Cele 84 de proiecte acceptate (din 90 depuse) au primit în total 154.000 de lei
Un număr de 13 proiecte culturale româneşti depuse de Colegiul Naţional Mihai Viteazul (CNMV), Consiliul Elevilor de la CNMV, Asociaţia pentruComunitate, Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi, Liga Culturală Andrei Şaguna sau Centrul European de Studii Covasna Harghita vor primi finanţare
din bugetul local destinat proiectelor culturale organizate în a doua parte a acestui an. Acest lucru înseamnă aproximativ 15%, din totalul proiectelor finanţate, iar sumele acordate pentru aceste proiecte variază între o mie şi 3.500 de lei. Anul acesta, bugetul alocat de autorităţile locale pentru proiectele culturale din al doilea semestru se ridică la 154.000 de lei, faţă de aproape 400.000 de lei cât solicitaseră în total organizatorii. În total, au fost depuse 90 de proiecte, doar câteva dintre acestea fiind cele care nu au primit finanţare locală.
3.500 de lei pentru Adolescent
Cea mai mare sumă pentru proiectele depuse de organizaţiile sau instituţiile amintite mai sus a fost alocată pentru cea dea treia ediţie a „Festivalului de Colinde Adolescent”, solicitantul, Asociaţia Pentru Comunitate, primind 3.500 de lei din 4.000 cât a solicitat. Aceeaşi Asociaţie a mai primit în total o mie de lei pentru proiectele „Dezbateri Academice“ şi „Blockflute – primii paşi în lumea muzicii instrumentale”. Consiliul Elevilor din Mihai Viteazul va primi sprijin financiar şi pentru proiectul „Mereu Împreună – strategia naţională de acţiune comunitară”, derulat între iunie-decembrie, pentru care s-au alocat o mie de lei, şi proiectul Treasure Hunt, finanţat cu 700 de lei. Editarea revistei Adolescent va beneficia şi ea de o sumă de 500 de lei. Totodată, pentru CNMV s-au alocat 1.350 de lei pentru concursul de programare informatică organizat de American Computer Science League 2007 – 2008. Şi Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi a primit o finanţare în valoare de două mii de lei, pentru proiectele „Opera Brâncuşiană oglindită în meseriile UE“, „Promovarea turismului covăsnean în Bucureşti şi Oltenia“ şi continuarea parteneriatului cu şcoala Elisabeta din Budapesta. Grupul Şcolar a depus 6 proiecte, alte trei legate de preparate culinare specifice zonei, Constantin Brâncuşi patronul spiritual al mai multor şcoli din ţară şi ecumenismul azi, dar pentru acestea nu s-au alocat fonduri. După repartizarea sumelor pentru cultură, Centrul European de Studii Covasna-Harghita beneficiază de 2.000 de lei pentru editarea catalogului „Restitutio Ariuşd – 7.000 de ani de civilizaţie“, din 17.000 cât solicitase. În cele din urmă, Fundaţia Mihai Viteazul mai primeşte o mie de lei pentru organizarea Festivalului de Colinde „Crăciunul la români“ şi Liga Culturală Andrei Şaguna de o mie de lei pentru Zilele Nicolae Colan, ediţia XVI. Cea mai mare sumă alocată în ansamblu, din cele 90 de proiecte, este, potrivit listei de proiecte pentru al doilea semestru, de 23.000 de lei, Fundaţia Pro Cultura, cu proiectul Călăreţii cu porturi tradiţionale secuieşti (în perioada iulie-decembrie). Alte sume consistente au fost allocate pentru Întâlnirea interjudeţeană a fanfarelor, cu participare internaţională – 10.000 de lei sau Concerte de muzică de cameră simfonică – 15.000 de lei.
A donat 70.000 de volume pentru Biblioteca Judeţeană
Biblioteca a primit peste o sută de mii de cărţi într-un timp destul de scurtAproximativ 70.000 de volume care acoperă diferite domenii au fost donate de o bibliotecă sindicală dezafectată din Ungaria pentru Biblioteca Judeţeană din Covasna, după ce, recent, alte 33.000 de volume au ajuns tot aici prin donaţie de la o familie din Elveţia. Directorul Bibliotecii
Judeţene, Kiss Jeno, spune că în present are loc sortarea celor 70.000 de volume, din care cea mai mare parte va rămâne la Biblioteca Judeţeană, alta va merge la bibliotecile din oraşe, iar alta la comune. Dintre cărţile donate o parte vor fi şi casate, având în vedere starea lor deteriorată sau consistenţa proastă. Prin cele două donaţii consistente de carte, fondul Bibliotecii Judeţene se îmbogăţeşte cu aproximativ 60.000 de volume, astfel că se va ajunge la un total de aproximativ 300.000 de volume ale acesteia. În afara celor două donaţii, Biblioteca din Sfântu-Gheorghe a mai primit şi în jur de 3.000 de volume Cotidianul, respectiv 17 titluri, care au fost împărţite între Biblioteca Judeţeană şi alte biblioteci din judeţ. Deocamdată, Biblioteca nu are însă un spaţiu corespunzător de depozitare pentru volumul mare de cărţi primite, urmând ca, după finalizarea campaniei electorale, să se reia discuţiile privind mutarea sediului UDMR din cadrul Bibliotecii, unde formaţiunea ocupă un spaţiu cu 4 încăperi. Conducerea judeţeană a UDMR intenţionează de mai multă vreme să obţină un alt sediu, mai încăpător, şi prin mutarea sa ar lăsa spaţiu liber pentru aranjarea cărţilor. (Ana Sidon - http://www.covasnamedia.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu