luni, decembrie 01, 2008

FILMUL ROMÂNESC ÎN ISRAEL


RETROSPECTIVA FILMULUI ROMÂNESC ÎN ISRAEL
10.11.2008 - 11.12.2008, Ierusalim, Tel Aviv, Haifa, Rosh Pina
O selecţie a celor mai bune filme româneşti din toate timpurile va fi prezentată în Israel, în cadrul Retrospectivei Filmului Românesc organizată de Institutul Cultural Român din Tel Aviv, în parteneriat cu Cinematecile din Ierusalim, Tel Aviv si Haifa, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi al Arhivei Naţionale de Filme din România.
În perioada 10 noiembrie – 11 decembrie 2008, publicul cinefil din Israel va avea posibilitatea să vizioneze, în sălile cinematecilor din Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa, filme de referinţă pentru istoria cinematografiei româneşti (lung-metraje, scurt-metraje, documentare, filme de animaţie, jurnale de actualităţi).
Lung-metrajele au fost alese pe baza Topului Filmului Românesc întocmit de Asociaţia Criticilor de Film din România. Vor fi prezentate 18 lung-metraje, de la Pădurea spînzuraţilor (1964, regia Liviu Ciulei, premiul pentru cel mai bun regizor la Cannesîn 1965) până la Boogie (2008, regia Radu Muntean, prezentat anul acesta în selecţia Quinzaine des Realisateurs la Cannes). Între acestea se regăsesc atât filme selecţionate sau premiate la mari festivaluri internaţionale (cum ar fi Nunta de piatră – 1971, Dan Piţa şi Mircea Veroiu; 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile – 2007, Cristian Mungiu; Saltimbancii – 1981, Elisabeta Bostan; Moartea Domnului Lăzărescu – 2005, Cristi Puiu; E Pericoloso Sporgersi – 1993, Nae Caranfil), filme de excepţie, din păcate încă necunoscute pe plan internaţional (Secvenţe – 1982, Alexandru Tatos), cât şi filme cenzurate de regimul comunist, dar de o deosebită valoare artistică (Meandre – 1967, Mircea Săucan; Reconstituirea – 1970, Lucian Pintilie).
În deschiderea lung-metrajelor vor fi prezentate filme de animaţie de Ion Popescu Gopo (a cărui Scurtă istorie a fost distins cu Palme d'Or pentru cel mai bun film de scurt-metraj la Cannes în 1957), câteva scurt-metraje (printre care scurt-metrajele de debut ale regizorilor Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu) dar şi câteva jurnale de actualităţi din anii 1950-1970, ce vor introduce spectatorul israelian în atmosfera României comuniste. O secţiune specială în această Retrospectivă este dedicată filmului documentar românesc, de o excepţională calitate, dar mai puţin cunoscut publicului internaţional. Costel Safirman, curatorul Retrospectivei, precizează: „Vrem să oferim publicului israelian şansa de a cunoaşte, în profunzime, o cinematografie în mişcare, cu un trecut nu lipsit de dramatism (dar şi de valori !) care şi-a încredinţat destinul în mâna unor tineri – aşa cum s-a dovedit – de nădejde”. Selecţia filmelor din această Retrospectivă punctează tendinţele şi continuitatea şcolii cinematografice româneşti, aşa cum precizează criticul şi istoricul de film Cristina Corciovescu: „(…) între judecata tinerilor şi cea a vârstnicilor critici nu există hiatusul pe care îl credeam; (…) neorealismul românesc actual îşi are rădăcinile în filme precum Reconstituirea, Secvenţe, Proba de microfon”. La evenimentele organizate în cadrul Retrospectivei sunt invitaţi să participe criticii de film Cristina Corciovescu şi Magda Mihăilescu, actriţa Anamaria Marinca, regizorii Cristian Mungiu, Elisabeta Bostan, Iosif Demian, Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Copel Moscu, Hanno Hoefer. Pe lângă proiecţii de filme, programul Retrospectivei cuprinde întâlniri ale invitaţilor noştri cu publicul israelian, o conferinţă de presă şi o întâlnire la Cercul Cultural din Ierusalim. Programul Retrospectivei va fi detaliat pe site-ul Institutului Cultural Român din Tel Aviv (www.icrtelaviv.org), pe site-urile Cinematecilor din Ierusalim (http://www.jer-cin.org.il), Tel Aviv (http://www.cinema.co.il) şi Haifa (http://www.ethos.co.il), precum şi în programul lunar distribuit în cinemateci.
În data de 10 noiembrie, la ora 12.00, la sediul Institutului Cultural Român din Tel Aviv (Bdul. Shaul Hamelech nr. 8) va avea loc o conferinţă de presă cu participarea regizorilor Elisabeta Bostan, Cristian Mungiu, Laurenţiu Damian şi Hanno Hoefer, a actriţei Anamaria Marinca, a criticilor de film Cristina Corciovescu şi Magda Mihăilescu.
Filmul Occident va fi prezentat în deschiderea Retrospectivei, în prezenţa regizorului Cristian Mungiu, la Cinematecile din Tel Aviv (10 noiembrie ora 21.00) şi la Ierusalim (11 noiembrie ora 20.00). La Cinemateca din Haifa va avea loc la 16 noiembrie ora 19.30 o proiecţie festivă cu filmul Nunta de piatră, în prezenţa regizorului Dan Piţa si a operatorului Iosif Demian.
Cercul Cultural din Ierusalim (în cadrul Cinematecii din Ierusalim, Derech Hebron nr.11) găzduieşte în data de 14 noiembrie la ora 11.00 o întâlnire cu publicul, în limba română, cu participarea criticilor de film Cristina Corciovescu şi Magda Mihăilescu, a actriţei Anamaria Marinca precum şi a regizorilor Iosif Demian, Dan Piţa, Laurenţiu Damian, Copel Moscu.


(sursa: http://www.icr.ro)

Niciun comentariu: