luni, iunie 30, 2008

Şefii PSD Cluj şi Braşov nu recunosc decizia de dizolvare a conducerii filialelor lor


Realizator: Bună ziua, urmăriţi Antena 3. Este ora 17, sunteţi la Jurnal. Sunt Dana Grecu. Şefii PSD Cluj şi Braşov nu recunosc decizia de dizolvare a conducerii filialelor lor, o decizie luată de liderii partidului în comitetul executiv la Mamaia, invocând rezultatele proaste în alegerile locale. Atât Ioan Rus, cât şi Constantin Niţă au declarat că nu se vor supune deocamdată acestei hotărâri. Încercăm să aflăm mai multe chiar de la cei care sunt în cauză. Suntem acum de vorbă cu domnul Constantin Niţă, preşedintele PSD Braşov. Bună ziua domnule preşedinte.
The image “http://www.psdbv.ro/echipa/birou/ConstantinNita.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Constantin Niţă: Bună ziua, sărut mâna.

Realizator: Care sunt motivele pentru care nu recunoaşteţi decizia luată la vârf în PSD?

Constantin Niţă: Nu este vorba de nerecunoaştere. Este vorba de faptul că eu consider că ...dizolvării consiliului judeţean sau organizaţiei judeţene nu există în statut. Evident că nu pot să respect ceva ce nu există în statut. Şi prin urmare aştept motivarea în scris a deciziei comitetului executiv şi în funcţie de acest lucru ne vom pronunţa. De asemenea, este necesar ca această decizie să fie aprobată de către consiliul naţional pentru că aşa prevede statutul şi funcţie de acest lucru ne vom pronunţa. În principiu eu sunt un om disciplinat şi respect deciziile de partid. Dar după ani de zile în care noi ne-am luptat pentru autonomie locală şi respectarea statutului mi s-a părut puţin ... această decizie, mai ales că eu nu am fost de faţă. Deci atunci când judeci pe cineva trebuie măcar să fie de faţă, să-şi exprime un punct de vedere foarte clar legat de o anumită decizie.

Realizator: Nu a luat nimeni legătura cu dumneavoastră de la centru?

Constantin Niţă: Mai mult decât atât, noi am avut o înţelegere în sensul că ne-am asumat un anumit procent înainte de alegeri, respectiv 18%. Acest procent a fost îndeplinit de către organizaţia judeţeană Braşov. Deci prin urmare nu era cazul ca organizaţia noastră să intre într-o asemenea decizie. Mai mult decât atât, era un target impus de către partid înainte de alegeri de 20%, atunci nu avea ce să comentez. Îmi puneam demisia pe masă şi lucrurile erau clare.

Realizator: Dacă spuneţi că decizia este ne-statutară şi inoportună, spuneţi dumneavoastră, nejustificată. Care credeţi că este miza acestei decizii a comitetului executiv naţional?

Constantin Niţă: Nu aş putea să vă spun pentru că nefiind acolo şi lipsind o săptămână sigur, nu cred că preşedintele partidului sau un alt coleg de-al meu are o problemă cu organizaţia judeţeană Braşov. Nu ştiu cu celelalte organizaţii dacă sunt motive întemeiate. Eu când am plecat acum o săptămână se discutase în biroul permanent ...este necesară o analiză la fiecare organizaţie judeţeană şi funcţie de aceste analize se vor lua nişte măsuri. Lucru care mi se pare absolut corect. Dar nicidecum să ne aşteptăm la o asemenea surpriză sau cel puţin pentru mine a fost o surpriză pentru faptul că în general în complexitatea electorală din Transilvania nu poate fi pusă la îndoială de nici un coleg de-al nostru din sud, din Moldova.

Realizator: Constantin Niţă, preşedintele PSD Braşov. Vă mulţumesc pentru intervenţia în jurnal. Avem acum la telefon şi pe domnul Ioan Rus, fostul preşedinte PSD Cluj. Bună ziua domnule Rus.
The image “http://www.romanialibera.ro/foto/97/96685/art_96685_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Ioan Rus: Bună ziua.

Realizator: Înţeleg că sunt practic aceleaşi argumente ca acela prezentat până acum de domnul Constantin Niţă de la Braşov. Aveţi de spus în plus faţă de ce a spus domnul Niţă?

Ioan Rus: Nu. Noi am făcut o analiză în birou organizaţiei judeţene Cluj a rezultatelor şi am stabilit şi ceea ce avem de făcut în continuare pentru a avea rezultate şi mai bune, chiar dacă rezultatele nu sunt chiar atât de slabe. Adică noi ne-am angajat la 225 de mandate în judeţul Cluj şi am obţinut 222. Asta înseamnă 21%.

Realizator: Prin redistribuire.
The image “http://www.monde-diplomatique.ro/local/cache-vignettes/L200xH196/i_rus.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Ioan Rus: Păi discutăm despre mandate la final. La final am făcut 222 din 225. Dar am avut locuri unde rezultatele au fost mai slabe. În consecinţă biroul organizaţiei municipale Cluj Napoca şi-a prezentat demisia şi-a asumat rezultatul mai slab: Turza, Câmpia Turzii, Huedin. Şi am stabilit un program şi am făcut un raport către Biroul Naţional în care informăm: uite aşa am stabilit să facem, aici pentru a fi mai bine şi mai frumos şi mai mult soare. Acest raport a fost acceptat de către Biroul Naţional. În consecinţă nici n-am fost invitaţi la alte discuţii, la alte critici. În consecinţă ne-a luat prin surprindere şi acum dacă am considera biroul judeţean dizolvat, Cluj Napoca e dizolvată, Turda nu există, Huedin nu există, ş.a.m.d.

Realizator: Ce aşteptaţi de la consiliul naţional domnule Rus? Ce ar trebui să se întâmple în consiliul naţional ca dumneavoastră să fiţi mulţumit?

Ioan Rus: Ca să fiu eu mulţumit ar trebui să se întâmple multe alte lucruri, nu doar în consiliul naţional. Sigur, consiliul naţional poate să valideze sau să invalideze această decizie pe care noi o considerăm incorectă, a comitetului executiv. Dacă o validează în acest fel ne vom gândi ce avem de făcut în continuare. Dacă în interiorul acestui proiect politic mai avem loc sau nu mai avem loc. Dorinţa noastră şi ca să elimin orice suspiciune, ştiţi că nici unul dintre colegii mei nu va pleca niciodată la un alt partid, cu toată propaganda care se face în legătură cu acest lucru. Dacă vom face, vom face altceva, dar în nici un caz...

Realizator: Adică, ce veţi face?

Ioan Rus: Vom intra în vacanţă. Ne vom gândi ce avem de făcut.

Realizator: Vacanţa este scurtă domnule Rus, politic discutând, că altfel vă uită lumea. Spuneţi-ne ce aveţi de gând să faceţi dacă această decizie va fi validată de consiliul naţional.

Ioan Rus: Lumea nu uită idei şi proiecte serioase distinsă doamnă. Grupul de la Cluj, aşa cum se tot spune, nu este un zid care să treci cu buldozerul peste el şi să-l dărâmi. Sun idei, principii pe care noi le-am susţinut. Nimic pro-domo, nimic regional, nici o conotaţie alta decât în interiorul social-democraţiei româneşti moderne. În consecinţă mutând ce este de mutat fără îndoială. Nici şcoala ardeleană... o clădire pe care cineva s-o construiască sau s-o dărâme. Au fost tot idei şi principii care au dăinuit. Şi ale noastre. În cazul că sunt bune vor dăinui. Dacă nu sunt bune nu vor....

Realizator: Veţi face un partid regional domnule Rus dacă veţi afla că consiliul naţional va valida decizia luată de comitetul executiv?

Ioan Rus: Ne vom gândi ce este mai bine de făcut pentru că miza depinde care este miza pentru care faci politică. Noi nu facem politică în folosul nostru şi nici ca să slujim interese meschine. În consecinţă ne vom gândi cu mare atenţie ce avem de făcut, dar după consiliul naţional. De asemenea, biroul a decis astăzi că nu trimite reprezentanţi la consiliul naţional ,nu din alt motiv, nu de grozăvenie. Să nu influenţăm în nici un fel. Consiliul să decidă în lipsa noastră pentru că oricum nu am putea vota în consiliul naţional pentru că ar fi conflict de interese.

Realizator: Ce credeţi că se va întâmpla în consiliul naţional? Va fi validată sau invalidată această decizie a comitetului executiv? Experienţa dumneavoastră ce spune?

Ioan Rus: Dacă se va reanaliza eu cred că va fi invalidată şi se va considera că a fost o măsură pripită luată pe picior şi în condiţii de soare puternic pe litoralul mării negre.

Realizator: Veţi demisiona din PSD dacă această decizie va fi validată de consiliul naţional?

Ioan Rus: După consiliul naţional ne vom gândi ce este mai bine de făcut.

Realizator: Păi care sunt variantele domnule Rus? Foarte scurt vă rog.

Ioan Rus: Cel mai scurt, nu vă spun nici o variantă. După consiliul naţional o să discutăm acest subiect.

Realizator: Vă mulţumesc, a fost Ioan Rus în direct cu noi de la Cluj Napoca. Vă reamintesc informaţia: şefii PSD Cluj şi Braşov nu recunosc decizia de dizolvare a conducerii filialelor. Aţi ascultat argumentele puţin mai devreme.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 17:00)

Pentru că domnul Constantin Niţă este un om politic mai puţin cunoscut, cată câteva cuvinte despre domnia sa.

CONSTANTIN NIŢĂ
Data : 27.11.1955
Locul nasterii: Comuna Miroslovesti, Judetul Iasi;
Stare civila: casatorit, un copil.

Studii si specializari:

1961 - 1969 Scoala generala Ciohorani, Comuna Miroslovesti, judetul Iasi;
1969 - 1973 Liceul Teoretic nr. 1 Pascani, jud. Iasi;
1973 - 1974 Stagiul militar;
1974 - 1978 Facultatea de Studii Economice Iasi - Sectia Economia Industriei;
1978 - 1983 Facultatea de drept Iasi;
1983 - 1984 Cursuri postuniversitare de comert exterior;
1995 - 1999 Doctorand al Facultatii de Stiinte Economice Iasi;
Doctor în economie - Specializarea marketing;

Activitate profesionala:

1978 - 1983 economist - director export si desfacere - Întreprinderea de Autocamioane Brasov;
1983 - 1986 economist - I.C.E. Autoexportimport Brasov;
1986 - 1993 Sef agentie B.T.T. Brasov;
1990 - 1993 Director al Statiunii Pârâul Rece- Brasov;
1993 - 1997 Director General al Sucursalei de reprezentare si protocol Valea Prahovei;
1997 - 2000 Director Gen. S.C. NIMPEX SRL Brasov;
2000 - prezent Camera Deputatilor.

Activitate didactica:

1998 - 2001 Lector universitar - Universitatea Transilvania Brasov;
2001 - 2005 Conferentiar universitar - Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii George Baritiu Brasov.
2005 - prezent Profesor universitar - Universitatea George Baritiu Brasov

Activitate publicistica:

Carti, cursuri publicate în edituri recunoscute
Constantin Nita, Marius Popescu - Dictionar de Marketing si Afaceri, Editura Economica - Bucuresti, 1999
Constantin Nita, Gabriel Bratucu, Marius Popescu, Dictionar general de afaceri, în 3 volume, Editura Ecran Magazin, Brasov, 2003
Constantin Nita, Bazele marketingului, Editura Economica, Bucuresti, 2004

Carti, de specialitate, articole, studii

Aurel Brânza, Constantin Nita, Florin Luca, Auditul în Marketing, Editura Ecran Magazin, Brasov, 1999
Aurel Brânza, Constantin Nita, Florin Luca, Marketing Industrial, Editura Ecran Magazin, Brasov, 1999
Ilie Nita, Constantin Nita, Piata turistica a României, Editura Ecran Magazin, Brasov, 2000
Constantin Nita, Marius Popescu, Ghid practic privind tehnica elaborarii corespondentei de afaceri, Editura Phonix Brasov, 2005
Constantin Nita, Piata factorilor de productie, în volumul Ilie Nita, Economie Politica, Editura Cerami - Iasi, 1997
Constantin Nita, Produsul turistic - Complexitate si Specificitate, în volumul "A XI-a Conferinta Româna de Textile si Pielarie" Iasi, 1997
Ilie Nita, Constantin Nita, Turismul, factor de dinamizare a economiei românesti. Multiplicatorul turistic, în volumul "A XI-a Conferinta Româna de Textile si Pielarie" Iasi, 1997
Ilie Nita, Constantin Nita, Impactul integrarii europene asupra pietei turistice a României, în volumul "A XI-a Conferinta Româna de Textile si Pielarie" Iasi, 1997;
Constantin Nita, Realitati si tendinte în evolutia turismului, Revista Convorbiri Economice, nr. 1, 2000
Constantin Nita, Cuantificarea pietei turistice, Revista Convorbiri Economice, nr.2 - 3, 2000
Constantin Nita, Piata turistica a României din perspectiva marketingului, Revista de informatii economice si de afaceri, Editura Seviris, Brasov, 2000
Constantin Nita, Repere pentru elaborarea unui program national de relansare a turismului românesc, Revista Convorbiri Economice nr.23, 2002
Constantin Nita, Turismul conceptual, Revista Convorbiri Economice, nr.35, 2003
Constantin Nita, Consideratii privind contractul de comert international, Revista Convorbiri Economice, noiembrie / decembrie, 2004
Ilie Nita, Constantin Nita, Calitatea produsului turistic rural. Avantaje si limite, în volumul Turismul Rural Românesc, Editura PIM, Iasi, 2003
Constantin Nita, Ilie Nita, Sezonalitatea în turismul rural, în volumul Turismul Rural Românesc, Editura PIM, Iasi, 2004

Functii, activitati într-un partid politic:

1994 - 1997 Vicepresedinte Organizatia Municipala Brasov Partidul Social Democrat (PDSR);
1997 - prezent Presedinte Organizatia Judeteana Brasov Partidul Social Democrat.;
1997 - prezent Membru în Consiliul National al Partidul Social Democrat;
1998 - 2002 Membru al Biroului Executiv al Partidul Social Democrat;
2005 - dec.2006 Membru al Comitetului Executiv al PSD Dec 2006 - prezent Vicepresedinte al Biroului Permanent National al PSD - Regiunea de dezvoltare nr.7 CENTRU

Functii si activitati într-o organizatie sindicala, patronala etc.:

Asociatia "Clubul Economistilor Brasoveni" (CEB) - presedinte (CEB editeaza revista "Convorbiri economice").
Asociatia Oamenilor din Comert si Turism (ASCOT Brasov) - membru fondator;
Fundatia Regionala "Transilvania" Brasov - membru fondator;
Fundatia pentru educatie politica, administrativa si civica (FEPAC) Brasov - membru fondator;
Asociatia "Pro Brasov" - membru fondator
Asociatia pentru construirea catedralei "Nasterea Domnului" Brasov - membru fondator

Functii, activitati parlamentare anterioare:

2000 - prezent Deputat
2000 - 2003 Secretar al Camerei Deputatilor;
2003 - 2004 Vicepresedinte al Camerei Deputatilor
2004 - prezent Vicepresedinte al Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe Vicelider al Grupului Parlamentar PSD

Distinctii:
Decembrie 2004 - Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Cavaler - acordat de Presedintele României
Birouri parlamentare din circumscriptiile electorale:

PSD Cluj nu recunoaşte decizia de dizolvare a conducerii filialei
Vicepreşedintele PSD Cluj, Ioan Rus (Imagine: Mediafax Foto)
Organizaţia judeţeană Cluj a PSD nu recunoaşte decizia de dizolvare a conducerii filialei şi va aştepta de la Consiliul Naţional al partidului validarea sau invalidarea acestei hotărâri, a declarat, luni, vicepreşedintele PSD Ioan Rus, la finalul şedinţei Biroului Permanent Judeţean al PSD Cluj.

Rus a declarat că decizia de la Mamaia este "nestatutară, inutilă şi contraproductivă".

"În condiţiile în care conducerile mai multor organizaţii municipale ale PSD din judeţul Cluj au demisionat, a dizolva conducerea PSD Cluj înseamnă a desfiinţa organizaţia. Ce vor face atunci primarii, consilierii, activiştii noştri din judeţ? Acest lucru este imposibil de acceptat", a spus Rus.

Potrivit acestuia, PSD Cluj nu recunoaşte decizia Comitetului Executiv de la Mamaia şi va da posibilitatea Consiliului Naţional al PSD să o valideze sau nu, în lipsa reprezentanţilor filialei.

"Noi nu vom participa la şedinţa Consiliului Naţional pentru a nu influenţa decizia care va fi luată. Să decidă ei în linşte dacă este corect sau nu ceea ce a hotărât Comitetul executiv, la sugestia unor colegi", a mai spus Rus.

El a mai afirmat că, până la hotărârea Consiliului Naţional, PSD Cluj îşi continuă activitatea ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PSD Cluj apreciază ca "nedreaptă” decizia de dizolvare a conducerii filialei, în condiţiile în care obiectivele de performanţă autoasumate au fost atinse în cea mai mare parte.

Social-democraţii clujeni arată că filiala ar fi obţinut la alegerile locale 21,06 la sută, fiind vorba despre şapte consilieri judeţeni, douăzeci de consilieri municipali şi 193 de consilieri comunali.

Organizaţia judeţeană a PSD Cluj aşteaptă o decizie din partea Consiliului National, "singurul for statutar care poate valida sau invalida hotărârea luată”.

"BPJ Cluj a decis, în unanimitate, nereprezentarea organizaţiei judeţene la şedinţa Consiliului Naţional din 11 iulie 2008”, arată liderii PSD Cluj.

În cadrul şedinţei BPJ, s-a subliniat faptul că, începând din anul 1996 evoluţia generală a organizaţiei PSD Cluj a fost una pozitivă, atât ca număr de mandate obţinute la alegerile locale şi generale, cât şi în privinţa numărului membrilor activi.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, vineri, decizia Comitetului Executiv de dizolvare a conducerilor filialelor judeţene care au obţinut un scor de sub 20% la alegerile locale.

Consiliul Naţional al PSD va avea loc în 11 iulie.

Dâncu: PSD Cluj aşteaptă o decizie statutară privind dizolvarea conducerii filialei

Dâncu: PSD Cluj aşteaptă o decizie statutară privind dizolvarea conducerii filialei (Imagine: Mediafax Foto)
PSD Cluj aşteaptă din partea Consiliului Naţional al partidului o decizie statutară în ceea ce priveşte validarea sau invalidarea deciziei CEx de dizolvare a conducerii, în condiţiile în care social-democraţii clujeni consideră nestatutară hotărârea, a declarat, luni, liderul filialei, Vasile Dâncu.

Vasile Dâncu a declarat presei, la finalul şedinţei Biroului Permanent Judeţean (BPJ) Cluj, că în cazul în care la Consiliul Naţional va fi validată decizia de dizolvare, membrii PSD Cluj se vor întâlni şi vor decide ce vor face mai departe.

"Este prematur să vorbim despre o plecare din partid. Atunci când te asociezi într-un partid, ai toate variantele la dispoziţie, aşa cum, întotdeauna există şi posibilitatea de a nu mai urma un proiect pe care l-ai început dacă nu mai ai condiţii necesare pentru acest lucru", a afirmat Vasile Dâncu.

El consideră că, dincolo de formele de "violenţă intrapartinică" care s-au exersat asupra PSD Cluj, există soluţii politice pentru a continua proiectul început, repectiv al construcţiei social-democraţiei în România şi Transilvania".

Dâncu a precizat că PSD Cluj aşteaptă ca la Consiliul Naţional să se ia o decizie statutară, pentru că Statutul este singura formă care gestionează din punct de vedere juridic asocierea liberă a membrilor social-democraţi.

"Credem că în Consiliul Naţional, la o distanţă oarecare faţă de eveniment, va fi raţiune şi vom avea o hotărâre care să fie conform Statutului. Până atunci, noi am luat o serie de măsuri pentru pregătirea alegerilor generale din toamnă. Nu putem aştepta pasivi, mai ales că nu am primit nicio souţie privind această decizie, nicio decizie de interimat sau altceva. Până la validarea sau invalidarea deciziei Comitetului Executiv, noi mergem înainte", a spus liderul PSD Cluj.

Acesta a adăugat că membrii BPJ nu se consideră demişi, pentru că nu au confirmată hotărârea de către Consiliul Naţional.

Dâncu a reclamat că nu s-au îndeplinit prevederile statutare privind dizolvarea conducerii PSD Cluj, în condiţiile în care, conform Statutului PSD, nu se poate dizolva de Comitetul Executiv o organizaţie judeţeană pentru încălcări grave ale Statutului, ci doar una municipală, orăşenească sau comunală, în timp ce revocarea preşedintelui filialei nu se poate face decât de Conferinţa Judeţeană Extraordinară sau de Congres.

"Nu s-au îndeplinit niciuna din aceste condiţii", a adăugat Vasile Dâncu.

El a subliniat că este nevoie de o comisie la nivelul Biroului Permanent Naţional pentru a discuta un proiect al PSD specific Transilvaniei, un proiect electoral pentru toamnă, care să ţină cont de specificul Transilvaniei, de orizontul de aşteptare din această zonă, "pentru că s-a văzut că Transilvania şi Banatul au o anumită structură omogenă".

"Nu este numai vina unor oameni, este o realitate specifică la care trebuie să ne raportăm. PSD a dovedit, după 2005, flexibilitate, dar proiectul s-a pierdut. Au fost voci care au cerut o analiză pe regiuni, şi preşedintele de onoare Ion Iliescu a spus asta, dar, din păcate, la vot s-a supus altceva decât aceste hotărâri care păreau raţionale, o răfuială cu grupul de la Cluj", a afirmat Vasile Dâncu.

El consideră că în spatele dizolvării conducerii PSD Cluj s-au aflat filiale ca Vrancea, Constanţa sau Teleorman, care au propus eliminarea filialelor din Transilvania.

"Nu am înţeles raţiunea. Poate că apropierea alegerilor generale a dus la un fel de luptă de putere simbolică sau o răfuială faţă de Grupul de la Cluj care a pus în practică proiecte de reformă în partid", a menţionat preşedintele PSD Cluj.

La şedinţa Biroul Permanent Judeţean (BPJ) lărgit al PSD Cluj au participat şi consilieri locali şi judeţeni.

Consiliul Naţional al PSD va avea loc în 11 iulie.

Organizaţia judeţeană Cluj a PSD nu recunoaşte decizia de dizolvare a conducerii filialei şi va aştepta de la Consiliul Naţional al partidului validarea sau invalidarea acestei hotărâri, a declarat, luni, vicepreşedintele PSD Ioan Rus, la finalul şedinţei Biroului Permanent Judeţean al PSD Cluj.

Rus a declarat că decizia de la Mamaia este "nestatutară, inutilă şi contraproductivă".

Potrivit acestuia, PSD Cluj nu recunoaşte decizia Comitetului Executiv de la Mamaia şi va da posibilitatea Consiliului Naţional al PSD să o valideze sau nu, în lipsa reprezentanţilor filialei.

Preşedintele organizației județene a PSD Bașov, Constantin Niță, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că decizia Comitetuli Executiv Național de a dizolva conducerile unor filiale din teritoriu este nestatutară şi că deocamdată organizaţiile din Transilvania nu se vor supune hotărârii.

Iliescu către Dâncu: Munca politică nu e să stai să sugi din deget şi să emiţi fraze teoretice

Iliescu către Dâncu: Munca politică nu e să stai să sugi din deget şi să emiţi fraze teoretice (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a declarat, luni, că liderul PSD Cluj Vasile Dâncu nu are forţa morală să-şi recunoască eşecul de la locale, unde a dovedit incapacitate organizatorică şi a precizat că "munca politică de substanţă nu e să stai să sugi din deget şi să emiţi fraze teoretice".

Iliescu a declarat că eşecul de la alegerile locale al organizaţiei PSD Cluj, care "are printre cele mai slabe rezultate", ar trebui să le dea de gândit celor din organizaţie.

"Ei au vrut s-o facă pe campionii reformării şi modernizării partidului. S-o fi demonstrat! Nu vorbe, nu în teorii, au avut trei ani de zile în care să fi demonstrat ce înseamnă abordare modernă a social-democraţiei. Care este cântarul eficienţei muncii politice? Rezultatul într-o campanie electorală! Ori ei se situează la coada clasamentului. Atunci în ce constă autoritatea lor şi de unde această aroganţă, pretenţia să fie şi pedagogii altora, când nu demonstrează prin fapte acest lucru?", a spus Iliescu.

El a ţinut să precizeze că nu există nicio "chestiune de ordin personal" între el şi Vasile Dâncu şi nici nu a avut vreo discuţie cu acesta. "Nu, de ce trebuia să am?! Ceea ce s-a relatat în nişte organe de presă este total neavenit. Că eu am ceva cu Dâncu sau cu organizaţia de la Cluj. Nu sunt un tip ranchiunos de felul meu", a spus Iliescu.

Întrebat unde este celebrul grup de la Cluj, preşedintele de onoare al PSD a răspuns: "E la coada clasamentului, acolo e!"

Referindu-se la afirmaţiile lui Vasile Dâncu potrivit cărora el a fost o victimă a mineriadei lui Miron Mitrea, prin excluderea de la şefia PSD Cluj, Ion Iliescu a spus: "Păi, vedeţi, o asemenea răbufnire este total neavenită! Şi pentru un om inteligent cum este Dâncu este de neînţeles. Adică el nu are forţa morală să spună «fraţilor, nu mă pricep, dom'le! În materie de muncă organizatorică am dovedit incapacitate, de trei ani de zile suntem acolo, le dăm altora lecţii, iar noi nu suntem capabili să o demonstrăm în practică, iar alţii pe care-i considerăm mai nu ştiu cum iată că reuşesc»".

Iliescu a ţinut să dea exemplul organizaţiei PSD Constanţa, care a avut un "comandament judeţean la alegerile din luna iunie", astfel că au lucrat aplicat, concret, luând problemele specifice fiecărei localităţi în parte, având un mesaj adaptat.

"Asta înseamnă muncă politică de substanţă şi nu să stai să sugi din deget şi să emiţi fraze teoretice", a continuat Iliescu.

Întrebat ce va face Vasile Dâncu după deciziile din CEx, Ion Iliescu a răspuns că nu ştie şi nu îl interesează.

"Cred că şi el şi alţii ar trebui să reflecteze cu multă pertinenţă şi decenţă şi să înveţe de la alţii care iată că ştiu să facă şi muncă politică practică nu numai să scrie despre şi să facă teorii în jurul activităţii politice. De la cei cu rezultate bune" a spus el.

Referindu-se la rezultatele slabe obţinute de unele filiale PSD la alegeri, Ion Iliescu a spus că fiecare organizaţiei trebuie să facă o "analiză proprie".

"Fiecare trebuie să tragă concluziile, pentru activitatea viitoare. Această reacţie impulsivă, intempestivă, nu e niciodată binevenită. Eu înţeleg amărăciunea oricui. Nu cred că cineva este fericit că a avut rezultate slabe. Recomandarea de fond asta este: fraţilor, fiecare în parte, staţi cu picioarele în lighean, cum spune românul, şi analizaţi cu toată seriozitatea ce se întâmplă", a mai spus Iliescu.

Dâncu: Iliescu vrea să abată atenţia de la decizia CEx

Dâncu: Iliescu vrea să abată atenţia de la decizia CEx, nici eu nu am părere entuziastă despre el (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul PSD Cluj Vasile Dâncu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că afirmaţiile preşedintelui de onoare al PSD Ion Iliescu la adresa sa reprezintă o încercare de a abate atenţia de la decizia nestatutară luată de CExN, privind dizolvarea conducerii organizaţiei clujene, pe care şi Iliescu a votat-o.

"Este o încercare de a abate atenţia de la o hotărâre nestatutară pe care a votat-o chiar şi domnia sa", a comentat Dâncu, referindu-se la afirmaţiile lui Iliescu la adresa sa.

Dâncu a precizat, totodată, cu nu doreşte să comenteze afirmaţiile preşedintelui de onoare la adresa sa, singurele comentarii pe care le va face rezumându-se la decizia CExN privind dizolvarea conducerilor unor filiale, pe care o consideră nestatutară.

"Discuţii generale nu vreau să am, pentru că nu au nici un suport. Sunt imagini subiective pe care le avem unii despre ceilalţi. Nici eu nu am o părere entuziastă despre domnia sa (despre Iliescu, n.r.) , dar despre asta nu vreau să mai comentez acum", a adăugat Dâncu.

Întrebat dacă are de gând să părăsească PSD, în urma deciziei luate de CExN de a dizolva conducerea PSD Cluj, Dâncu a precizat că, în acest moment, nu are un asemenea proiect.

"Nu am de gând să fac acest gest. Cel puţin în acest moment nu am un asemenea proiect. Aştept şi vreau ca partidul să creeze cadrul în care să ne simţim cu toţii acasă, să ne simţim că ne putem respecta autonomia de gândire, independenţa şi individualitatea", a precizat Dâncu.

El a arătat că organizaţiile din Transilvania au nevoie de aceste lucruri pentru a exista şi pentru a progresa în câştigarea de voturi.

„Dacă suntem yes-man-ii Bucureştiului nu avem nici o şansă să aducem voturile de care partidul are nevoie, pentru că partidul are o mare parte din voturi din Transilvania, chiar dacă, ca procent, în comunităţile noastre sunt mai mici decât cele din sud", a adăugat Dâncu.

Întrebat ce se aşteaptă să se întâmple la reuniunea Consiliului Naţional din 11 iulie, unde, potrivit statutului, decizia de dizolvare a conduceriii organizaţiei PSD Cluj, ca şi a altor organizaţii care nu au obţinut peste 20% la locale, va trebui validată, Dâncu a precizat că aşteaptă ca acest for să repare decizia nestatutară adoptată de CExN.

"Ne gândim că la Consiliul Naţional trebuie să se repare o greşeală impardonabilă, care s-a făcut la Comitetul Executiv, aceea de a produce hotărâri total nestatutare. Nu pot fi dizolvate, conform articolului 66 din Statut, organizaţiile judeţene, şi nici mandatul preşedintelui nu poate să îl retragă Comitetul Executiv. Doar Cogresul sau Conferinţa Judeţeană pot face acest lucru. Asta scrie în Statut, noi nu avem altceva după ce să ne luăm", a precizat Dâncu.

El a arătat că reuniunea Consiliului Naţional va trebui să judece după Statut aceste lucruri, dacă consideră că statutul este importatnt.

"Dacă nu, să schimbăm statutul, dar asta o poate face numai un Congres. Dacă schimbăm Statutul, atunci noi, chiar şi retroactiv, recunoaştem această înfrângere, să spunem, dar asta nu se va întâmpla în limitele actualului statut", a conchis Dâncu.

Niciun comentariu: