luni, decembrie 01, 2008

Tetraevangheliarul lui Gavril Uric


Tetraevangheliarul lui Gavril Uric
Prezentare de Dr. Elena Ene D-Vasilescu
9 decembrie 2008, 5 pm

Una dintre cele mai pretioase achizitii ale Bibliotecii Bodleian din Oxford, Tetraevangheliarul a fost caligrafiat si miniat in 1429 la Manastirea Neamt de monahul Gavril Uric. Expertii R. Cleminson si L. Demény sustin ca manuscrisul a ajuns la Universitatea din Oxford din Venetia aproximativ in prima jumatate a secolului 19, dar nu se stie daca provine de la succesorii calugarului iezuit Matteo Luigi Canonici sau de la anticarul Johan Pericinotti.

Dr. Elena Ene D-Vasilescu va sustine o prezentare despre valoarea istorica, lingvistica si academica a manuscrisului la Centrul pentru Studiul Cartii de la Biblioteca Bodleian din Oxford. Prezentarea va semnala totodata un proiect initiat de Dr. D-Vasilescu impreuna cu o echipa de specialisti, care urmaresc sa digitalizeze, traduca si sa faca manuscrisul accesibil online. Proiectul va contribui la dezvoltarea interesului academic pentru manuscrisele medievale scrise in slavona veche si decorate cu miniaturi.

Dr. Elena Ene D-Vasilescu este specialist in iconografie bizantina si post-bizantina, coordonator de proiect la Centrul pentru Studii Clasice si Bizantine, de la Biblioteca Bodleian, Universitatea din Oxford.

Prezentarea este organizata de Biblioteca Bodleian in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra.

Cand: 9 decembrie 2008, 5 pm;
Unde: Centre for the Study of the Book, Special Collections Resources Room, Bodleian New Library, Oxford OX1 3BG
Intrarea: libera. Datorita valorii Manuscrisului care se va afla in sala, rezervarea este obligatorie. Pentru aceasta va rugam sa contactati: bookcentre@bodley.ox.ac.uk.

(sursă: http://www.icr-london.co.uk)

URIC GAVRIL, a fost un ieromonah copist care a trăit în prima jumătate a sec. XV.

Se pare originar dintr-o familie boierească (tatăl călugărit la Neamţ (sub numele Paisie); el însuşi călugăr în aceeaşi mănăstire.

Se cunosc 13 manuscrise slave care îi aparţin în mod sigur - copiate între 1413 şi 1449 - şi altele a căror paternitate e discutabilă: Tetraevanghelul, copiat la cererea doamnei Malina, soţia lui Alexandru cel Bun (1429), cu text paralel slavon şi grecesc, împodobit cu miniaturi şi frontispicii (azi în Biblioteca Bodleiană din Oxford); alt Tetraevanghel (1436), fără miniaturi, trei Mineie (probabil a fost seria completă); un Sbornic, cuprinzând 16 cuvântări ale Sf. Grigorie de Nazianz şi Scara Sf. loan Sinaitul (1413, azi în Moscova); Omiliile Sf. Grigorie de Nazianz cu comentariile Iui Nichita al Heracleii (1424); alt Sbornic, cuprinzând Cuvântări ale Sf. loan Gură de Aur şi alte texte patristice (nedatat), alte două Sbornice cuprinzând vieţi de sfinti şi cuvântări (1439 şi 1441); Mărgăritarele Sfântului loan Gură de Au (1443),

Cuvântările ascetice ale Sf. Vasile cel Mare (1444), Scara Sf. loan Sinaitul (1446). Majoritatea se păstrează în Biblioteca Academiei Române. (sursa: http://biserica.org)

Niciun comentariu: