luni, iunie 30, 2008

Parchetul şi Poliţia anchetează afacerea casei lui Traian Băsescu din Mihăileanu


Domnia voastră nu vedeţi, dar eu în acest moment zâmbesc. Prea e vizibil jocul de-a DNA şi MIRA sau vardiştii cu jandarii.
The image “http://www.zf.ro/out/article/big/page9_copy71.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

În dosarul penal nr. 4136/P/2007, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 şi Biroul Cercetări Penale din cadrul Secţiei 17 Poliţie îi anchetează pe funcţionarii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) şi ai Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) care i-au dat imobilul din strada Mihăileanu actualului preşedinte Traian Băsescu, pe vremea când acesta din urmă era primar al Capitalei.

The image “http://stirea.files.wordpress.com/2008/03/mihaelianu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

The image “http://www.newz.ro/imagini/M/M_casa_mihaileanu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 5 a deschis acest dosar penal in urma unei plangeri facute de Grupul de Investigatii Politice (GIP).

In 18 aprilie 2007, GIP a depus la Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti un “Denunt cu privire la savirsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice”, in care sesizam faptul ca imobilul situat in Bucuresti, str. Stefan Mihaileanu nr. 2, et. 1, ap. 2, sector 2, a fost dat in chirie ilegal si ulterior vindut ilegal de functionari ai Administratiei Fondului Imobiliar (AFI) si ai Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).

Denuntul se referea strict la functionarii celor doua institutii, nu si la beneficiarul acestor ilegalitati, fostul primar al municipiului Bucuresti, Traian Basescu, care care se bucura in prezent de imunitatea pe care i-o confera functia de presedinte al Romaniei.

Am sesizat Parchetului urmatoarele ilegalitati:

1. Imobilul din strada Mihaileanu a fost, mai intii, inchiriat ilegal, pentru ca, la data formularii cererii de inchiriere, Traian Basescu nu indeplinea nici una dintre conditiile legale pentru a beneficia de o locuinta cu chirie de la stat.

Conditiile in care un cetatean poate inchiria o locuinta de la stat sint prevazute de Legea locuintei (Legea nr. 114/1996). Nici una dintre aceste conditii nu a fost indeplinita de Traian Basescu. In momentul in care a primit in chirie un apartament de la Primaria Capitalei, Traian Basescu era deja chirias intr-o locuinta de stat (inchiriata de la RAAPPS). Traian Basescu nu avea nevoie de o alta locuinta, ca dovada ca nu a locuit niciodata in imobilul inchiriat de la Primarie. Traian Basescu s-a mutat direct din locuinta de la RAAPPS in casa proprietate personala de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti. De altfel, pina si suprafata spatiului inchiriat de la Primarie (369 mp) este mult mai mare decit cea pe care ar fi putut-o primi o familie cu un numar de membri similar familiei Basescu.

2. Imobilul a fost vindut ilegal lui Traian Basescu pentru ca vinzarea se putea face numai dupa expirarea termenului legal de revendicare.

Legea 112/1995 si Legea 10/2001 prevad ca vanzarea imobilelor nationalizate catre chiriasi se poate face numai dupa expirarea termenului de depunere a cererilor de retrocedare. Conform Legii 289/2003, acest termen expira la 1 iulie 2003. Traian Basescu a incheiat contractul de vinzare-cumparare pentru imobilul din str. Mihaileanu pe 4 februarie 2003, cu 5 luni inainte de expirarea termenului de depunere a cererilor de revendicare prevazut de lege.

3. Imobilul i-a fost vindut ilegal lui Traian Basescu, pentru ca, potrivit art. 10, al. 2 din Legea nr. 112/1995, “sint exceptate de la vanzare locuintele care au avut destinatia de case de oaspeti, de protocol, precum si cele folosite ca resedinte pentru fostii si actualii demnitari”.

Apartamentul din strada Mihaileanu a fost locuit in anii '60 de fostul demnitar comunist Stefan Voitec. Din 1965, cand Voitec a parasit casa, pina in primavara lui 2002, cand a fost data in folosinta noua ambasada a Germaniei, apartamentul a fost utilizat de corpul diplomatic german de la Bucuresti.

4. Imobilul a fost vindut ilegal, pentru ca Traian Basescu achizitionase anterior o casa pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, pe care o donase fiicei lui.

Legea 112/1995 interzice celor care au instrainat o locuinta proprietate personala sa cumpere alta de la stat. Potrivit alin. 6 al art.9 din Legea 112/1995, nu pot cumpara imobilele in care locuiesc, “chiriasii titulari sau membrii familiei lor - sot, sotie, copii minori - care au dobandit sau au instrainat o locuinta proprietate personala dupa 1 ianuarie 1990, in localitatea de domiciliu”. In aceasta situatie se gasea Traian Basescu care cumparase, in 31 octombrie 2002, o vila situata pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, vila pe care o donase fiicei lui pe 12 noiembrie 2002.

Desi contractul de vanzare-cumparare pentru imobilul din strada Mihaileanu a fost incheiat initial in baza Legii 112/1995, ulterior, in incercarea de a acoperi ilegalitatile s-a incheiat un act aditional la contract prin care se prevede ca temeiul juridic al instrainarii este Legea 10/2001. Acesta a fost si motivul invocat de Elena Udrea, avocatul lui Traian Basescu, in decembrie 2005, cind a rezolvat, la o cafea cu procurorii de la Parchetul General, problemele legale ale clientului sau in legatura cu casa din Mihaileanu.

“Actul aditional” nu face insa ca tranzactia sa fie legala.

GIP publica un document care demonstreaza ca toate contractele de vinzare – cumparare incheiate de catre AFI in perioada 15 februarie
2001- 31 ianuarie 2006, in baza Legii 10/2001, au fost incheiate cu luarea in considerare a prevederilor Legii 112/1995. Este vorba despre adresa Administratiei Fondului Imobiliar nr. 7146/28.04.2006, adresa pe care am atasat-o de altfel plingerii pe care am depus-o la Parchet.

Mai mult, Legea nr. 112/1995 era in vigoare in momentul cumpararii imobilului din str. Stefan Mihaileanu nr 2 de catre Traian Basescu si, prin urmare, trebuia respectata. Iar daca AFI a recunoscut ca a tinut cont si de prevederile Legii 112/1995 la incheierea contractelor de vinzare – cumparare pe Legea 10/2001, atunci functionarii AFI erau obligati sa respecte legea in integralitatea ei. Nimanui nu ii este permis sa respecte doar acele prevederi care ii convin dintr-o anumita lege, ignorindu-le cu buna stiinta pe cele care ii contrazic interesele.

Functionarii Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) si cei ai Administratiei Fondului Imobiliar (AFI) i-au inchiriat ilegal si apoi i-au vindut ilegal un etaj din vila din strada Mihaileanu sefului lor de la acea data, Traian Basescu. Angajatii PMB si AFI au incalcat mai multe prevederi ale Legii nr. 112/1995, ale Legii nr. 10/2001, si ale normelor de aplicare ale acestor legi.

In cazul Mihaileanu, avem de a face cu un sir de ilegalitati de natura penala si civila: repartitia apartamentului, incheierea contractului de inchiriere cu nerespectarea conditiilor legale, existenta a 2 contracte de inchiriere simultan pe numele lui Traian Basescu (unul cu RAAPPS, altul cu PMB), vinzarea cu nerespectarea conditiilor legale la un pret derizoriu. Toate acestea demonstreaza ca ne aflam in fata unei activitati elaborate de incalcare a legii de catre functionari publici de la AFI si PMB cu scopul de a-i oferi un folos material injust sefului lor de la aceea vreme, Traian Basescu.

GIP, prin avocatul sau Mihai Lungu a depus plingerea penala referitoare la afacerea casei din Mihaileanu, in data de 18 aprilie 2007, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti. Plingerea a fost inregistrata in data de 20 aprilie 2007.

Prin Ordonanta nr. 3889/P/07 din data de 07.05.2007, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti.

Prin Adresa nr. 271 din 29 mai 2008, Parchetul de pe linga Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti a confirmat faptul ca angajatii AFI si ai Primariei Municipiului Bucuresti care i-au dat lui Traian Basescu imobilul din strada Mihaileanu sint cercetati in Dosarul penal nr.
4136/P/2007, dosarul fiind in prezent in lucru la Biroul Cercetari Penale din cadrul Sectiei 17 Politie.

In cazul inchirierii si cumpararii de catre Traian Basescu a imobiliului din strada Mihaileanu, ilegalitatile comise de functionarii Primariei Municipiului Bucuresti si de cei ai Administratiei Fondului Imobiliar sint evidente. Traian Basescu insusi a recunoscut, in mai multe rinduri, ca are “o problema” cu imobilul din strada Mihaileanu.

Solutionarea Dosarului penal nr. 4136/P/2007, in care sint cercetati functionarii care i-au dat casa lui Traian Basescu, reprezinta un test al independentei si al competentei Parchetului si Politiei.


30 iunie 2008

Mugur Ciuvica
presedintele GIP

Adresa Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 5 in care se confirma faptul ca functionarii AFI si PMB implicati in afacerea Mihaileanu sint cercetati in dosarul penal nr. 4136/P/2007 este atasata.

Denuntul depus de GIP impotriva functionarilor implicati in cazul Mihaileanu, Plingerea de tergiversare adresata de GIP Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 5, raspunsul Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 5 in care se confirma faptul ca se fac cercetari in acest dosarsi adresa AFI in care se confirma faptul ca s-au luat in considerare prevederile Legii 112/1995 la toate contractele incheiate de AFI in baza legii 10/2001 se gasesc la adresa:
http://grupul.ro/files/Basescu_Mihaileanu/


http://grupul.ro/files/Basescu_Mihaileanu/02.Plingere_tergiversare_Parchet_judecatoria_sector_5.jpg


http://grupul.ro/files/Basescu_Mihaileanu/03.Adresa_Parchet_Judecatorie_sector_5.jpg

http://grupul.ro/files/Basescu_Mihaileanu/04.Adresa_AFI_Legea_112.jpg

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foarte frumos si stii ce este cel mai frumos : Basescu in cele din urma va plati dupa vina lui, caci a iesit intr-un anume fel din sistem atunci cand a condamnat comunismul si a dat arhiva la CNSAS, dar AN et co niciodata, decat poate doar daca ajung eu la putere in aceasta tara.