marți, iunie 24, 2008

PDL...


Comunicat de presa

(Bruxelles, 23 iunie 2008)


REF: Europarlamentarul PD-L Mihaela Popa a fost desemnată raportor al grupului PPE-DE din Parlamentul European pentru proiectul de raport privind Anul European al Creativităţii şi Inovaţiei 2009

Parlamentul European va elabora un proiect de raport legislativ la propunerea Comisiei Europene de a declara anul 2009 drept Anul European al Creativităţii şi Inovaţiei. Propunerea Comisiei vine în contextul diverselor teme europene atribuite fiecărui an (ex. 2006 – Anul European al Mobilităţii Angajaţilor; 2007 – Anul European al Egalităţii de Şanse; 2008 – Anul European al Dialogului Intercultural).

Obiectivul general al Anului European 2009 este acela de a promova creativitatea ca motor al inovaţiei şi factor cheie în dezvoltarea competenţelor personale, ocupaţionale, antreprenoriale şi sociale prin învăţarea pe tot parcursul vieţii. Măsurile propuse pentru a promova creativitatea şi capacitatea pentru inovare vor fi adaptate fiecărei etape din cadrul învăţării continue, până la etapa post-pensionare.

Potrivit europarlamentarului PD-L Mihaela Popa, Europa trebuie să pună accentul pe capacitatea creativă şi inovatoare pentru a putea face faţă provocărilor globalizării, iar desemnarea unui an european cu această temă este o bună oportunitate pentru a transmite publicului informaţii privind bunele-practici în domeniu şi pentru a stimula dezbaterea politică.

The image “http://www.alegeri.tv/images/candidates/popa-mihaela944.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

"Ca şi în cazul Anilor Europeni precedenţi, măsurile propuse vor include campanii de informare şi promovare, evenimente şi iniţiative la nivel european, naţional, regional şi local, menite să transmită mesaje cheie şi să disemineze informaţii privind exemplele de bună-practică din domeniu", a declarat europarlamentarul roman.
"Faptul că un europarlamentar din Iaşi poate influenţa modul de organizare a Anului European al Creativităţii şi Inovării este cu atât mai important cu cât la Iaşi funcţionează Institutul Naţional de Inventică, instituţie care se implică activ în stimularea activităţii de cercetare, nu doar în zona Iaşului ci şi la nivel naţional", a mai spus Mihaela Popa.

Miahaela Popa
Europarlamentar PD-L

Informatie de presa
(24 iunie 2008)


În cadrul sedintei comune a Comisiei pentru Administratie Publica, Organizarea Teritoriului si Protectia Mediului si Comisiei de Buget Finante din Senat, a fost dezbatuta OUG 50/2008 privind taxa de prima înmatriculare. Plenul comisiilor reunite a adoptat, cu majoritate de voturi, amendamentele propuse de senatorul Partidului Democrat Liberal Dan Cârlan, amendamente prin care se elimina complet taxa de prima înmatriculare, în noua varianta propusa de Guvern, pe considerentul ca si aceasta varianta de calcul este o taxa de natura fiscala si nu una bazata pe gradul real de poluare al masinii înmatriculate.

The image “http://acidutzunews.weblog.ro/usercontent/38035/dan_carlan_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

De la 1 iulie 2008 se elimina taxa si în forma veche, prevazuta în Codul Fiscal. Se restituie complet, pâna la data de 31 decembrie 2008, taxa încasata pe formula veche de calcul. Raportul celor doua comisii urmeaza a fi adoptat în plenul Senatului si, apoi, de Camera Deputatilor - camera decizionala.

Senator PD-L
Dan Carlan

Comunicat de presa

(24 iunie 2008)


Ref: Pornind de la cazul fetitei de 11 ani a carui sarcina ca urmare a unui viol se refuza a fi întrerupta, trei europarlamentari propun Parlamentului European o Motiune pentru protejarea interesului copilului

Europarlamentarii PD-L Rares Niculescu, Marian Zlotea si Dragos David au initiat o propunere de rezolutie în vederea instituirii unui mediator european pentru drepturile copilului, mediator ce va avea rolul de promovare si aplicare a conventiilor privind drepturile copilului si apararea interesului superior al acestuia.

The image “http://www.alegeri.tv/images/candidates/niculescu-rares-lucian231.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.http://www.romanialibera.ro/foto/105/104137/art_104137_1.jpgThe image “http://www.alegeri.tv/images/candidates/david-dragos-florin659.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Initiatorii propunerii de rezolutie considera ca aplicarea riguroasa a conventiilor privind drepturile copilului ar permite evitarea unor situatii grave, de natura a pune în pericol sanatatea si dezvoltarea copiilor. De exemplu, refuzul comisiei medicale de a permite întreruperea sarcinii - rezultate în urma unui viol - în cazul unei fetite de 11 ani din România reprezinta o deficienta în aplicarea corecta a Conventiei privind drepturile copilului a Natiunilor Unite, la care România este parte semnatara.

Aceasta conventie prevede, la articolul 3, urmatoarele: "În toate deciziile care îi privesc pe copii, fie ca sunt luate (...) de catre tribunale, autoritati administrative sau de organe legislative, interesele superioare ale copilului trebuie sa fie luate în considerare cu prioritate".

Aceasta prevedere ar fi trebuit pusa în aplicare având în vedere prioritatea reglementarilor internationale în domeniul drepturilor fundamentale ale omului fata de legislatia interna, consacrata de Constitutia României, la articolul 20 (2).

Europarlamentarii PD-L arata ca respectarea drepturilor copilului este cruciala, mai ales în cazurile de viol sau abuz sexual, iar instituirea unui mediator european este importanta pentru ca astfel de situatii fac necesara o reactie rapida, bazata pe apararea interesului superior al copilului.

Biroul de presa al Partidului Democrat Liberal

Niciun comentariu: