vineri, iunie 27, 2008

PSD dizolvă conducerile filialelor cu sub 20% la locale



PSD dizolvă conducerile filialelor cu sub 20% la locale (Imagine: Mediafax AFP)
Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, vineri, prin vot, dizolvarea conducerilor filialelor care au obţinut în alegerile locale sub 20%, între care şi cea din Cluj.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a precizat, într-o conferinţă de presă, că CEx a luat act de demisiile de onoare ale liderilor organizaţiilor judeţene din Mureş, Neamţ, Arad, Alba şi Giurgiu.

Geoană a adăugat că membrii Comitetului Executiv au decis dizolvarea birourilor permanente ale organizaţiilor judeţene care au obţinut sub 20% la alegerile locale, cu excepţia celor din judeţele Harghita şi Covasna.

Mircea Geoană a precizat că este vorba despre conducerile organizaţiilor din Braşov, Cluj şi Bihor.

Anterior, surse din PSD au declarat că nu s-a luat o decizie punctuală, ci s-a stabilit prin vot un prag de 20%. Excepţie de la această decizie fac judeţele Harghita şi Covasna, cu pondere mare a populaţiei maghiare.

În şedinţa CEx au fost făcute două propuneri privind acest prag, respectiv de 25%, care a întrunit 13 voturi "pentru" şi de 20%, care a întrunit 28 de voturi "pentru". Sursele citate au relatat că Ion Iliescu a votat în favoarea ambelor propuneri.

De asemenea, CEx a mai decis că organizaţiile care au pierdut funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ şi pe cea de preşedinte de consiliu judeţean urmează să intre în analiză internă.

Conform surselor citate, Comitetul Executiv a hotărât şi ca persoanele care au făcut declaraţii împotriva partidului în campania electorală să fie automat demise din funcţiile pe care le deţin în PSD.

Vicepreşedinţii PSD Vasile Dâncu şi Constantin Niţă sunt demişi din fruntea filialelor Cluj şi, respectiv, Braşov ale partidului, alături de ceilalţi membri ai birourilor permanente judeţene.

De asemenea, sunt vizaţi Ovidiu Natea - PSD Mureş, care oricum şi-a prezentat demisia, Ioan Rus - PSD Alba, Mihai Bar - PSD Bihor şi Florin Remeţan - PSD Arad, alături de ceilalţi membri ai birourilor permanente judeţene ale filialelor.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la finalul şedinţei Comitetului Executiv, că se impune convocarea conferinţelor judeţene pentru alegerea noilor conduceri ale celor şase organizaţii pentru care CEx a decis dizolvarea birourilor permanente judeţene.

Conducerea PSD Arad ar putea cere un vot de încredere pentru continuarea mandatului

Conducerea PSD Arad, dizolvată de Comitetul Executiv Naţional al PSD, ar putea cere Consiliului Judeţean al PSD Arad un vot de încredere pentru continuarea mandatului, a declarat Florin Remeţan, preşedintele demis al filialei.

Remeţan a spus că în momentul de faţă nu ştie ce presupune decizia luată la Bucureşti, motiv pentru care aşteaptă precizări.

El a mai declarat că, în cazul lansării competiţiei interne pentru şefia organizaţiei, îşi va depune candidatura.

În judeţul Arad, PDL a câştigat atât conducerea Consiliului Judeţean, cât şi Primăria municipiului Arad, dar şi cele mai multe primării din judeţ. PSD a obţinut doar patru mandate de consilier judeţean, două mandate în Consiliul Local Arad şi 14 primării din cele 78 existente în judeţ.

Preşedintele executiv la PSD Cluj: Rezultatele au fost sub cele aşteptate şi stabilite

Preşedintele executiv la PSD Cluj, Valetin Cuibus, consideră că rezultatul sub aşteptări obţinut de filială la alegerile locale a dat "apă la moară" unor membri ai partidului care au ceva împotriva PSD Cluj şi astfel s-a ajuns la dizolvarea organizaţiei.

El a afirmat că membrii filialei se vor supune deciziei Comitetului Executiv Naţional al PSD de dizolvare a organizaţiei, dar şi-a exprimat neîncrederea că cineva de la Bucureşti, care va fi numit să se ocupe de reorganizarea PSD Cluj, va şti ce este mai bine pentru Cluj.

Vicepreşedintele PSD Mureş: Într-adevăr, rezultatele nu au fost bune

Vicepreşedintele PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, a recunoscut că rezultatele obţinute de filială la alegerile locale "nu au fost bune".

"Într-adevăr, rezultatele n-au fost bune. Nu cunosc detalii legate de hotărârea Comitetului Executiv Naţional legate de dizolvare. Vom analiza şi noi, pentru a putea relansa partidul pe piaţa mureşeană. Eu voi susţine relansarea", a spus Frătean.

Acesta a precizat că PSD Mureş a obţinut, la nivel judeţean, puţin peste 14 procente.

Niciun comentariu: