luni, iunie 30, 2008

Renate Weber: Comisia Europeană trebuie să cheme Guvernul Italiei în faţa Curţii Europene de Justiţie


Renate Weber, europarlamentar PNL (ALDE), a dat publicităţii o declaraţie cu privire la masurile anunţate de Guvernul de la Roma, de amprentare a etnicilor romi din peninsulă. Vă prezentăm integral textul declaraţiei:
http://www.cotidianul.ro/fileadmin/2008/Februarie/22-02-08/03_2.jpg
(preluata http://www.editiaspeciala.com)

"Recentele declaratii ale ministrului de interne al Italiei, Roberto Maroni, cu privire la un plan de amprentare a persoanelor de etnie roma aflate in peninsula, reprezinta o noua incalcare a drepturilor fundamentale ale omului si o noua sfidare din partea unui inalt oficial italian a Uniunii Europene, a valorilor pe care aceasta e construita, precum si a legislatiei europene.

Masurile de amprentare a unei comunitati pe baza apartenentei membrilor sai la o anume etnie, precum si aceea de creare a unei baze de date privind comunitatea roma din Italia, sunt de inspiratie nazista si sunt inacceptabile intr-un stat democratic si de drept. Cu atat mai grava este initiativa ca inclusiv copiii apartinand comunitatii rome sa fie supusi acelorasi masuri.

Aceste actiuni ale autoritatilor italiene sunt o violare a prevederilor privind egalitatea in drepturi si nediscriminarea, asa cum sunt acestea expres precizate in Tratatul Uniunii Europene, in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Conventia internationala cu privire la eliminarea oricaror forme de discriminale rasiala, Conventia internationala privind drepturile copilului, precum si in Directivele UE 43 si 78 din 2000, care interzic discriminarea pe baze rasiale si entice, precum si in Directiva 38/2004 privind libera circulatie a cetatenilor europeni, aceasta din urma interzicand expres verificarea sistematica a cetatenilor europeni.

Invocarea de catre ministrul Maroni a unei directive europene care ar permite o asemenea actiune este pur manipulativa. Nu exista nici o directiva a UE care sa permita o astfel de amprentare sau un astfel de recensamant. Referirea la Regulamentul Consilliului 380/2008 este categoric gresita, modificarile aduse prin acest act normativ avand in vedere exclusiv stabilirea unui format uniform pentru toate statele membre, pentru ca cetatenii statelor extracomunitare sa primeasca dreptul de resedinta pe teritoriul UE. De altfel, art. 5a al Regulamentului prevede clar ca "in situatia in care un stat membru foloseste formatul uniform pentru alte scopuri decat cele prevazute de actualul Regulament, trebuie luate masuri adecvate care sa asigure ca o asemenea confuzie nu este posibila".

Daca la acest moment politia italiana procedeaza deja la colectarea amprentelor digitale, acest lucru trebuie sa fie sanctionat de indata de Comisia Europeana. Comisia nu poate astepta elaborarea unei legi pentru a lua masuri impotriva guvernului italian cata vreme, chiar si in absenta unei legi, actiunile autoritatilor italiene se petrec deja, iar ele sunt o violare flagranta a art. 6 din Tratatul consolidat al UE, privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului, ale art. 13 din TEC, privind interzicerea discriminarii pe baza originii etnice si rasiale. In concluzie, Comisia Europeana trebuie sa cheme guvernul Italiei in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.

Niciun comentariu: