luni, iunie 30, 2008

PDL atacă la CC propunerea de modificare a Legii audiovizualului



PDL atacă la CC propunerea de modificare a Legii audiovizualului (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul democrat-liberal Emil Boc a anunţat, luni, că deputaţii PDL vor ataca la Curtea Constituţională modificările la Legea audiovizualului aduse prin iniţiativa senatorului PRM Gheorghe Funar şi a deputatului PNL Ioan Ghişe, votate săptămâna trecută în Senat.

Emil Boc a spus că sesizarea către Curtea Constituţională va fi semnată de cei 50 de deputaţi PDL.

El a recunoscut că propunerea legislativă a lui Funar şi Ghişe a fost adoptată de Senat şi cu ajutorul PDL, susţinând că fusese o zi "în care s-au votat foarte multe legi", iar senatorii democrat-liberali nu au acordat "atenţia necesară" actului normativ în cauză.

Boc a apreciat că proiectul votat de Senat "realizează un atac la adresa libertăţii de exprimare".

El a arătat că, potrivit Constituţiei, libertatea de exprimare este inviolabilă şi că singurele excepţii de la această regulă sunt expres menţionate în Legea fundamentală, printre acestea numărându-se defăimarea ţării şi a naţiunii, incitarea la discriminare, manifestări obscene.

Senatul a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, o iniţiativă legislativă prin care programele de ştiri ale posturilor de televiziune şi de radio vor trebui să conţină, în pondere egală, ştiri cu teme pozitive şi, respectiv, negative. Proiectul, iniţiat de senatorul PRM Gheorghe Funar şi deputatul PNL Ioan Ghişe, vizează modificarea şi completarea Legii audiovizualului 504/2002.

Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, joi, că instituţia pe care o conduce va solicita Preşedinţiei să nu promulge această propunerea legislativă adoptată, miercuri, de Senat.

La rândul său, Clubul Român de Presă (CRP) a făcut apel, miercuri, la preşedintele României, Traian Băsescu, să nu promulge legea votată de Senat, "având în vedere evidentul caracter nedemocratic al respectivei iniţiative legislative". "Doar în societăţile autoritariste se manifestă în text de lege obligaţia de a lăuda aspectele societăţii. Mai mult, legea votată în Senat operează cu concepte neclare şi nedefinite în lege: ce produse jurnalistice sunt considerate conform legii «ştiri», când este ceva «negativ», când este «pozitiv», dacă un material informează despre un aspect neplăcut al unui element plăcut intră respectivul material în categoria de «ştire pozitivă» sau «ştire negativă»? Legea în discuţie are toate elementele necesare pentru a fi catalogată, făra eroare, ca o lege neconstituţională", a apreciat CRP, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Executivul nu susţine modificările aduse legii audiovizualului deoarece acestea afectează libertatea de expresie a presei, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru. "Guvernul sprijină valorile democratice ale statului de drept, iar libertatea de exprimare este unul dintre fundamentele existenţei unei prese libere şi echidistante în România. Jurnaliştii sunt singurul for de decizie în privinţa conţinutului jurnalelor de ştiri, iar deontologia şi profesionalismul lor trebuie să fie singurul filtru în selectarea informaţiilor de interes public. Instituţiile statului nu trebuie să pună bariere în acest sens", a spus oficialul guvernamental.

Niciun comentariu: