Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu a anunţat, luni, că a stabilit, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, convocarea unei şedinţe comune a conducerilor celor două Camere, miercuri, la ora 13.00, pentru a discuta pe tema unei eventuale sesiuni extraordinare.
Preşedintele Senatului a arătat că solicitarea din scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu, privind soluţionarea problemei Curţii de Conturi, "este o problemă îndreptăţită", decizia privind convocarea unei şedinţe de plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmând a fi luată miecuri, în şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere.
Nicolae Văcăroiu a declarat că Birourile reunite ale celor două Camere ale Parlamentului vor decide, miercuri, dacă se impune convocarea unei sesiuni extraordinare a celor două Camere, în perioada 8-11 iulie.
Nicolae Văcăroiu a precizat că "este obigatorie găsirea de soluţii privind Curtea de Conturi", iar singura soluţie viabilă pe care o vede este prelungirea până la sfârşitul lunii septembrie a mandatului conducerii Curţii de Conturi.
El a explicat că "procedurile de adoptare a legii de funcţionare a Curţii de Conturi durează până la două luni de zile", acest proiect fiind restrimis în acest moment pentru reexaminare la Parlament de către preşedintele Traian Băsescu. Dacă ar intra acum în dezbaterea parlamentară, cererea de reexaminare ar trebui dezbătută de comisiile de buget-finanţe şi juridică din Camera Deputaţilor, urmând ca raportul să fie dezbătut şi votat într-o şedinţă de plen extraodinară a Camerei Deputaţilor, a precizat Văcăroiu.
Legea Curţii de Conturi ar ajunge mai apoi în dezbaterea Senatului, în calitate de for decizional, unde va fi analizat, în varianta adoptată de Camera Deputaţilor, de Comisiile de buget-finanţe şi juridică. Ar urma, apoi, o şedinţă de plen extraodinară, convocată pentru adoptatea proiectului. Varianta adoptată de Senat urmează să ajungă iar la preşedintele Traian Băsescu pentru promulgare.
În plus, este necesară o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea conducerii Curţii de Conturi.
Nicolae Văcăroiu a menţionat că, pe lângă faptul că toată această procedură parlamentară de adoptare a legii ar dura două luni de zile, un alt aspect important este că se impune o "negociere a liderilor grupurilor parlamentare, pentru stabilirea funcţiilor de consilieri ai Curţii de Conturi, potrivit algoritmului votului din 2004, precum şi o negociere a posturilor de preşedinte şi două posturi de vicepreşedinte ai acestei instituţii".
Întrebat care sunt şansele convocării unei sesiuni extraodinare a celor două Camere, pentru rezolvarea situaţiei de la Curtea de Conturi, Văcăroiu a spus: "Se va convoca sigur, dacă mă întrebaţi pe mine".
Văcăroiu a mai arătat că "nu vede niciun motiv" pentru convocarea unei sesiuni extraordinare privind cererile de urmărire penală în cazurile Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, precizând că acest lucru se poate face şi în sesiunea ordinară din toamnă.
Văcăroiu a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului, că, în cazul în care Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor decide convocarea unei sesiuni extraodinare a celor două Camere, în perioada 8-11 iulie, atunci Biroul Permanent al Senatului "va lua imediat în discuţie cea de-a doua problemă ridicată de preşedintele Traian Băsescu, privind avizul pentru începerea urmăririi penale a senatorilor foşti sau actuali miniştri, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş".
"În ceea ce priveşte cererea de urmărire penală a celor doi colegi senatori, Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, acest lucru depinde de Comisia juridică. Membrii comisiei au analizat dosarele. Am discutat cu toţii şi sunt în faza de elaborare a rapoartelor. Mi-e greu să vă spun acum că voi convoca o sesiune extraordinară a Senatului pentru cazurilor miniştrilor. În primul rând nu pot eu, ci Biroul Permanent", a spus Nicolae Văcăroiu.
"Vă voi putea da mai multe explicaţii după data de miercuri, dar să convocăm exclusiv o sesiune extraodinară pe cererile de urmărire penală nu văd de ce. Se poate face la 1 septembrie şi lucrurile să demareze", a adăugat el.
Referindu-se la cererea preşedintelui Traian Băsescu pentru avizarea începerii urmăririi penale în cazul miniştrilor anchetaţi, Nicolae Văcăroiu a spus că textul Constituţiei este foarte clar, corborat cu decizia Curţii Constituţionale, precizând că "în cazul miniştrilor care sunt senatori sau deputaţi, Camera Deputaţilor şi Senatul pot cere începerea urmăririi penale, şi nu dau doar aviz".
"Acesta este exclusiv un atribut al Parlamentului şi nu al preşedintelui, ci al fiecărei Camere a Parlamentului în parte. Să fie foarte clar acest lucru. Preocuparea noastră este să găsim soluţii pentru a ne mişca cu maximă operativitate", a mai arătat Văcăroiu.
Preşedintele Senatului a mai declarat că trebuie ţinut cont de faptul că dosarele celor doi actuali sau foşti miniştri Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş sunt extrem de voluminoase şi au fost trimise la Comisia juridică acum o lună, când au ajuns în Senat.
"Nu este un lucru simplu. Sunt mii de pagini de analizat, de dezbătut, pentru ca aceştia să facă un raport care să fie apoi votat în plenul Senatului. Aceste dosare sunt de vreo doi ani. Nu poţi să faci un raport în necunoştinţă de cauză. Trebuie să citeşti tot şi toţi colegii jurişti să facă acest lucru. Comisia juridică va lucra la această problemă şi vom încerca să o soluţionăm într-un termen cât mai scurt", a mai declarat Nicolae Văcăroiu.
Preşedintele Traian Băsescu le-a trimis, joi, o scrisoare lui Bogdan Olteanu şi Nicolae Văcăroiu, în care le cere să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară, în prima decadă a lunii iulie, pentru reexaminarea Legii Curţii de Conturi şi pentru votul la cererile de urmărire penală a unor parlamentari foşti miniştri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu