vineri, decembrie 05, 2008

Legea cazierului judiciar, completată de Guvern


Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, o serie de modificări şi completări pentru Legea cazierului judiciar.

Noul act normativ operează distincţia între regimul aplicabil persoanelor fizice şi celor juridice. Astfel, sunt reglementate condiţiile în care persoanele juridice se înscriu în cazierul judiciar şi se scot din evidenţă, precum şi care sunt demersurile necesare în vederea obţinerii copiilor de cazier judiciar pentru acest tip de persoane.

De asemenea, ordonanţa de urgenţă prevede ca înregistrarea cazierului judiciar pentru persoanele fizice să fie făcută doar la locul de naştere, iar în cazierul central vor fi efectuate înregistrările pentru persoanele fizice născute în afara României şi a persoanelor juridice străine care fac obiectul evidenţelor. Încetează, astfel, dubla înregistrare care are loc în prezent (fiecare înregistrare fiind efectuată atât în cazierul local, de la locul de naştere, cât şi în cel central).

Conform ordonanţei de urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia cazier judiciar, statistică şi evidenţe operative este autoritatea centrală în ceea ce priveşte schimbul de date înscrise în cazierul judiciar cu statele membre ale Uniunii Europene.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 05.12.2008

Niciun comentariu: