sâmbătă, iunie 28, 2008

România a accesat anul trecut fonduri europene de peste un miliard de euro


România a accesat anul trecut fonduri europene de peste un miliard de euro şi a avut o contribuţie la bugetul Uniunii de peste 930 de milioane de euro. Conform raportului financiar al Uniunii Europene, România a primit 451 de milioane de euro pentru dezvoltare.

Reporter: Pentru agricultură, ţara noastră a beneficiat de fonduri în valoare de 24 de milioane de euro.

Pentru sectorul cetăţenie, libertate, securitate şi justiţie, României i-au fost alocate 4,3 milioane de euro şi pentru administraţie peste 18 milioane. Franţa a accesat cele mai multe fonduri, peste 10 miliarde de euro fiind urmată de Spania, Germania, Marea Britanie şi Italia. În 2007, bugetul Uniunii Europene a urcat cu 8 miliarde de euro, datorită aderării României şi Bulgariei.
(Prin Monitoring Media)

9 comentarii:

Anonim spunea...

Banuiesc ca nu dvs. puteti da o explicatie, dar pare curioasa afirmatia ca bugetul U.E. a sporit anul trecut cu 8 miliarde euro, desi contributia Romaniei la el a fost de doar 930 milioane, iar a Bulgariei desigur si mai putin.Sunt cam curioase si fondurile alocate Romaniei pe sectoare (agricultura etc.), care insumate sunt foarte departe de suma de un miliard intrata. Unde s-o fi dus restul sumei?

Unknown spunea...

Domnu' Florescu, ce mai faci ?
Nu pot sa inteleg de ce un om cu carte, adopta o conduita politica ca cea de stanga !? In cazul Romaniei, este si mai grav. Nici 10% din pop nu intelege bine care-i treaba. In cazul
dumneavostra( remarcati cat de protocalar sunt astazi, va rog) cred ca este doar chestie de slujba sau de
interes material oricum. Da' in cazul meu nu se poate vorbi de asa ceva.
Sunt absolut sigur.
Chestiune este ca ma irita atata emulatie stangista ce pute a ipocrizie de la o posta.
Sa auzim numai de bine

Bibliotecaru spunea...

Poate vă este de ajutor următoarea
broşură.
România a accesat anul trecut fonduri europene de 1,602 miliarde euro, din care 315,4 milioane euro au fost compensaţii, şi a avut o contribuţie la bugetul Uniunii de 930,9 milioane euro, informează raportul financiar al UE, prezentat vineri.

Uniunea Europeană a plătit compensaţii totale de 444,6 milioane euro în 2007.

Din totalul cheltuielilor, de 114 miliarde euro, la nivelul Uniunii, 44 miliarde (38,4%) au fost alocaţi dezvoltării durabile, România primind 451 milioane euro în acest domeniu, arată raportul prezentat de comisarul european pentru Planificare Financiară şi Buget, Dalia Grybauskaitė.

Pentru agricultură şi dezvoltare rurală, UE a alocat 54,648 miliarde euro, iar România a beneficiat de fonduri în valoare de 23,9 milioane euro, exclusiv pentru agricultură.

Franţa a accesat cele mai multe fonduri (peste 10 miliarde euro), fiind urmată de Spania şi Germania, fiecare cu câte 7 miliarde euro, Marea Britanie şi Italia cu câte 6 miliarde şi Polonia cu 3,1 miliarde. Între statele zonei euro doar Irlanda şi Finlanda au cheltuit toate fondurile alocate pentru acest domeniu.

Pentru sectorul "cetăţenie, libertate, securitate şi justiţie", bugetul Uniunii Europene a fost de1,049 miliarde euro, României fiindu-i alocate 4,3 milioane euro.

Pentru sectorul administraţiei România a primit 18,8 milioane euro, la un buget total al UE de 6,805 miliarde euro.

În 2007 bugetul UE a urcat cu 8 miliarde euro (6,9%), rămânând la 0,93% din VNB (Venitul Naţional Brut, însemnând PIB plus venituri rezultate din relaţia unui stat cu alte ţări, dobânzi sau dividende, minus datoriile plătite), la fel ca în 2006, creşterea nominală fiind datorată aderării României şi Bulgariei, informează raportul.

Bibliotecaru spunea...

@ gigicapsunaru
Vă mulţumesc pentru comentariu.
Nu sunt om cu carte, sunt un banal inginer pasionat de filosofia aplicată.
Nu am o conduită politică din moment ce nu am nici un fel de implicaţii politice în viaţa mea. Dacă dumneavoastră îmi găsiţi un partid de dreapta care are nevoie de sfaturile mele, să mă anunţaţi. Sunt gata să ajut. Numai să nu-mi cereţi să mă înregimentez politic.
Nu am nici o slujbă, cu atât mai mult nu sunt angajat al unui partid. Aş accepta un post de consultant, de ce nu, bine plătit, pe lângă un partid, fie că este de dreapta fie că este de stânga, desigur în anumite condiţii.
Ar fi bine dacă aş avea un interes material, poate aşa nu mi-aş mai lua zilnic şuturi în fund pentru că sunt un parazit social.
Special pentru dumneavoastră, putem discuta despre politica dreptei... propuneţi un subiect. M-am oferit să spun Elenei Udrea ce anume a greşit PD-L (şi înainte şi după alegeri) şi să-i ofer eventual o soluţie, dar nu a interesat-o. Probabil că dreapta este mai arogată şi consideră că are toate răspunsurile.

Domnule Gigi Căpşunaru, aş prefera să veniţi cu un subiect pentru care aveţi interes, de stânga, de dreapta, ceva la care să participaţi în mod constructiv. Am înţeles care este părerea domniei voastre despre mine, nu mai este nevoie să repetaţi la infinit, politicos sau pamfletar. Devine plictisitor. Sunt atâtea subiecte ce pot fi interesante încât nu cred că a mă privi prin ochii domniei voastre este limita superioare a angajării unui dialog.

Unknown spunea...

TE AFISEZI PE BLOGU LU' ILICI CU IMPARTIREA BOGATIEI PE CRITERII SOCIALE BLA,BLA,.. PAI AM FACUT EFORTURI SA FIU POLITICOS .se poate Dom' Florescu?

Bibliotecaru spunea...

Ceea ce spuneam acolo era faptul că societatea are nevoie atât de stânga cât şi de dreapta, că cele două nu pot funcţiona optim una fără alta, şi că singularitatea doctrinară duce la colaps, după cum şi un autoturism nu poate funcţiona doar cu acceleraţie şi fără frână şi nici viceversa. Mai exact spuneam:

"... capitalismul înseamnă accelerarea creşterii economice prin consum foarte mare de resursă (risipa resursei), social-democraţia reprezintă colectarea “osânzei” de la privaţi şi redistribuirea exact acolo unde este nevoie pentru a rezolva cazurile sociale.
Părerea mea este că această colaborare între dreapta şi stânga este singura cale posibilă pentru progresul social. Numai dreapta înseamnă o risipă de resursă pe care nu ne-o putem permite (vezi ţările occidentale care plătesc cu bani consumul lor mare din avuţia comună a Terei), stânga înseamnă stagnare."

Îmi puteţi explica cum anume aţi înţeles că promovez stânga?

Anonim spunea...

@bibliotecaru
Stimate domn,
Ma surprinde ca va lasati intimidat de atacurile mahalagesti ale acestui individ. Dvs. incercati sa va explicati atitudinea, sa gasiti intelegere, dar din partea cui? A unui fanatic, orbit de ura impotriva a tot ce i se pare ca nu ar corespunde convingerilor sale retrograde! Acesti indivizi trebuie tratati prin ignorare si tacere, caci orice le-ati raspunde ii va intari in talibanismul lor. Nu vedeti cat de "protocolar" face eforturi sa fie, cand va spune ca "emulatia dvs. de stanga pute a ipocrizie"? Lasa-ti-l sa isi etaleze mojiciile si insultele pe forumul de la "Gandul"...

Bibliotecaru spunea...

Nu sunt intimidat, îi acord însă respectul cu care îi întâmpin pe toţi cei care consideră îndeajuns de interesant blogul meu pentru a adresa un comentariu. Domnia sa îşi spune părerea, atâta tot. Dacă aceste lucruri sunt oglinda perceperii domniei sale, cine sunt eu să-i cenzurez percepţiile? Domnia sa va fi bine venit pe acest blog atâta timp cât limbajul domniei sale este în limitele unei minime decenţe.

Vă mulţumesc pentru gândul bun pe care îl exprimaţi.

Anonim spunea...

Abia acum am observat acest dialog.
Felicitari Dle Gheorghe Florescu.
Dar:
Exista calea a treia. Exista coincidentia opositorum daca se accepta postulatele celei de a treia cai, care sti ca are deja doi cavaleri, pe AYA si pe mine.