vineri, iunie 27, 2008

Guvernul României...


Primul-Ministru, Călin Popescu-Tăriceanu, participă în zilele de 27 şi 28 iunie la lucrările sesiunii anuale a Forumului Crans Montana ce are loc în Principatul Monaco.
Cu acest prilej, Primul-Ministru va primi Premiul Anual al Fundaţiei Forumul Crans Montana în cadrul unei ceremonii festive. Premiul Anual onorează actuali şi foşti şefi de stat şi de guvern şi alte personalităţi recunoscute pentru meritele lor în apărarea valorilor democratice, păcii şi cooperării internaţionale.
La întâlnirea specială cu reprezentanţi ai unor mari companii participanţi la Forum, Premierul va prezenta oportunităţile investiţionale în România şi evoluţii recente în domeniile energie, financiar-bancar, construcţii, transporturi, telecomunicaţii.
Ediţia din acest an a Forumului este dedicată strategiilor de dezvoltare economică prin extinderea legăturilor dintre ţările mediteraneene, Orientul Mijlociu şi economiile din Europa Centrală şi de Est.

Vizita şefului SMG la sediul NATO din Bruxelles

Şeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, participă vineri, 27 iunie, la sediul NATO din Bruxelles, la ceremonia de predare-primire a funcţiei de preşedinte al Comitetului Militar al NATO.
Amiralul italian Giampaolo Di Paola îi va succede în funcţie generalului canadian Raymond Henault. Ceremonia se va desfăşura în prezenţa secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, şi a şefilor statelor majore generale (ai apărării) din ţările membre ale Alianţei.
* * *
Comitetul Militar al NATO este cea mai înaltă autoritate militară a Alianţei Nord-Atlantice. Este responsabil, în faţa Consiliului Nord-Atlantic/Comitetului de Planificare a Apărării, de desfăşurarea întregii activităţi militare a Alianţei şi de eficienţa activităţilor agenţiilor sale în domeniu. Comitetul Militar al NATO recomandă autorităţilor politice ale NATO măsurile necesare pentru apărarea colectivă din aria de responsabilitate a Alianţei şi implementează deciziile referitoare la operaţiile şi misiunile conduse de NATO. Comitetul are un rol important în dezvoltarea politicii şi doctrinei militare a Alianţei şi în asigurarea orientărilor militare pentru cele două comandamente strategice ale NATO (Comandamentul Suprem Aliat pentru Operaţii şi Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare).
Preşedintele Comitetului Militar al NATO conduce activităţile curente ale structurilor militare ale Alianţei. El este reprezentantul şi, totodată, purtătorul de cuvânt al Comitetului. Preşedintele este ales dintre membrii comitetului, pentru o perioadă de trei ani.
Amiralul Giampaolo Di Paola a fost ales preşedinte al Comitetului Militar al NATO la reuniunea şefilor statelor majore generale (ai apărării) din luna noiembrie 2007.

Acord de cooperare ştiinţifică şi tehnologică româno-chinez
Astăzi, 27 iunie, a avut loc la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) semnarea Acordului de cooperare ştiinţifică şi tehnologică între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze. Documentul a fost semnat de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, domnul Anton Anton şi vice-ministrul pentru cercetare ştiinţifică la Ministerul Ştiinţei şi Tehnologiei din Republica Populară Chineză, Cao Jianlin, aflat în vizită în ţara noastră.
Scopul vizitei îl reprezintă reînnoirea cadrului juridic guvernamental privind cooperarea bilaterală şi explorarea de noi mecanisme de colaborare şi parteneriat în domenii prioritare de interes comun în domeniul cercetării ştiinţifice, dezvoltării tehnologice şi al inovării. Actualmente sunt în derulare 17 proiecte de cercetare-dezvoltare şi inovare, urmând a fi iniţiate alte 21 de proiecte în domenii identificate ca fiind de interes comun precum energie, mediu, agricultură, materiale noi şi sănătate.
Semnarea Acordului şi desfăşurarea lucrărilor Comisiei mixte le-a prilejuit participanţilor români la evenimente, directori de instituţii de coordonare şi finanţare a programelor naţionale au avut ocazia de a face schimb de informaţii cu delegaţii chinezi şi de a-şi exprima interesul pentru viitoare acţiuni de interes reciproc.
În cadrul parteneriatului strategic UE-China, ANCS încurajează participarea instituţiilor sale de cercetare-dezvoltare-inovare în parteneriate comune la iniţiative şi programe europene, în particular, la cel de-al şaptelea Program-Cadru al Comunităţii Europene pentru activităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologica şi activităţi demonstrative (2007-2013) - PC7. O iniţiativă europeană la care România a aderat şi care este deschisă până în 5 septembrie 2008 este programul „Science and Technology Fellowship Programme in China” (S.T.F.-China) prin care tinerii cercetători sunt sprijiniţi să îşi desfăşoare activitatea ştiinţifică timp de 24 de luni în China, 6 luni fiind dedicate înţelegerii culturii şi civilizaţiei şi însuşirii elementelor de bază ale limbii chineze.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile pregăteşte Planul Naţional de Acţiune pentru Achiziţii Publice Ecologice, ca rezultat al colaborării dintre administraţia publică centrală şi locală, dar şi cu firme private şi organizaţii non-guvernamentale, care va introduce ţinte cu privire la achiziţiile de servicii şi produse ecologice.

Pentru o corectă evaluare a ofertei românești de produse şi servicii ecologice destinate achiziţionării de către autorităţile centrale şi locale, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, în cooperare cu firma de consultanţa AEA Mediu Consulting, a demarat proiectul “Studiu de piaţa cu privire la produsele şi serviciile existente în România care indeplinesc criterii ecologice”. Rezultatele acestui studiu vor fi utilizate pentru fundamentarea Planului Naţional de Achiziţii Publice Ecologice.
Studiul va cuprinde realizarea unei baze de date privind produsele şi serviciile ecologice existente pe piaţa din România pentru nouă domenii de interes: produse pentru curăţenie, materiale de construcţii, echipamente de iluminat, produse alimentare şi băuturi, mobilă, echipamente IT, hârtie copiativă, autobuze, servicii pentru autobuze, echipamente pentru transport şi automobile.
Prin realizarea Planului de acţiune pentru achiziţii Publice Ecologice, România se alătură eforturilor întreprinse la nivel european, unde se promovează în mod susţinut conceptul de achiziţii publice verzi în rândul statelor membre, sectorul public având o putere semnificativă de cumpărare şi putând orienta piaţa spre furnizarea de produse şi servicii ecologice.
În luna mai a acestui an, MMDD a devenit partener în cadrul programului Sustainable Energy Europe lansat de Directoratul General pentru Energie şi Transport al Comisiei Europene, prin calificarea mai multor proiecte, inclusiv a Planului Naţional de Acţiune pentru Achiziţii Publice Ecologice, în aria de acoperire a programului.

Niciun comentariu: