luni, decembrie 08, 2008

Cine? Kumm / Cum? Rock / Unde? Jazz!


Ziarul de Mures - Luni, 8 Decembrie 2008
Kumm inseamna "nisip" in limba tatara, dar n-are nici o legatura cu ce s-a intamplat joi seara in Jazz'n'Blues Club, poate doar faptul ca rock-ul alternativ cantat de baietii de la Kumm iti intepa usor, ca un firicel de nisip, fiecare nerv, si te punea sa sari si sa dansezi involuntar.
The image “http://www.infoportal.ro/files/stiri/758/757071.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Short Cuts se intalneste cu Talitha Qumi
Trupa Kumm s-a format in anul 1997 la Cluj, in urma unei povesti lungite de o cafea intre Kovacs Andras, pianist pe acea vreme la Short Cuts, si Eugen Nutescu (Oigan), chitarist si vocal al trupei Talitha Qumi. Dupa prima intalnire/repetitie a iesit si prima piesa, Rotkappchen. Cu destul de multe modificari de componenta, trupa a ramas totusi in picioare. Au avut cantari la festivale din Ungaria, Cehia, Germania, Italia - unde au cantat in fata a 10.000 de oameni in deschidere la James Brown. Au scos cinci albume, din care ultimele doua sunt produse de legendara casa de discuri italiana - Cramps Records, au filmat patru videoclipuri, au creat muzica pentru piese de teatru si au castigat o multime de distinctii gen "Premiul Musical Report pentru Cel mai bun album de debut 2000" sau "Premiul pentru cel mai bun cantec rock la festivalul Gondola d'Oro din Venetia".

Kumm se canta in Romania?
In Romania, trupa Kumm a fost si va fi prezenta la cele mai importante festivaluri din tara ca Tiff, Bookfest, Art Mania, Peninsula, Stufstock si multe altele. A fost o onoare pentru noi, targumuresenii, sa fim gazdele uneia dintre cele mai cunoscute/importante/apreciate trupe autohtone de rock alternativ.
"Lasa-mi loc de-o vorba si-oi pleca
Ochii-nchisi pe luna s-or vedea"
Trupa Kumm a fost prezenta joi seara in Jazz'n'Blues Club, pentru a doua oara, in componenta - Catalin Mocan (voce), Mihai

Iordache (saxofon), Eugen Nutescu (chitara, voce, muzicuta), Kovács András (clape), Utu Pascu (bas) si Csergő Dominic (tobe). Au incantat publicul cu o selectie de piese (de pe toate albumele) ca 'Miez de zi', 'Fuel', 'Mirror', 'Angels', 'Butterflies', etc. Pe langa vocea inconfundabila a lui Catalin Mocan care te linistea si nelinistea in acelasi timp, cireasa de pe tort a fost solo-ul de tobe a lui Dominic din final, care a contaminat pe toata lumea. Nestiind cum sa reactioneze, pu­blicul s-a oprit din dans, sute de ochi privind visatori spre partea din dreapta a scenei unde presta plin de viata, tobosarul. Intrebati cum s-au simtit la noi, ne-au dau un thumbs up clatinand din cap pe verticala. Venind de la Chisinau si indreptandu-se, vineri, spre Ungaria ne-au declarat ca sunt intr-o perioada plina, in care sustin si patru concerte pe saptamana. Dupa cantare s-au retras la o masa comuna din club pentru o bere, un autograf, o poza sau o poveste cu fanii.

Foto si text: Cristina GANJ
cristina@zi-de-zi.ro

"N-ai decat sa pleci intr-o alta lume
Daca nu-ti convine orasul asta de vis
Unde oamenii-ti zambesc fara motive
N-ai decat sa pleci in vacanta la Paris
Lalala."
(sursa: http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: