luni, ianuarie 12, 2009

Mircea Geoană după şedinţa BPN-12.01.2009



Bună ziua! La mulţi ani! Prima temă a fost legată de pregătirea dezbaterilor şi adoptării bugetului de stat pe anul 2009, moment în care ar trebui să găsim în cadrul Guvernului şi în cadrul Parlamentului răspunsurile la situaţia economică şi socială dificilă care ne apasă deja şi la care, evident, va trebui să găsim răspunsurile cu privire la câteva teme de pe agenda ţării noastre. Mă refer atât la nevoia rapidă a adoptării unei strategii reale şi aplicabile cu privire la securitatea energetică a României, după episodul care şi-a găsit o rezolvare temporară cu privire la gazele naturale, şi, de asemenea, un subiect la fel de important, cu privire la modul în care vom putea să avem un pachet real, credibil şi tangibil de resurse cu privire la un pachet de stimulare a economiei şi păstrarea locurilor de muncă. Vom avea, în cursul zilei de mâine, înaintea unei şedinţe a miniştrilor cabinetului României, o discuţie detaliată privind poziţia PSD faţă de proiectul de buget. Este principala temă de dezbătut astăzi şi am avut contribuţii importante din partea miniştrilor noştri şi din partea liderilor partidului nostru.

A doua temă pe care am dezbătut-o astăzi a fost legată de situaţia creată prin gestul domnului Gabriel Oprea, care încălcând în mod deliberat deciziile cu privire la mecanismul de numire în funcţie de demnitate publică a reprezentanţilor partidului nostru, a avansat propuneri, care nu aveau girul partidului nostru, către primul ministru cu privire la secretarii de stat şi alte structuri importante din cadrul Ministerului Internelor şi Administraţiei, situaţie care încalcă atât disciplina de partid, cât şi mecanismul din protocolul de colaborare al coaliţiei pe care l-am stabilit cu partenerii de la PD-L.

Ţinând cont de sensibilitatea acestui minister şi de importanţa acestei zone, decizia pe care BPN al PSD a adoptat-o cu o largă majoritate, numai cu două abţineri şi restul voturilor în favoare, a fost retragerea sprijinului politic pentru domnul Gabriel Oprea, urmând ca partidul nostru să facă primului ministru o nouă propunere în următoarele zile. De asemenea, ţinând cont de gravitatea gestului de indisciplină pe care domnul Oprea l-a afişat, repet, în mod deliberat în ultimele zile, Biroul Permanent a avansat propunerea către Comisia de Integritate Morală şi Arbitraj a Partidului ca domnul Oprea să fie exclus din PSD. Sunt decizii importante, sunt decizii severe. Credem că este mai bine şi mai cinstit, la început de drum, să putem să spunem că acolo unde există o regulă în partid şi un mecanism de colaborare la nivelul coaliţiei, acesta trebuie respectat de către toate părţile. Sunt convins că vom putea să găsim un înlocuitor extrem de capabil, foarte rapid, pentru a putea să punem acest minister în logica guvernamentală firească.

Vă mulţumesc.

(sursa: http://www.psd.ro)

Niciun comentariu: