vineri, mai 16, 2008

Peter Imre - Masochismul democraţiei


Într-o vreme, la naşterea democraţiei (nu se poate vorbi de perioada asta înainte de declararea independenţei Statelor Unite, după părerea mea), oamenii îşi alegeau, ca lideri ai comunităţii, pe ăi mai deştepţi şi mai pricepuţi dintre ei, în stare să-i conducă. Pe atunci erau tot felul de Jefferson, Washington - în general exemplare umane peste media de inteligenţă.
Acum, dintr-un masochism greu de înţeles, îi alegem pe cei care ştiu să fure şi să mintă mai bine decât media. Evident, nu sunt mai deştepţi decât noi, ăştialalţi, dar sunt mai tupeişti, mai mincinoşi şi mai nesimţiţi decât grosul naţiunii. Măcar de ne-ar întrece ca şi Capacitate intelectuală, dar nici măcar de asta nu avem parte - nişte hoţi geniali.
Eu înţeleg că poate simţim nevoia să alegem politicieni care se dau drept oameni obişnuiţi, pen- tru că, de când cu omniprezenta teorie a egalităţii, vrem să ne identificăm cu conducătorii noştri. Probabil ne gândim că, dacă un om obişnuit, fără mari talente, a ajuns conducător, o să reuşim şi noi într-o zi. Dar şi egalitatea asta e cu dus şi întors. Mi se pare foarte interesant faptul că fiecare vrem egalitate, dar neapărat cu cei de deasupra noastră. Niciodată cu masele, niciodată cu cei cu o situaţie mai modestă decât a noastră. Nu vrem egalitate cu pensionarii din Ferentari, ci cu miliardarii care merg cu girofarul. Nu vrem să fim egali cu amărâtul ăla de 75 de ani care a luat amenda de 100 de lei pentru că a trecut strada pe roşu, ci cu cel Hummerul cu roţi de inox, care a trecut şi el roşu, dar poliţia nu a îndrăznit să-l opreasca. Pentru orice om civilizat, teoria egalităţii e un principiu etic, nicidecum un fapt biologic.
Dacă are cineva dubii despre faptul că îi alegem pe cei mai hoţi, mincinoşi şi nepricepuţi,aş dori să-i analizaţi, unul câte unul, de la cel mai sus în jos. Oamenii ăştia, dacă n-ar fi politicieni, dintr-o meserie o­norabilă n-ar putea să trăiască - statistic vorbind, cred că aşa stau lucrurile pentru circa dintre ei. Acum, dacă tot avem o oportunităţi măcar să-i alegem pe ăia care au o meserie: avocat, doctor, ceva. Alegeţi-i pe unii care par mai inteligenţi decât media, care pot face diferenţa între stânga şi dreapta dacă amestecă cineva repede cele două mâini în faţa lor.
(Ziarul Financiar - 16 mai 2008)
The image “http://www.gardianul.ro/pics/size2/83612_pic.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Domnule Imre, aveţi şi soluţie la această problemă. Am să reformulez eu, DACĂ TOŢI CEI PE CARE PUTEM SĂ-I VOTĂM SUNT LA FEL, PE CINE ANUME SĂ ALEGEM?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dar o fi normal ca saracul sa se vrea egal tot cu un sarac, sa se raporteze tot la mizerie si la batranul amendat ca a trecut pe rosu, iar bogatul cu jeepul sa intimideze pana si autoritatile? Pai atunci nu mai vorbim nici de nazuinte, nici de progres. In rest, sunt si observatii si puncte de vedere interesante.

Bibliotecaru spunea...

:) Chiar despre asta scriam pe blogul Corinei Creţu:
aici