vineri, decembrie 05, 2008

Şi Alexei al II-lea a plătit tribut morţii


The image “http://www.protv.md/assets/articles/images/patriarh.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Cred că ultima ştire pe care am auzit-o despre Patriarhul rus Alexei al II-lea a fost pe la începutul anului:
Medalie pentru prigonirea BOR. Voronin a fost premiat de Patriarhul rus Aleksei al II-lea
Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a primit ieri decoratia „pentru merite deosebite in consolidarea coeziunii dintre natiunile pravoslavnice“ din mainile Patriarhului rus Aleksei al II-lea. Ceremonia, oficiata la Catedrala din Moscova, face parte din programul vizitei de doua zile a presedintelui Voronin in capitala Rusiei.
Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, a calificat actiunile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane referitoare la Mitropolia Basarabiei drept „anticanonice“, „imixtiuni pe teritoriul unei biserici ortodoxe autocefale“, se arata intr-un comunicat al presedintiei Republicii Moldova. La randul sau, Vladimir Voronin si-a exprimat recunostinta pentru modul in care Biserica Ortodoxa Rusa ii apreciaza activitatea.

De dragul medaliei rusesti, Voronin a mers pana in panzele albe. El a anuntat recent ca este gata sa renunte chiar si la calitatea de membru al Consiliului Europei, in detrimentul respectarii deciziei CEDO privind Mitropolia Basarabiei. Conflictul dintre cele doua biserici ortodoxe din Republica Moldova si, la scara mai mare, dintre Biserica rusa si cea romana, a fost starnit de decizia Bisericii Ortodoxe Romane, din toamna anului trecut, de a reactiva trei eparhii istorice pe teritoriul moldovean. Vizita lui Voronin marcheaza o revenire spre Rusia a puterii de la Chisinau, dupa o perioada de criza dintre cele doua tari.
(sursa: http://www.9am.ro)


The image “http://www.realitatea.net/media/image/200812/w480/image_122847255033399000_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Patriarhul Moscovei şi al tuturor ruşilor, Aleksei al II-lea, a murit astăzi, la vârsta de 79 de ani, a anunţat biroul de presă al Patriarhiei, relatează AFP. Aleksei al II-lea, a murit din cauza unei insuficienţe cardiace, a anunţat un oficial de la Patriarhie. "Sfântul Patriarh a murit la locuinţa sa din Peredelkino, din apropiere de Moscova, în această dimineaţă", a informat şeful biroului de presă, Vladimir Viguilianski.

Patriarhul Rusiei a fost foarte iubit de ruşi, a fost un apropiat al lui Vladimir Putin, iar unii l-au suspectat că ar fi acţionat ca agent KGB.

Patriarhul Aleksei al II-lea era cel de-al 15-lea Patriarh al Moscovei şi lider spiritual al Bisericii ortodoxe ruse. Pe numele de laic Aleksei Mihailovici Ridiger, el s-a născut la 23 februarie 1929 la Tallinn, în Estonia, în familia unui preot. Este descendent al clanului nobiliar germanic von Rüdiger, care a adoptat ortodoxia în secolul al XVIII-lea.

Aleksei a absolvit seminarul teologic din Leningrad în 1949, a fost numit diacon în 1950, apoi preot şi ulterior a devenit călugăr. A absolvit academia teologică în 1953. La 14 august 1961 a fost ales episcop de Tallinn, iar la 23 iunie 1964 a fost promovat arhiepiscop.

La numai 39 de ani devenea mitropolit. După moartea Patriarhului Pimen I în 1990, Aleksei a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În pofida vârstei sale, Patriarhul era foarte sănătos şi ducea o viaţă pastorală activă. Avea dese apariţii televizate şi întâlniri cu politicieni.

Reşedinţa patriarhală este la Peredelkino, o suburbie a Moscovei, şi include o biserică restaurată, veche de 350 de ani, un muzeu şi o casă cu trei etaje. Avea şi o reşedinţă de iarnă - un apartament în centrul Moscovei. Patriarhul se deplasa cu o maşină blindată şi era plasat sub protecţia agenţilor federali. Fiind călugăr, patriarhul nu avea voie să aibă proprietăţi, reşedinţele şi maşinile fiind în proprietatea Patriarhiei Moscovei.

Presa a relatat în trecut despre unele controverse legate de Patriarh. Astfel, potrivit unor documente scoase din Rusia de Vasili Mitrohin şi publicate în Marea Britanie, Aleksei al II-lea ar fi fost agent KGB în timpul perioadei sovietice. Potrivit lui Mitrohin, numele de cod al lui Aleksei ar fi fost Drozdov şi ar fi fost recrutat în 28 februarie 1958. Biserica Ortodoxă rusă consideră însă că documentele au fost falsificate.

Un alt aspect controversat este poziţia sa faţă de homosexualitate. Dacă public s-a opus constant afişării homosexualităţii în Rusia, în particular ar fi propus parade gay la Moscova şi Sankt Petersburg. Biserica "a sprijinit invariabil instituţia familiei şi condamnă relaţiile netradiţionale, pe care le consideră o deviere vicioasă de la natura umană dată de Dumnezeu", a scris Aleksei al II-lea.

Vaticanul şi-a exprimat "surprinderea" şi "durerea" faţă de decesul Patriarhului rus Aleksei al II-lea, la vârsta de 79 de ani, potrivit unui scurt comunicat, relatează AFP.

"Aleksei al II-lea a ghidat Biserica într-o perioadă de mari transformări. El a ştiut să-şi asume această misiune cu un mare simţ de răspundere şi cu dragoste faţă de tradiţia rusă", potrivit prelatului.

Vaticanul a anunţat că această primă reacţie va fi urmată de "condoleanţe oficiale" din partea Sfântului Scaun.

Candidaţii favoriţi la funcţia de Patriarh al Rusiei ar fi mitropolitul Kiril, "ministru de externe" al Patriarhiei, şi Klement, mitropolitul de Kaluga şi Borovsk, consideră un expert.

"A venit la conducerea Bisericii într-un moment de mari schimbări şi a încercat să o menţină în acea perioadă tulbure", a declarat Aleksandr Verhovski, analist la centrul Sova specializat pe chestiuni religioase.

"A fost criticat pentru că s-a opus schimbărilor. Era conservator, cu siguranţă, dar s-a justificat în scopul păstrării Bisericii ca instituţie", a adăugat expertul.

"Cu toate că nu s-a produs o ameliorare calitativă a Bisericii, ea este acum mult mai stabilă decât în anii '90", a adăugat expertul.

"De ce Patriarh avem nevoie acum? Este o mare întrebare", a subliniat el, citând printre posibilii succesori pe mitropolitul Kiril, "ministru de externe" al Patriarhiei, şi pe Klement, mitropolitul de Kaluga şi Borovsk.

(sursa: http://www.realitatea.net)

Niciun comentariu: