duminică, iunie 29, 2008

Wim Wenders - preşedintele juriului Festivalului de la Veneţia


Wim Wenders - preşedintele juriului Festivalului de la Veneţia (Imagine: Mediafax Foto)
Regizorul german Wim Wenders, autorul filmelor "Paris, Texas" şi "Buena Vista Social Club", va fi preşedintele juriului celei de-a 65-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia (27 august - 6 septembrie).

"Wim Wenders a stabilit legături puternice cu Mostra încă de la debuturile festivalului, fondat în 1932 în acest oraş lacustru şi care a cunoscut mai mulţi ani de pauză în timpul celui de-al doilea război mondial", potrivit comunicatului.

Cineastul german şi-a prezentat la acest festival primul său lungmetraj, în 1971, "Die Angst des Tormanns beim Elfmeter", adaptare după un roman de Peter Handke, subliniază organizatorii.

Zece ani mai târziu, Wim Wenders a câştigat Leul de Aur al Mostrei cu "Der Stand der Dinge", turnat în Portugalia.

Născut în 1945, Wim Wenders a fost critic de cinema înainte de a debuta ca regizor de filme.

În anii '70, Wenders a semnat mai multe opere marcante, printre care "Alice in den Städten" (1974) şi "Fasche Bewegung" (1975), a cărei prezentare la Cannes l-a făcut celebru pe plan mondial, "Im Lauf der Zeit" (1976) şi "Der Amerikanische Freund" (1977), regizat în SUA.

După "Paris Texas", premiat cu Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, în 1984, Wenders a câştigat, tot pe Croazetă, în 1987, premiul pentru regie, cu "Der Himmel über Berlin" ("Wings of Desire").

În anii '90, Wim Wenders continuă să regizeze filme de ficţiune, însă cunoaşte un triumf public mai ales cu documentarul "Buena vista social club" (1999), un vibrant omagiu adus muzicii cubaneze.

În 2006, Wim Wenders a fost producător executiv şi pentru filmul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", de Cătălin Mitulescu.

Niciun comentariu: