luni, mai 19, 2008

Guvernul României...


Ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu procurorul-şef al DNA
Ministrul Justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, a avut, la sediul Ministerului Justiţiei, o întrevedere cu domnul Daniel Morar, procuror-şef DNA. La reuniune au participat şi experţii responsabili de problematica afacerilor europene din cele două instituţii.
Discuţiile au vizat pregătirea detaliilor tehnice pentru buna desfăşurare a misiunii de evaluare UE ce va avea loc în perioada 19 – 23 mai 2008 în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei, în contextul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) instituit de Comisia Europeană.
Pe parcursul întâlnirii a fost reafirmat sprijinul ministrului justiţiei pentru continuarea luptei împotriva corupţiei. De altfel, una dintre condiţionalităţile MCV se referă la „continuarea progreselor deja înregistrate în procesul de investigare cu imparţialitate a faptelor de mare corupţie”.

Ediţia a XVI-a a Olimpiadei Internaţională de Filosofie se desfăşoară în România (18 - 22 mai/Iaşi)
România găzduieşte în perioada 18 - 22 mai, la Iaşi, a XVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie (Internaţional Philosophy Olympiad/XVI IPO). Competiţia se adresează elevilor din învăţământul liceal şi se desfăşoară sub auspiciile Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Filosofie (FISP). Ediţia din acest an reuneşte un număr record de participanţi: 53 de elevi şi 43 de cadre didactice din 23 de ţări (Argentina, Austria, Bulgaria, Coreea de Sud, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, India, Israel, Italia, Japonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovenia, Turcia, Ungaria şi România). Fiecare stat poate înscrie doi concurenţi, cu excepţia ţării gazdă care are dreptul la zece elevi. Astfel, lotul României este compus din primii zece clasaţi la etapa naţională a olimpiadei de filosofie.
Festivitatea de deschidere este programată astăzi, 18 mai 2008, la ora 19.00, în Aula Mihai Eminescu a Universităţii „Al. I. Cuza“. Concursul se va desfăşura luni, 19 mai, la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ şi constă în redactarea unui eseu filosofic, într-una din limbile de circulaţie internaţională.
Olimpiada Internaţională de Filosofie 2008 are loc sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi este organizată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi în colaborare cu Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“. Competiţia a fost înfiinţată în 1993 din iniţiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, România, Turcia şi Ungaria şi este oficial recunoscută de UNESCO. România a participat la toate cele 15 ediţii de până acum şi a mai fost stat-gazdă în 1998 (Braşov). Anul trecut, în Turcia, reprezentanţii României au obţinut două menţiuni.
Ediţiei curentă are loc în contextul declarării anului 2008 drept An European al dialogului intercultural. Din acest motiv, tema „Filosofia-spaţiu al dialogului intercultural” a fost aleasă ca element central al dezbaterilor şi meselor rotunde la care vor lua parte atât elevii, cât şi profesorii. În plus, aceştia vor avea şi posibilitatea de a face turul câtorva dintre mănăstirile din nordul Bucovinei, în cadrul vizitei „Bucovina - spaţiu al patrimoniului cultural românesc şi universal“ (21 mai).
Festivitatea de premiere va avea loc joi, 22 mai, ora 10.00, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a avut astăzi o întrevedere, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Consiliului Naţional Rutier.
Reprezentanţii transportatorilor i-au prezentat premierului Tăriceanu problemele cu care se confruntă această zonă economică.
Primul-ministru a solicitat Ministerului Transporturilor şi Ministerului Finanţelor Publice să facă o analiză a propunerilor avansate de reprezentanţii transportatorilor. Rezultatele acestei analize vor fi discutate într-o nouă întrevedere a premierului Tăriceanu cu reprezentanţii transportatorilor, întâlnire care va avea loc la începutul lunii iunie.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a semnat, luni, 19 mai 2008, următoarele decizii de eliberare, respectiv de numire în funcţii publice:
* eliberarea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei a domnului Gheorghe Mocuţa
* eliberarea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei a doamnei Katalin Barbara Kibedi
* numirea în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei a domnului Gabriel Tănăsescu
* numirea în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei a domnului Radu Constantin Ragea.
Deciziile intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.

Niciun comentariu: