Vă mai aduceţi aminte de Elisabeta Rizea? Dacă nu, puteţi citi câteva articole pe site-ul http://www.elisabetarizea.ro/.
Pe scurt, o ţărancă dintr-o bucată chinuită de anchetatorii perioadei comuniste pentru a trăda "bandiţii anticomunişti din munţi". Pe lângă grozăviile îndurate, domnia sa era o persoană absolut minunată, blândă şi cu o calitate narativă colosală.
Aceasta este prima propunere românească pentru prestigiosul premiu, acordat anual de Parlamentul European pentru merite deosebite privind drepturile omului, protecţia minorităţilor, dezvoltarea democraţiei, statul de drept şi libertatea de gândire.
Acordarea Premiul Saharov unei eroine a rezistenţei anticomuniste din România ar însemna o recunoaştere a rolului important al tuturor luptătorilor împotriva regimului comunist şi o consemnare, pentru generaţiile viitoare, a acestei perioade negre din istoria Europei, arată autorii propunerii.
Iniţiatorii propunerii sugerează ca premiul să fie oferit grupului de iniţiativă constituit în România pentru ridicarea unui monument al eroinei Elisabeta Rizea. În susţinerea acestei propuneri, delegaţia PD-L în Parlamentul European va organiza la Bruxelles şi Strasbourg o campanie de informare privind rezistenţa anticomunistă în România, sub titlul "Cei care nu cunosc istoria sunt condamnaţi să o repete". Această campanie va cuprinde broşuri, afişe, prezentări de filme documentare.
Elisabeta Rizea (1912 - 2003) a fost o eroină a luptei anticomuniste din România. Împreună cu soţul ei a sprijinit activ grupul de rezistenţă anticomunistă Arsenescu-Arnăuţoiu. A fost arestată şi torturată de autorităţile comuniste în 1952 şi 1964 şi a făcut 12 ani de închisoare.
Un comentariu:
Cum spuneam pe alt fir, trebuie sa faca straini curatirea celor maculati de comunism si de balele scarboase ale postcomunismului.
Trimiteți un comentariu