miercuri, mai 07, 2008

Ilie Sârbu: Criză totală la APIA


Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va organiza concursuri pentru numirea directorilor celor 42 de centre judeţene ale instituţiei, după ce atribuţiile aferente funcţiei au fost suplimentate, iar actualii directori trebuie să fie examinaţi din nou pentru a-şi păstra postul. Practic, actualii directori trebuie să treacă printr-o nouă examinare pentru a rămâne pe funcţie. Au fost trimise deja preavize şi urmează să fie organizate concursuri pentru ocuparea posturilor.

Ne surprinde această decizie a conducerii APIA, care survine într-un moment total inoportun, deoarece astfel activitatea Agenţiei va fi blocată.

De mai bine de doi ani de zile, am atras atenţia asupra neregulilor existente în cadrul Agenţiei, insistând pe nevoia de reorganizare şi eficientizare a activităţii acestei instituţii vitale pentru agricultura românească. Incompetenţa manifestată de guvernanţi a fost sancţionată, prin avertismente, inclusiv de către oficiali ai Comisiei Europene, care, periodic, au ameninţat cu activarea clauzei de salvgardare ca urmare a modului defectuos în care funcţiona APIA. Am depus interpelări, moţiuni simple, am organizat conferinţe de presă pe acest subiect, fără ca Guvernul să reacţioneze la semnalele noastre.

Acum, când ne apropiem de mijlocul anului, în plină campanie electorală, decizia destituirii în bloc a directorilor APIA nu poate decât să complice iremediabil situaţia Agenţiei şi să blocheze un sector vital al economiei.

Având în vedere importanţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, solicit primului-ministru să prezinte, public, soluţiile pentru deblocarea situaţiei şi măsurile necesare rezolvării crizei din agricultură.

06.05.2008

Senator Ilie Sârbu,

Vicepreşedinte PSD

(http://www.psd.ro/newsroom.php?newi_id=1224)

Niciun comentariu: