vineri, mai 09, 2008

„Nu noi și ei, ci tu și eu”


IP/08/729

Bruxelles, 8 Mai 2008

„Nu noi și ei, ci tu și eu”: mii de europeni vor sărbători diversitatea culturală pe 9 mai În toate statele membre UE, reprezentanțele Comisiei Europene și centrele de informare EUROPE DIRECT vor organiza peste 500 de evenimente pentru a sărbători Ziua Europei pe 9 mai. Principala temă anul acesta este dialogul intercultural. Prin sărbătoare, mii de oameni vor avea ocazia să exploreze numeroasele chipuri ale UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margot Wallström a declarat: „Ziua Europei este, pentru instituțiile UE, o ocazie de a-și arăta fața umană, iar pentru oameni să vadă că Europa înseamnă oameni, nu doar instituții sau legislație”

O sărbătoare a unității și diversității

Anul acesta este cea de-a 22-a oară când, pe 9 mai, mii de oameni vor sărbători în întreaga UE Ziua Europei: faptul că Europa este mai pașnică, democratică și unită.

Data este semnificativă pentru că, la 9 mai 1950, ministrul de externe de atunci al Franței, Robert Schuman, a făcut o declarație cunoscută drept Declarația Schuman. În această declarație el a descris viziunea unei Europe mai unite și instituțiile necesare pentru a o face să funcționeze.

În acest an, evenimentele de la 9 mai vor face parte din Anul european al dialogului intercultural și se vor desfășura sub tema: „Nu noi și ei, ci tu și eu”. Vor fi sărbătorite numeroasele fire ale bogatei împletituri culturale europene și va fi promovat dialogul între oameni din culturi diferite care trăiesc în Europa. Peste 500 de evenimente la alegere Evenimentele vor cuprinde concerte dar și competiții, festivaluri în aer liber și proiecții cinematografice, dezbateri și mese rotunde cu oameni politici. În total, birourile Comisiei Europene și centrele de informare Europe Direct vor organiza peste 500 de evenimente. În 2007, sute de mii de oameni au participat la sărbătoare. Iar agenda din acest an este mai plină și mai variată decât oricând. Printre evenimente, ies în evidență: Grecia – un concert în aer liber în piața Syntagma conceput în jurul temei schimbărilor climatice și mediului, la care vor participa interpreți din Grecia și din alte părți ale lumii. Germania – o conferință internațională asupra muzicii evreiești ca forță de integrare în Europa Spania - festivalul „Madridul dansează”. Polonia – o defilare de Ziua Europei în Varșovia Malta – elevii de gimnaziu vor lua lecții de bucătărie din diferite țări europene și din afara Europei. Informații suplimentare Există pe internet numeroase informații care vă pot ajuta să profitați din plin de oferta din propria țară:

- birourile Comisiei Europene

- centrele de informare Europe Direct

Niciun comentariu: