luni, iunie 30, 2008

Preşedintele României


COMUNICAT DE PRESĂ

(30 iunie 2008)

Declaraţie de presă a preşedintelui României la sediul Alianţei Nord-Atlantice

Preşedintele României, Traian Băsescu, a efectuat astăzi, 30 iunie a.c., o vizită oficială la sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles. Cu această ocazie, şeful statului a avut o întrevedere cu secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer. La sfârşitul acestei întâlniri, cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă.

Vă prezentăm textul declaraţiei de presă a preşedintelui României:

„Am făcut împreună cu domnul secretar general al NATO o trecere în revistă a Summitului de la Bucureşti. Bineînţeles, nu puteam să încep această trecere în revistă decât cu mulţumiri pentru sprijinul pe care l-am primit de la domnul secretar general Scheffer, de la echipa dumnealui, în organizarea Summitului de la Bucureşti.

Împreună am constatat că Summitul NATO de la Bucureşti a fost un summit care a avut substanţă şi prefigurează noul NATO. Substanţa a constat în deciziile luate şi în noile misiuni care se prefigurează pentru NATO, având în vedere noile ameniţări la adresa securităţii statelor membre. Probabil organizarea Summitului NATO la Bucureşti a avut, dincolo de satisfacţia pentru România, şi semnificaţia importanţei Balcanilor de Vest, a Mării Negre şi a extinderii către est a Alianţei.

Împreună cu domnul secretar general am făcut o analiză a evoluţiilor post-summit de la Bucureşti şi am constat că mare parte din cele stabilite au intrat în fază de progres. Pe data de 9 iulie a.c., Albania şi Croaţia vor încheia protocolul care urmează să fie ratificat de statele membre, pentru a deveni state membre NATO.

Problema scutului antirachetă care să acopere suprafaţa tuturor statelor membre NATO, este în progres şi în analiză. De asemenea, tehnicienii lucrează la găsirea soluţiilor pentru protejarea infrastructurilor critice, energetice, de interes major pentru statele membre NATO.

Domnule secretar general, vreau să vă spun că, deşi a fost un subiect mult dezbătut înainte de începerea Summitului şi chiar în timpul Summitului, bucureştenii se roagă să mai avem un summit NATO pentru a avea o bună circulaţie rutieră în Bucureşti.”


(Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa)

Niciun comentariu: