marți, iunie 24, 2008

Diaconescu: Votul uninominal va contribui clar la dezagregarea partidelor politice



Diaconescu: Votul uninominal va contribui clar la dezagregarea partidelor politice (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a susţinut, marţi, la o dezbatere organizată de Institutul "Ovidiu Şincai" şi Fundaţia Friedrich Ebert, că votul uninominal va contribui în mod clar la dezagregarea partidelor politice.

"Nu ştiu cât va îmbunătăţi votul uninominal din punctul de vedere al reformării clasei politice, dar în orice caz va contribui clar la dezagregarea partidelor politice", a afirmat vicepreşedintele PSD.

Diaconescu a susţinut că votul uninominal va implementa o "reţea" de oameni "foarte puternici", care vor încerca, trecând peste doctrine şi ideologii, să îşi impună punctul de vedere întâi în partide şi apoi în "locurile" pe care le vor "stăpâni".

"Vom avea o reţea de oameni foarte puternici în România - de oameni, nu de partide - fie ei preşedinţi de consilii judeţene, fie ei parlamentari care s-au ales prin forţe proprii, cu ghilimelele câte vreţi să puneţi, care, foarte departe de orice doctrină şi, şi mai departe de orice disciplină de partid, vor încerca să îşi impună punctul de vedere, întâi în partid şi după aceea în locurile pe care le vor stăpâni, şi le vor stăpâni - vreau să vă asigur din acest punct de vedere - le vor stăpâni aşa cum ştiu ei mai bine", a subliniat Diaconescu.

Vicepreşedintele PSD a arătat că se poate evita o astfel de situaţie doar dacă partidul va fi, la rândul său, foarte puternic şi îşi va baza forţa pe un sistem de valori, dar a atras atenţia că depinde, în final, de partid dacă are sau nu ambiţia de a promova un asemenea sistem de valori.

"Din această perspectivă, partidul politic nu va avea în faţa lor decât un singur argument: sprijinul politic pe care li-l acordă sau nu. Dar pentru asta, şi intrăm în cerc vicios, partidul la rândul lui trebuie să fie puternic din punct de vedere politic şi poate face asta numai bazându-se pe valori, punând în faţa unuia care vrea să devină autarhic din toate punctele de vedere un sistem de valori pe care el, partidul, poate avea ambiţia să îl promoveze", a subliniat Diaconescu.




Părerea mea este că votul uninominal pune în pericol numai partidele care sunt organizate în structură de interese. Atunci când scopul participării în cadrul partidului este imboldul de a susţine un principiu şi nu interesul de a obţine ceva, nealegerea într-un post nu mai este un capăt de ţară. Mă tot întreb dacă un partid este o sumă de membrii uniţi de o ideologie sau persoanele care sunt alese. Dacă sunt oamenii din partid şi nu aleşii, aş spune că votul uninominal vor unii partidele. Dacă partidele îi reprezintă pe cei aleşi, atunci domnul Cristian Diaconescu are dreptate.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Corect, votul uninominal are drept consecinta(am mai spus-o de multe ori in discutiile de pana acum niste luni)mentinerea catorva partide puternice din toate punctele de vedere, adica si ca doctrina si ca oameni afiliati si dispusi si capabili sa implementeze doctrina.
Desigur ca partidele de bloc, de scara sau de lift vor dispare, fie pur si simplu ramanand doar cu doi trei sefi,cu niste sedii folosite pentru tot felul de alte activitati, pana vor fi evacuate, fie fuzionand cu partidele mari.
Desigur ca daca toate partidele sunt de cacao, de doi bani etc, este posibil ca in locul partidelor sa apara grupuri ,confrerii regionale si chiar nationale agregate pe alte baze, inclusiv mafiote, dar asta este vina partidelor si a politrucilor lor necinstiti, corupti, bicisnici, prea slinosi etc, etc si nu a votului uninominal.
Vom vedea, si orice boala are si un leac, dar inca nu e momentul sa discut acest lucru. Sa vad daca-l gaseste Cristi diaconescu?