duminică, iunie 29, 2008

Sorin Paveliu cere premierul lămuriri privind Ordonanţa "fantomă" referitoare la legea reformei în sănătate


Deputatul Marian Sorin Paveliu solicita premierului Tăriceanu sa aduca precizarile necesare pentru elucidarea prevederilor OUG “fantoma” privind modificarea legii reformei in sanatate.
The image “http://www.gorj-domino.ro/arhiva/2006.12.07/images_ziar/paveliu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

In data de 25 iunie 2008, intr-o conferinta preluata in direct de canalele TV de stiri, ministrul Sanatatii Publice a anuntat adoptarea de catre Guvern a unei ordonanţe de urgenţă, privind unele modificări aduse Legii privind reforma sistemului sanitar.

La scurt timp, subsemnatul am luat atitudine fata de derapajele de la programul de guvernare prin modificari de substanta ale legii reformei in sanatate propuse consiliului de administratie al CNAS si comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor, exprimindu-mi speranta ca acestea nu se vor regasi intr-un act care ocoleste Parlamentul. In locul necesarelor lamuriri dl.Nicolaescu a dat o replica evaziva – “eu personal nu am semnat nici un act..” in conditiile in care propunerile sale au fost inaintate asa cum este si normal, de secretarul general al MS, respectiv secretarul de stat pentru relatia cu parlamentul, utilizind etichetari pe care le consider jignitoare ”cele afirmate de domnul Paveliu sunt minciuni, aberatii, declaratii politicianiste facute sub protectia imunitatii parlamentare”.

Am considerat ca adevarul va putea fi usor stabilit prin compararea textului Ordonantei de Urgenta adoptate de Guvernul Romaniei si propunerile legislative respinse de consiliului de administratie al CNAS, sau neadoptate de Parlament, asa cum reies din procesele verbale ale sedintelor celor doua organisme.

Pina in prezent insa niciuna din sursele oficiale existente nu confirma cele afirmate public de domnul ministru Nicolaescu conform careia Guvernul Romaniei ar fi adoptat o ordonanta de urgenta de modificare a legii reformei in sanatate.

“Importantele” modificari de urgenta ale functionarii sistemului sanitar impuse prin aceasta Ordonanta nu sunt mentionate in actele ce ar fi urmat sa fie adoptate in sedinta de guvern din 24 iunie, nu au fost incluse in cele 17 comunicate de presa emise de guvern referitoare la cele discutate in sedinta de guvern propriu-zisa , nu au fost amintite de primul ministru Calin Popescu Tariceanu in briefingul de presa de la sfirsitul sedintei de guvern , fapt care conduce la ideea ca acest act normativ pur si simplu nu a fost dezbatut in pofida anuntului ministrului Nicolaescu.
Pina vineri, la ora inchiderii programului secretariatului celor doua camere ale Parlamentului, Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Romaniei in sedinta de marti 24 iulie 2008, conform informarii publice facute de ministrul Nicolaescu, nu fusese inregistrata si drept urmare nici nu fusese publicata in Monitorul Oficial.

Avind in vedere ca o astfel de ordonanta de urgenta nu s-ar fi putut adopta fara stiinta si semnatura primului ministru, ii solicit domnului Calin Popescu Tariceanu sa emita un comunicat de presa care sa arate care sunt motivele pentru care textul acestei ordonante de urgenta, care nu mai poate fi modificat dupa adoptarea sa in sedinta de guvern, nu a fost dat publicitatii si nu a fost depus la secretariatul uneia din cele doua camere ale Parlamentului, conform prevederilor constitutionale.

The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/thumb/2/20/MarianPaveliu.jpg/250px-MarianPaveliu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

In caz contrar, pentru a ridica valul ce acopera adoptarea acestei ordonante de urgenta “fantoma” si pentru a inlatura orice speculatie care s-ar putea face cu privire la anuntarea publica unui Ordonante de urgenta care nu a fost adoptata sau a completarii si modificarii acesteia dupa adoptarea de catre Guvern, in conformitate cu prevederile legii privind informatiile clasificate, in calitate de deputat, voi solicita accesul la inregistrarea audio si stenograma secreta a sedintei de guvern din data de 24 iunie 2008.

Imi exprim speranta ca primul ministru nu va decide miine organizarea unei sedinte de guvern ad-hoc, in ultima zi a sesiunii parlamentare a Senatului in care mai poate fi emisa legal o ordonanta de urgenta, pentru a acoperi eventuala nediscutare in sedinta din 24 iunie a ordonantei de urgenta mentionate.

Niciun comentariu: