A început de ieri să cadă
câte-o fabrică
şi n-a mai stat.
Dezintegratorii stau grămadă
peste stat.
Tractorul devine cel mai mare proiect imobiliar din Estul Europei
Compania Flavus Investiţii, proprietara platformei industriale Tractorul Braşov, a anunţat un plan investiţional de 1,5 miliarde de euro în unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din Europa de Sud-Est, transmite corespondentul AMOS News.Acţionarii companiei au mai anunţat, de asemenea, că cel puţin o cincime din suprafaţa platformei va fi rezervată activităţilor indistriale.
Proiectul industrial va conţine locuinţe, birouri, un mall, hoteluri, şcoli şi grădiniţe, fiind posibilă şi construcţia un centru de conferinţe, acestea urmând să fie dezvoltate în următorii zece ani. Silviu Savin, unul dintre asociaţii companiei Flavus, a anunţat că lucrările ar putea începe în prima parte a anului viitor, în cazul în care masterplanul platformei va fi finalizat luna viitoare. Pentru partea industrială a proiectului ar urma să fie rezervate 20 din cele 120 de hectare ale platformei.
Lucrările vor fi etapizate, prima parte a proiectului, printre care un centru comercial în care se investesc peste 150 de milioane de euro, un ansamblu rezidenţial de până la 1.000 de apartamente, dar şi aproape 20.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, urmând să fie inaugurată în 2010 – 2011. Printre obiectivele care urmează a fi construite pe platformă se află şi un hotel de patru stele de 200 – 250 de camere, pentru acest lucru asociaţii Flavus discutând în prezent cu un operator hotelier.
Şi Universitatea Transilvania este interesată de construcţia unui centru universitar pentru 100.000 de studenţi, aflându-se în discuţii avansate cu cei de la Flavus.
Potrivit declaraţiilor celor doi asociaţi ai companiei Flavus Investiţii, Silviu Savin şi Victor Vadaneaux, următorul chiriaş al companiei va fi o clinică medicală, cu care discuţiile sunt destul de avansate. Aceasta se va alătura, astfel, companiei CGS România care a deschis în luna mai un birou pe platforma Tractorul, având în prezent 500 de angajaţi. De altfel, aceasta ar dori să se extindă şi să angajeze alte 500 de persoane la biroul său din Braşov. Negocieri se mai poartă şi cu o companie care produce componente auto, care doreşte să preia o hală de 10.000 de metri pătraţi.
Flavus Investiţii urmăreşte ca în următorii zece ani să construiască 7-8.000 de apartamente, dar acest lucru depinde şi de evoluţia sectorului imobiliar. Finanţarea proiectului va fi asigurată din fonduri proprii în proporţie de aproximativ 50%, cealaltă jumătate urmând să fie obţinută de la investitori sau din credite bancare. Flavus doreşte, însă, să deţină controlul la proiectele pe care le va dezvolta împreună cu alţi investitori. „După finalizarea investiţiilor Flavus, se va retrage însă din proiecte, iar investiţiile vor fi recuperate în aproximativ patru ani”, mai spun asociaţii Flavus. .
Asociaţii Flavus au spus că au purtat discuţii cu 72 de companii producătoare de tractoare sau produse pentru sectorul agricol, dar interesul acestora pentru demararea producţiei la Braşov este foarte scăzut. În discuţii au mai rămas doar două-trei companii, după ce rând pe rând s-au primit refuzuri din partea majorităţii celor contactaţi. „Fiat a spus nu din prima, Mahindra a fost interesată la început, dar ei au achiziţionat o fabrică în China", a spus Victor Vadaneaux, care a mai afirmat că în următorii ani interesul investitorilor s-ar putea schimba, având în vedere fondurile europene care vor fi atrase de România şi dezvoltarea sectorului agricol. (Mirela leonte)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu