Perioada:10.11.2008 - 05.12.2008, Ierusalim
Sandu Mendrea s-a născut în 1930 în România. A trăit războiul în relativă linişte în capitală, Bucureşti, unde în 1948 şi-a început studiile de master în teatru şi regie de film. După ce lucrează timp de doi ani ca regizor de filme documentare, în 1954 abandonează acest domeniu, în aceşti ani prea impregnat de propagandă sovietică, pentru a lua camera în propriile mâini - ca fotograf.
În scurt timp ajunge unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi români, ceea ce îi oferă posibilitatea să expună la peste 200 de saloane internaţionale de fotografie. Câştigă câteva premii importante, iar în 1965 primeşte premiul de excelenţă al Federaţiei internaţionale a fotografilor (EFIAP). În anii şaptezeci-optzeci îşi dă seama însă de lipsa totală de perspective într-o Românie comunistă în care presiunea ideologică creşte necontenit iar traiul de zi cu zi se înrăutăţeşte permanent. E o decizie dificilă pentru un om atât de legat de ţara lui natală, dar se hotărăşte să emigreze în Israel. La sfârşitul anului 1985 familiei Mendrea i se permite plecarea din România.
Expoziţia de la Cinemateca din Ierusalim include unele dintre cele mai interesante fotografii alb-negru ale lui Sandu Mendrea, realizate în România. Din nefericire, multe din negativele acestor fotografii (şi ale altora) au fost distruse în tipografii româneşti. Interdicţia din acea vreme, de a scoate din ţară negativele fotografiilor, a înrăutăţit lucrurile. Într-o încercare curajoasă de a salva o parte a muncii sale, familia lui Sandu Mendrea a ascuns în haine, la plecarea din ţară, cele mai importante negative. Au avut norocul să treacă cu bine de controalele din aeroport. Dintre aceste negative, şi altele, salvate în mod similar (o parte de la un prieten din Germania, care primise câteva printuri în 1967), au fost alese fotografiile care compun această expoziţie.
www.photomendrea.com
(sursa: http://www.icr.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu