miercuri, decembrie 10, 2008


The image “http://www.infoportal.ro/files/stiri/760/759477.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Ioan Botiş, Ioan Botiş... cine?

Data şi locul naşterii: 01.05.1967;
Email : ioan_botis@yahoo.com

Studii şi specializări:

Iunie 2007 Servicii Clienti Vilnius, Lituania
Mai 2007 Organizatii PES Viena, Austria
Aprilie 2007 Cadru European pentru PES Bruxelles Belgia
2005- 2006 Studii postuniversitare in Eco Management University of Minnesota; Technical University of Cluj – Napoca
2005- prezent Doctorand Inginerie Industriala la Universitatea Tehnica Cluj – Napoca
curs de Formator – organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Bistrita – Nasaud;
2005 Master in Management la Universitatea „ Babes – Bolyai” Cluj – Napoca
1987-1991 Absolvent al Institutul Politehnic Cluj – Napoca, Facultatea Constructii de Masini

Activitate profesională:

2004- prezent Director executiv Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita – Nasaud
2001- 2004 Viceprimar Bistrita
1992 – 2001 Administrator SC Ateliere Botis SRL
1991-1992 Inginer mecanic SC „Combinatul de Utilaj Greu” Cluj - Napoca

Funcţii, activităţi într-un partid politic:
Presedinte al PD-L Bihor
(sursa: http://www.1001politicieni.ro)

"La inceput, au fost culorile"

Gazeta de Maramures - Miercuri, 10 Decembrie 2008

Cu o zi inainte de alegerile parlamentare, Ioan Botis ne-a convins sa votam arta, mituindu-si cititorii cu aproape 300 de pagini dintr-un adevarat abecedar al culorilor. S-a dovedit o platforma - program de succes.

Marturia succesului a stat in numarul mare de participanti la evenimentul prilejuit de lansarea cartii colegului nostru, cu mult peste numarul celor care au trimis, in anumite colegii, un deputat in Parlamentul Romaniei. In vremuri de "restriste politica" si criza economica, Ioan Botis si-a permis sa le ofere cititorilor, chiar de ziua sa, un cadou de lux: volumul de debut - "O istorie antropologica a culorilor", aparut sub sigla Muzeului Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare». Au bine cuvantat despre carte: dr. Tiberiu Alexa (director al Muzeului Judetean de Arta «Centrul Artistic Baia Mare»), Ioan Marchis (director al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Maramures), prof. univ. dr. Florian Roatis, drd. Viorel Rusu (directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures), dr. Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" din Baia Mare) si conf. univ. dr. Nicolae Suciu (presedintele Filialei Baia Mare a Uniunii Artistilor Plastici din Romania). Cunoscuta doar fragmentar, prin unele capitole prezentate in revistele de cultura, cartea dezvaluie ani intregi de studiu si o remarcabila putere de sinteza, Ioan Botis reusind sa comprime, intr-un spatiu deloc generos pentru un astfel de demers, "un rezumat cromatic al civilizatiei noastre".

Intr-un ritm alert, autorul isi poarta cititorii pe parcursul a 12 capitole, sufland colbul asezat peste culori si simboluri, traducand in cuvinte limbajul cromatic folosit de-a lungul vremii. Nu-ti lasa niciun moment de respiro, caci culorile se topesc in cuvinte si coaja lor crapa repede in lumina, iar autorul te indeamna sa le citesti tocmai la vremea lor. De aceea, nu face risipa de vorbe, schiteaza doar epoca, contureaza o geografie, indica manuscrise vechi si tomuri celebre, lasandu-ti doar un fir dintr-un ghem pe care il deapana. Un fir colorat... pentru a iesi din labirint.

Chiar daca stilul nu este unul facil, autorul obligandu-te sa faci apel din ce in ce mai mult la bibliografia atent selectata, cartea te invaluie dupa ce ai parcurs cateva pagini, caci simbolurile incep sa se potriveasca, precum intr-un joc de puzzle, iar culorile ies la iveala ca dintr-o panza veche restaurata. Cu fiecare capitol, portiuni mari din acest tablou invie, iar ochiul flamand cauta cuvinte, pentru a imblanzi arsura culorii.

Un drum initiatic ne propune Ioan Botis prin aceasta lucrare, caci, asa cum arata prof. univ. dr. Adrian Cioroianu in prefata volumului, "La capatul acestei carti, lumea va va aparea altfel". Nu trebuie decat sa te lasi purtat de scriitura prin istoria culorilor, sa fii cu luare aminte la semne, sa accepti lumina ce cade, parca, altfel peste culori, iar la final, vei avea in fata ochilor o lume (mai) plina de-ntelesuri. "Este ceea ce incearca, in lucrarea de fata, Ioan Botis, intr-o impresionanta incursiune antropologica in lumea culorilor, nuantelor si simbolurilor acestora. Imbinand informatii din cele mai diverse surse, de la istoria culturii si pana la istoria politica a umanitatii, autorul intreprinde astfel un demers, dupa stiinta mea, de pionierat in lumea literelor romanesti. Paginile volumului sunt, practic, un rezumat cromatic al civilizatiei noastre; cititorul va fi surprins de inrudirile si analogiile sugerate, ca si de importanta pe care (desi le vedem zi de zi, dar nu le intelegem niciodata pe deplin) au avut-o si o au culorile in viata noastra si in culturile si civilizatiile ridicate de om. De la magie la sculptura, de la mestesuguri la medicina, de la moda si pana la arhitectura, culorile sunt parte inseparabila din mediul cel mai intim si profund al fiintei umane. Fiind atat de aproape si atat de prezente, se intampla cel mai adesea sa le privim fara a medita asupra lor. Aceasta este miza lucrarii lui Ioan Botis, pentru care merita felicitat: el propune o incursiune in semnificatiile aflate in spatele (si deseori in istoria) fiecarei culori. Si sa nu va fie cu mirare daca, la sfarsitul acestor pagini, veti avea impresia ca aceleasi culori pe care le stiti dintotdeauna va apar dintr-o data intr-o lumina mai clara, mai frumoasa si mai plina de inteles(uri)", adauga Adrian Cioroianu.

Fara indoiala, volumul lui Ioan Botis tradeaza o intalnire fericita a cercetatorului cu scriitorul si nimic nu ne impiedica sa credem ca acesta e doar inceputul unei frumoase cariere publicistice. Poate de aceea, ca o premonitie, sta scris in prefata cartii: "La inceput, au fost culorile"... Urmeaza alte studii, cel putin la fel de valoroase. Cei care i-au vazut manuscrisele de pe masa de lucru stiu cate volume isi asteapta randul la tipar...

Emanuel LUCA
(sursa: http://www.infoportal.ro)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca ati facut o confuzie... CV-ul prezentat nu e al autorului cartii "O istorie antropologica a culorilor". O mica (dez)informare culturala... :)
Emanuel LUCA (emanuel.luca@gmail.com)

Bibliotecaru spunea...

Domnule Luca,
Am încercat şi eu o ironie... poate nereuşită.