luni, decembrie 01, 2008

Accademia di Romania


4- 5- 6 decembrie 2008
Sala de expozitii, Accademia di Romania

Expozitie de instrumente muzicale traditionale românesti
(colectia Ovidiu Papanã)
Inaugurarea expozitiei: joi 4 decembrie, orele 18.30

O expozitie extrem de vivace si de interesantã va fi cea a lui Ovidiu Papanã, profesor universitar la Facultatea de Muzicã din Timisoara si proprietarul celei mai bogate colectii particulare de instrumente traditionale din România. O expozitie extrem de vivace pentru cã profesorul Papanã va aduce la Roma si va cânta din instrumentele muzicale traditionale românesti dintre cele mai surprinzãtoare. O expozitie extrem de interesantã pentru cã va fi însotitã de explicatii si ilustrãri realizate cu ajutorul unor înregistrãri apartinând unor interpreti consacrati ai culturii române orale.
Evenimentul va fi rotunjit de o expozitie de covoare traditionale românesti (îngrijitã de ing. Stefan Ionescu) si de un concert al corului Institutului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.

Marti, 9 decembrie, orele 18.30
Sala de conferinte, Accademia di Romania

Concertul corului de camerã Preludiu
Dirijor: maestrul Voicu Enãchescu

Turneul de Crãciun al corului de camerã Preludiu, membru al Centrului national de Artã “Tinerimea Românã” din Bucuresti va oferi publicului din Roma un concert de muzicã de o rarã frumusete. În cei 35 de ani de activitate corul Preludiu a realizat peste 60 de turnee în 24 de tãri din Europa, America si Asia, ducând peste tot mesajul sãu de armonie. Motiv pentru care cu ocazia celei de-a XIII-a editii a Festivalului International “George Enescu” (1995) corului de camerã Preludiu si dirijorului, maestrul Voicu Enãchescu, li s-a conferit “Premiul pentru un program exceptional” din partea Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali din România.
În program muzicã sacrã, colinde, muzici din repertoriul romantic si de inspiratie folcloricã (Orlando di Lasso, Luca Marenzio, Giovanni Luigi da Palestrina, Lodovico da Vittoria, Edward Grieg, Paul Constantinescu, J.S.Bach, J.Offenbach, N. Ursu, N. Lungu, T. Jarda, V. Spãtãrelu, F. Donceanu, A. Pascanu).

Miercuri, 10 decembrie 2008, orele 18.00
Sala de Conferinte, Accademia di Romania


Prezentarea volumului
Mircea Eliade esoterico. Ioan Petru Culianu e i „non detti”
de Marcello de Martino

Mircea Eliade istoric al religiilor. Mircea Eliade filozoful. Mircea Eliade scriitorul. Mircea Eliade antropologul. Mircea Eliade inepuizabilul. Accademia di Romania are onoarea de a prezenta volumul Mircea Eliade esoterico. Ioan Petru Culianu e i „non detti” scrisã de Marcello de Martinon (Edizioni Settimo Sigillo 2008, Roma). Autorul este lingvist, filolog si istoric al antichitãtii, membru al Istituto Italiano per l’Africa e l’Oriente si al American Academy of Rome. Pe lângã specializarea în lingvisticã (în gândirea gramaticalã anticã occidentalã si orientalã), interesele sale l-au apropiat mult de esoterism si de Eliade, care cu aceastã ocazie va fi prezentat prin prisma elevului sãu prin excelentã, Ioan Petru Culianu.
Vor prezenta volumul profesorii Florin Turcanu (Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti), autor al unei excelente monografii despre Mircea Eliade si Roberto Scagno (Universitatea din Padova), unul dintre cei mai importanti eliadologi din Italia si care a îngrijit editia italianã a numeroase opere ale lui Mircea Eliade.

(sursa: http://www.accadromania.it)

Niciun comentariu: