marți, iunie 24, 2008

Marko Bella: Legea noastră fundamentală conţine o serie de inconsecvenţe


Preşedintele UDMR, Marko Bella, a susţinut astăzi că în România există o legislaţie inconsecventă cu privire la trimiterea în judecată a foştilor miniştri întrucât aceştia nu sunt puşi la adăpost de presiunile venite din partea Justiţiei la fel cum se întâmplă cu miniştrii în exerciţiu.
http://stiri.acasa.ro/uploads/format3/marko_bella.jpg

"Ceea ce se întâmplă dovedeşte, din punctul meu de vedere, că nu avem o legislaţie consecventă. Eu sunt de acord şi nu am comentat lucrul acesta până acum ca în cazul Executivului să existe un filtru, o garanţie că miniştrii nu vor fi expuşi unor presiuni politice nici din partea Justiţiei, nici din partea altora. Din acest punct de vedere în cazul Guvernului poate fi util un astfel de filtru", a susţinut Bella.

De asemenea, preşedintele UDMR nu îşi explică de ce există o diferenţă între foştii miniştri parlamentari şi parlamentari în general atunci când trebuie să se aplice legea.

"Nu înţeleg de ce se face o astfel de deosebire între parlamentarii foşti miniştri şi parlamentari, pentru că nu mai este cazul unei garanţii în plus. Ei sunt parlamentari ca şi ceilalţi", a mai spus Bella, care a arătat că lucrul acesta dovedeşte o dată în plus faptul că legea fundamentală a ţării conţine o serie de inconsecvenţe.

"Am vrut să subliniez că din nou avem dovezi că legea noastră fundamentală conţine o serie de inconsecvenţe şi în eliminarea acestora nu ne ajută nici sistemul bicameral şi nici posibilitatea Guvernului de a adopta Ordonanţe de Urgenţă pentru că dezbaterea publică şi după aceea dezbaterea parlamentară au un rol extrem de important: de a observa şi de a elimina toate inconsecvenţele dintr-un anumit proiect", a precizat preşedintele UDMR.

http://www.ziare.com/_files/Image/news/256/255079_0803_marko_bela.jpg

Potrivit acestuia, sistemul bicameral al Parlamentului relativizează existenţa actul legislativ.

"Dacă ai stricat ceva într-o cameră (Camera Deputaţilor, n.r.) mai poţi repara în cealaltă cameră (Senat, n.r.), dacă nu acolo preşedintele retrimite legea iar dacă nici aşa nu merge te adresezi Curţii Constituţionale şi dacă nu ai reuşit acolo mai există posibilitatea modificării prin ordonanţă de urgenţă. De aceea activitate legislativă este relativizată. (Alina BOGHICEANU)

Niciun comentariu: