joi, iunie 26, 2008

Horia-Roman Patapievici, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din Franţa



Horia-Roman Patapievici, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din Franţa (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, a fost distins, miercuri, cu Ordinul Artelor şi Literelor în Grad de Ofiţer de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, în cadrul unei ceremonii la care au mai participat, printre alţii, Andrei Pleşu şi Neagu Djuvara.

"Varietatea lucrărilor dumneavoastră, a câmpurilor de intervenţie, a responsabilităţilor este impresionantă şi suntem obligaţi să ne întrebăm, în ceea ce priveşte activităţile dumneavoastră universitare, de istoric al ideilor, de eseist, de traducător, de ziarist, de producător de televiziune, de preşedinte al Institutului Cultural Român, în ceea ce priveşte această capacitate remarcabilă a dumneavoastră de a putea acţiona în mai multe meserii şi în tot atâtea proiecte", a declarat ambasadorul Franţei în România, în cadrul discursului ce a a precedat acordarea distincţiei.

"Pentru a-l parafraza pe Pascal, aţi fost bine plasat, ca fizician, pentru a şti că arta de a convinge şi spiritul de geometrie sunt indisolubile (...). Vă voi acorda o distincţie destinată celor care au contribuit cel mai mult la relaţiile noastre culturale", a mai spus ambasadorul, care a ţinut să adauge că intenţionează să deschidă, în timpul mandatului său, un Centru Cultural European la Iaşi.

"Am venit aici ca soldat şi plec ca ofiţer", a spus Patapievici, care s-a declarat încântat de faptul că ambasadorul l-a menţionat pe filosoful Blaise Pascal în discursul său. "Nu plec în nicio călătorie fără Pascal al meu". "Este prima distincţie pe care o primesc din partea unui stat, iar faptul că este vorba de statul francez mă bucură cu atât mai mult (...). M-am format în cultura franceză, căreia îi apreciez frumuseţea şi exactitatea", a declarat preşedintele ICR, care a mulţumit Franţei şi filosofului Blaise Pascal.

Ordinul de Ofiţer al Artelor şi Literelor este acordat în numele Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa.

La ceremonia care a avut loc la reşedinţa amabasadorului Franţei au mai participat, printre alţii, Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu, vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Tania Radu, Alex. Leo Şerban, Alexandru Dabija, Mihnea Berindei şi Valeriu Stoica.

Marţi, Horia-Roman Patapievici a fost ales vicepreşedinte al reţelei institutelor culturale din Uniunea Europeană - EUNIC, în urma votului conducătorilor organizaţiilor membre, care s-au reunit la Berlin.

Patapievici va deţine timp de doi ani funcţia de vicepreşedinte al EUNIC, urmând ca în 2010 să devină preşedintele organizaţiei.

EUNIC (European Union National Institutes for Culture) este o reţea a institutelor culturale naţionale din Europa, constituită la Praga, în 2006, la iniţiativa British Council. În prezent, EUNIC reuneşte organizaţii culturale de nivel naţional din 25 de ţări ale Uniunii Europene, printre care se numără British Council, Institut Français, Goethe Institut, Instituto Cervantes, Instituto Camões şi institutele italiene de cultură.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bravo lui.
Ca in toata jalnica, tradatoarea si rusinoasa noastra istorie(cea adevarata)trebuie sa ne recunoasca strainii valorile, pe care noi le spurcam prin toate mijloacele ca sa ne urcam pe mormintele lor cand acolo sub pamant ei devin mari in folosul ceausestilor, paunestilor ,vadimilor si tuturor celor a caror calitate de lifte spurcate, se poate recunoaste din faptul ca le renteaza(se imbogatesc din) aceasta maculare(laudele lor post mortem sunt o advarata maculare) a celor care cu adevarat binemerita de la popor