Asociaţia Comunelor din România a distins cu titluri de trei şi patru stele activitatea primarilor din şapte comune din judeţul Satu Mare, aflaţi la finalul mandatului de şefi ai administraţiei locale.

Criteriile ce au stat la baza desemnării câştigătorilor s-au aflat: numărul de mandate câştigate şi realizările efectuate în interesul comunităţii locale. Titlul de primar de trei stele a fost alocat următorilor edili locali, reprezentanţi ai UDMR: Koczán Levente din Turulung, Sárpataki János din Berveni, Găman Mihai din Dorolţi, Nagy József din Păuleşti, şi Dobos István din Micula. La categoria „primar de patru stele”, în judeţul Satu Mare premiul Asociaţiei Comunelor din România a fost acordat primarului din localitatea Pir, Tempfli Mihály.

Turneu electoral în judeţul Alba
Turneul electoral al organizaţiei judeţene UDMR Alba a fost prezentă în localităţile din regiunea Cetăţii de Baltă. Candidaţii Uniunii s-au prezentat electoratului din Cugir, Cetatea de Baltă şi Sânmiclăuş însoţiţi de Komáromi Attila, candidatul la preşedinţia Consiliului Judeţean Alba.

Întâlnire cu alegătorii din Vultureni, Pălatca şi Sânmărtin

Candidatul UDMR la Consiliul Judeţean Cluj Máté András Levente, respectiv Balázs-Bécsi Attila, Vákár István, Sztranyiczki Szilárd candidaţi la Consiliul Judeţean şi Kerekes Sándor, actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj au vizitat ieri localităţile Vultureni, Pălatca şi Sânmărtin.

La forumul local din Pălatca locuitorii au afirmat că datorită manifestărilor anti-maghiare, puţini îşi asumă un rol în viaţa publică locală, deşi procentul locuitorilor de etnie maghiară ar asigura prezenţa a 4 consilieri locali şi chiar matematic ar exista şanse de obţinere a unui post de viceprimar în administraţia locală. Pastorul reformat a cerut politicienilor prezenţi sprijinul pentru accelerarea procesului de retrocedare a clădirii şcolii reformate, aflată în stare precară.

Campanie în judeţul Sălaj
Candidaţii UDMR din Judeţul Sălaj au fost prezenţi la finele săptămânii trecute în localităţile Doba, Vârşolţ, Cehu Silvaniei, Boghiş şi Nuşfalău. Csóka Tibor, candidatul UDMR la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a avut ocazia de a se întâlni cu sute de alegători ai judeţului şi de a e informa referitor la problemele şi aşteptările acestora.

Cu ocazia acestor întâlniri s-a concretizat necesitatea unităţii maghiarimii, a reprezentării intereselor, a continuării activităţii pentru sprijinul comunităţii.

Niciun comentariu: