marți, decembrie 02, 2008

Iarna – ghid de intrebuintare usor invechit, de Mădălina Cocea


„Ce oroare“, m-am gindit prima oara cind am auzit un adult spunind ca nu-i place iarna pentru ca ii intra umezeala in papuci. Eram sigura ca domnul acela, pentru care avusesem sentimente greu puse la incercare de o asemenea blasfemie, uitase pur si simplu ce inseamna iarna. Insa in zilele de zgribuleala maxima, cind caut din ochi taxiul pentru a nu merge mai mult de zece minute prin frig, imi dau seama ca nu strica niciodata sa ne reamintim, noua, copiilor din noi si copiilor de acum, ca iarna serveste si la altceva decit la a cauta oferte turistice de Revelion sau la a-ti decora desktopul cu fulgi. Cea mai frumoasa parte a sa este, de fapt, cea fara cadouri.

Misterul cel mai de nepatruns pentru adultii care am devenit este cum faceam inainte sa intram in zapada pina la git fara sa ni se cuibareasca frigul in ghete. Cum sfidam noi, cu obrajii rosii, cele mai elementare legi ale fizicii, cu schimbul lor de caldura intre corp si exterior. Cum nenorocosii care aveau manusi cu un deget trebuiau sa isi foloseasca mina goala pentru a asambla bulgari profesionisti din zapada de pe capotele masinilor si nu se alegeau decit cu o senzatie gidilitoare si placuta de caldura in virful degetelor.

Iata, pe scurt, motivatia acestui ghid, care prezinta tot ceea ce porneste usor calea uitarii, lasind in urma confortul de a lua vitamine si de a juca jocuri de iarna in flash pe calculator.

Cazematele

Cazemata se construieste in grup, din „caramizi“ facute din zapada, lasate un pic la inchegat si apoi intarite la imbinari cu omat proaspat. Secretul celor mai rezistente cazemate este ca zapada din fiecare caramida sa fie luata din mai multe straturi (si mai proaspat depuse, si mai vechi), pentru ca in felul acesta peretii se intaresc mai repede. Din spatele zidurilor defensive astfel ridicate, se pot lansa apoi atacuri necrutatoare asupra celor ramasi fara aparare in fata lor.

Bulgarii de zapada

Da, se poate scrie un tratat inclusiv despre fabricarea unor bulgari de zapada. Daca zapada prin care mergi nu scoate nici un sunet, inseamna ca bulgarii se vor farimita in mina. Dimpotriva, daca sunetul este un fleoscait neplacut, inseamna ca gradul de umezeala e prea mare si nici aceasta materie prima nu este potrivita. Bulgarii de zapada pentru prieteni se fabrica din zapada care scirtiie sub picioare. Cei pentru dusmani pot contine zapada un pic mai veche si mai inghetata – pentru ca pisca si doare mai tare.

Turturii

Ar putea parea ca turturii nu sint buni decit ca amenintare directa la integritatea fizica a celor care trec pe sub ei, dar e bine sa nu uitam ca sint niste delicatese mai gustoase decit orice inghetata de supermarket.

Ingeri pe zapada

Se realizeaza atunci cind te lasi sa cazi pe spate in zapada, curat si fara frica. Trebuie sa dai din bratele perfect intinse cu incredere si un pic apasat. Ce ramine dupa ce ne ridicam este dovada ca am fost niste sfintisori in anul care a trecut si ca-l meritam pe Mos Craciun.

Curatatul covoarelor

Este un mare succes de marketing al parintilor: vinduta ca pe o activitate extrem de antrenanta, curatatul covoarelor in zapada ramine totusi mai mult o „treaba“ si mai putin o „joaca“.

Derdelusul

O activitate care cere contributia intregului cartier de copii, dar care are totusi nevoie de citiva temerari.
Saniutele care deschid pirtia trebuie sa fie un pic mai profesioniste si bine strunite. Mai tirziu, cind pirtia se transforma in gheturi in care se reflecta luminile de seara, saniutele devin elemente dispensabile.

Florile de gheata de pe geam

Servesc la a-ti lipi nasul de ele.

Omul de zapada

Nu, nimeni nu ii pune ochi de carbune omului de zapada. In lipsa materialelor de constructie profesioniste, ochii si gura in general se scobesc. Daca totusi ni se pare ca simpatica faptura arata mai degraba ca o fantoma, se pot folosi pietricele culese din jur. Donatori de fular se vor gasi probabil foarte rapid, insa sub presiuni parintesti, este posibil ca acestia sa isi retraga in graba contributia materiala.

Anotimpul cadourilor

(sursa: http://www.supliment.polirom.ro, Suplimentul de cultură)

http://maddish.weblog.ro/

Niciun comentariu: