28.11.2008 - 30.11.2008, Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari e Basilica di San Marco
Se vor implini in curind 10 ani de cind Papa Ioan Paul al II-lea a facut o vizita istorica in Romania pe care a numit-o Gradina Maicii Domnului. Majoritar ortodoxa Romania este o tara latina care a pastrat vie de-a lungul secolelor mostenirea bizantina, atit in institutiile bisericesti cit si in cultura.
Una dintre fundatiile postbizantine din capitala tarii este Manastirea Stavropoleos in a carei biblioteca se afla multe carti de cult editate la Venetia.
Legaturile dintre lumea postbizantina romaneasca si cea venetiana au fost continue si puternice. Istoricul Nicolae Iorga, autorul cunoscutei lucrari Bizant dupa Bizant, a scris si o alta carte intitulata Ospiti Romeni in Venetia.
Cu un sfert de secol in urma, la Venetia a avut loc expozitia Venetia si Bizantul, care le-a reamintit contemporanilor traditia iconografica comuna a Orientului si a Occidentului.
Acum, in aceasta seara, Grupul Stavropoleos aduce la Venetia cintarea bisericeasca postbizantina, imnologia recuperata dupa caderea comunismului. Grupul vine de la Bucuresti, unde la 1820 a aparut prima tiparitura de muzica bizantina din lume.
Cintarile prezinta o traditie muzicala vie in spatiul european increstinat de Sf. Apostol Andrei cel intii chemat, praznuit la 30 noiembrie, ocrotitorul Romaniei.
In asteptarea Nasterii Domnului veti asculta cintari si colinde vechi.
Preot Iustinian Marchis
Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează două concerte de muzică sacră bizantină susţinute de Grupul psaltic „Stavropoleos”, dirijor Arhid. Dr. Gabriel-Constantin Oprea. Evenimentele se desfasoara sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, al Patriarhiei Veneţiei, al Assessoratului pentru Cultură al Primăriei Veneţiei şi cu sprijinul Institutului Cultural Român,
Vineri, 28 noiembrie a.c., ora 19:00, în bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari, unul din cele mai importante monumente ale Renaşterii veneţiene, circa 800 de invitaţi vor putea urmări concertul extraordinar susţinut de grupul psaltic al mănăstirii „Stavropoleos” din Bucureşti. În program, muzică de tradiţie bizantină: tropare, stihire, irmoase, psalmi, colinde.
Duminică, 30 noiembrie a.c., ora 12:00, în bazilica „San Marco”, simbolul suprem al Veneţiei, echipa şi invitaţii Institutului, reprezentanţi ai parohiilor şi membri ai comunităţilor româneşti din regiunea Veneto şi nordul Italiei vor participa la Sfânta Liturghie de duminică, susţinută muzical de membrii grupului „Stavropoleos”.
Biserica Stravropoleos a fost ridicata in 1724, in timpul celei de-a doua domnii in Tara Romaneasca a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730) de catre arhimandritul Ioanichie.
In 1994 cantaretii de la strana au infiintat Grupul Psaltic Stavropoleos care face cunoscuta muzica de traditie bizantina pe care o canta in biserica. A sustinut concerte in orasele mari ale tarii, insotindu-l pe Parintele Iustin la conferinte. Au cintat la Palatul Patriarhiei, in Austria si in Cipru, la Congresul International de Muzicologie de la Timisoara si la Festivalul de Muzica Sacra de la Czestochowa (Polonia), in Franta, Italia, Germania, Ucraina la Festivalul Glas Pecerska si chiar in America si Japonia, ducind pina departe sonoritatile muzicii monodice.
SCOARTA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE
Vernisajul expozitiei SCOARTA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE Expozitie organizata de Muzeul Taranului Roman Prezinta dr. Georgeta ROSU si Ion BLAJAN Trei evenimente de exceptie se vor desfasura incepând cu aceasta saptamana la Venetia, unde Institutul nostru a pregatit, pentru 2008, o aniversare deosebita a Zilei Nationale a Romaniei. Astfel, ambientul va fi asigurat de o expozitie cu un concept expozitional inedit, din patrimoniul Muzeului Taranului Roman. Vor fi expuse scoarte, covoare, paretare grindare, velinte si cergi care vor reprezenta zone etnografice precum: Maramures, Bistrita-Nasaud, Bucovina, Sibiu, Vrancea, Oltenia, Arges, Galati, Buzau, Banat. Un element de atractie al expozitiei va fi o instalatie-contur, de mari dimensiuni, caserata pe suprafata tare, care va infatisa o femeie tesand la razboi. Doritorii pot trai o clipa iluzia identificarii cu personajul, daca “intra” in mecanismul acestei instalatii ludice. De asemenea, alaturi de scoarte lucrate in gospodaria taraneasca, vor fi prezentate si piese lucrate in atelierele manastiresti, comandate in special de catre marile familii boieresti. |
(sursa: http://www.icr.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu