marți, iunie 24, 2008

Conferinţa de presă


susţinută de purtătorul de cuvânt al PSD. Cristian Diaconescu după şedinţa BPN - 23.06.2008

Bună ziua! Vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră la această conferinţă de presă a Partidului Social Democrat după încheierea Biroului Permanent Naţional. Vă rog să îmi permiteţi să vă informez cu o serie de aspecte discutate şi în primul rând aş dori să mă refer la analiza pe care am făcut-o împreună cu priorităţile legislative în perioada 24-30 iunie 2008.

După cum ştiţi sunt în dezbaterea Parlamentului României o serie de acte normative deosebit de importante şi aş vrea în principal să mă refer la actul normativ legat de adoptarea codului fiscal şi considerăm, noi Biroul Permanent al Partidului Social Democrat, inacceptabilă tergiversarea acestui act normativ foarte important. Este important pentru Partidul Social Democrat, deoarece Codul Fiscal se reglementează pentru perioada imediat următoare, nu numai principalele direcţii în ceea ce priveşte dezvoltarea economică a României, ci şi aspecte sociale, mai ales limitarea efectelor scumpirilor în lanţ asupra veniturilor populaţiei.

Totodată se tergiversează în Parlament discutarea actului normativ privind TVA-ul diferenţiat la alimente şi toate aceste sunt probleme de natură fiscală care în perioada imediat următoare ar avea un efect benefic în comparaţie cu nivelul de trai al României. Atitudinea în Parlament, mai ales a celor care s-au opus categoric acestor măsuri de natură socială şi mă refer aici la reprezentanţi ai partidelor de dreapta, este inacceptabilă şi descalifică aceste partide şi formaţiuni în ochii cetăţenilor.

Dacă tot vorbeam despre o atitudine total contra productivă din partea partidelor de dreapta din România, vreau să vă informez în legătură cu decizia BPN în ceea ce priveşte atitudinea guvernului liberal legată de creşterea salariului minim, treapta a doua de salariu minim, creşterea de la 500 la 540 Ron. Nu este neapărat o declaraţie politică ceea ce facem noi, ci şi o atitudine normală aşa cum rezultă din toate datele statistice pe care le avem la îndemână. Productivitatea României a crescut cu 10% după primele luni ale anului 2008. Este o aşteptare normală din partea sindicatelor, a unui partid de stânga, ca productivitatea muncii să se regăsească într-o creştere salarială corespunzătoare. Argumentele guvernului liberal legate de faptul că în România lipsea productivitatea muncii şi de aceea nu exista o bază solidă economică pentru creşterea salariului minim, iată că nu mai subzistă. Din această perspectivă este evident că în acest moment, nicio creştere salarială până la 540 Ron nu acoperă întreaga sporire a productivităţii muncii cum spuneau instituţiile de 10%. Gestul politic al guvernului liberal de a bloca astfel de decizie îl considerăm inacceptabil şi va fi normal ca în perioada următoare atât la Comitetul Executiv Naţional cât şi la Consiliul Naţional de la jumătatea lunii iunie, să ne gândim la o atitudine cât mai fermă din acest punct de vedere, pentru că Partidul Social Democrat nu îşi poate pierde credibilitatea în faţa cetăţenilor României, în condiţiile în care, prin artificiile în Parlament sau la nivelul Guvernului sunt anulate măsuri sociale cu o mare încărcătură şi care într-adevăr ar sprijini creşterea nivelului de trai în România. Aceste măsuri nu sunt adoptate din calcule politicianiste, evident în ideea că în campania electorală din toamnă să existe fonduri suficiente şi care să poată să fie direcţionate pe considerente politice.

Sigur nu trebuie uitat şi vă spun că în ceea ce priveşte priorităţile legislative grupurile parlamentare ale PSD au primit instrucţiuni în acest sens, avem în dezbatere acte normative pentru creşterea salariilor profesorilor şi aici ţin să reamintesc autorităţilor acestui stat faptul că promisiunea de mărire cu 50% a salariilor profesorilor din nou nu este respectată şi noi, Partidul Social Democrat, nu ne asociem la o astfel de atitudine, cu atât mai mult o creştere cu 7% a salariilor didactice reprezintă un paliativ, aproape o bătaie de joc la adresa profesorilor şi cred că dascălii ar trebui măcar în al 12-lea ceas să înţeleagă în ceea ce ii priveşte pe cei care sunt la putere care este marea diferenţă între promisiuni şi realizarea acestora.

Am discutat totodată şi despre acţiunile pe plan internaţional desfăşurate în această perioadă. Vreau să vă informez că Secretarul General al PSD, Titus Corlăţean, a reuşit în această perioadă să viziteze comunităţile româneşti din străinătate şi avem mare încredere în proiectele discutate şi agreate cu cei care lucrează, în ceea ce priveşte desfăşurarea campaniei electorale din toamnă. După cum ştiţi şase reprezentanţi sprijiniţi de comunităţile româneşti vor intra în Parlament, 4 în Camera Deputaţilor şi 2 la Senat.

Până la sfârşitul acestei zilei vom primi autoevaluările din partea organizaţiilor Partidului Social Democrat în legătură cu rezultatele din campania electorală recent încheiată. Pe baza acestor evaluări, în primul rând, în cursul acestei săptămâni, se vor face o serie de discuţii cu organizaţiile noastre din teritoriu şi aceste discuţii se vor concretiza în dezbaterea care va avea loc în şedinţa Comitetului Executiv al PSD de la sfârşitul acestei săptămâni. La şedinţa Comitetului Executiv al PSD intenţionăm să luăm în dezbatere programul de guvernare al PSD, acest proiect va fi supus dezbaterii publice, direcţiile pe care PSD le propune societăţii româneşti şi care trebuie puse în aplicare din toamnă, după alegeri.

Niciun comentariu: