sâmbătă, mai 17, 2008

"Macbeth" de Verdi, montată pentru prima dată la Opera Naţională din Bucureşti


Astăzi, la ora 18,30, în cadrul Festivalului Internaţional Shakespeare, Opera Naţională Română din Bucureşti prezintă premiera spectacolului „Macbeth” de Giuseppe Verdi, în viziunea regizorului Petrică Ionescu. La pupitrul dirijoral se va afla Iurie Florea. Scenografia este semnată de Cătălin I. Arbore. În rolurile principale: baritonul Eugen Secobeanu (Macbeth) şi soprana Silvia Sorina Munteanu (Lady Macbeth).



Născut la 17 noiembrie 1971, la Galaţi, Eugen Secobeanu a absolvit Universitatea de Muzică „George Enescu” din Iaşi. Solist al Operelor din Bucureşti, Galaşi, Iaşi, Braşov, are un repertoriu amplu, cu roluri din opere de Verdi („Traviata”, „Trubadurul”, „Aida”, „Nabucco”, „Falstaff”, „Macbeth”), Donizetti („Elixirul dragostei”, „Lucia di Lamermoor”), Mozart („Don Giovanni”, „Nunta lui Figaro”), Rossini („Bărbierul din Sevilla”), Bizet („Carmen”), Gounod („Faust”), Saint-Saëns („Samson şi Dalila”), Giordano („Andrea Chenier”), Mascagni („Cavalleria rusticana”).
Solistă mai întâi a Operei din Iaşi, apoi a celei din Timişoara, Silvia Munteanu, care este şi lector universitar la Universitatea de Muzică din Bucureşti, a debutat în 1995 în „Carmen”. În repertoriul său figurează opere de Mozart („Don Giovanni”, „Cosi fan tutte”), Rossini („Bărbierul din Sevilla”), Verdi („Macbeth”, „Nabucco”, „Don Carlos”, „Trubadurul”, „Rigoletto”, „Traviata”, „Aida”, „Bal mascat”) , Puccini („Turandot”, „Tosca”, „Madama Butterfly”), Mascagni („Cavalleria rusticana”), Ponchielli („Gioconda”), Giordano („Fedora”).
Regizor de teatru şi operă de notorietate mondială, Petrică Ionescu s-a născut în 13 octombrie 1946. La puţin timp după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, s-a stabilit în Franţa. După răsunătoare succese cu spectacole de anvergură în teatre pariziene, montează la Opera din Geneva „Boris Gudunov” de Musorgski şi „Parsifal” de Wagner. În 1991, prezintă la Opera Bastille din Paris „Othello” de Verdi. Petrică Ionescu colaborează cu cele mai importante teatre lirice din lume, montând atât opere cât şi spectacole de balet (la Metropolitan din New Xork, cu participarea lui Nureev sau Carolin Carlson.)
În 14 septembrie 2003 a avut loc la Opera bucureşteană premiera cu „Oedipe” de George Enescu, în regia lui Petrică Ionescu, avându-l în rolul titular pe baritonul Ştefan Ignat, un spectacol definitoriu pentru stilul regizorului, care imaginează totul pe spaţii ample, cu o risipă de elemente vizuale şi efecte. Simultan, montase „Dama de pică“ de Ceaikovski la Lyon, şi „Nunta lui Figaro“ de Mozart.
Spectacolul său cu „Aida” a fost jucat la Paris, pe un stadion cu 83 000 de spectatori, experimentul find repetat şi la Berna, Amsterdam şi Düsseldorf.
„Macbeth”, operă cu un destin aparte în creaţia verdiană, apare acum pentru prima dată pe afişul Operei Naţionale din Bucureşti. (Tudor Cristian)

Niciun comentariu: