luni, iunie 30, 2008

Deşi nu ştiu cât este de real, un răspuns important...


Băsescu: Nu va fi o concurenţă între forţa militară a UE şi NATO
Băsescu: Nu va fi o concurenţă între forţa militară a UE şi NATO (Imagine:Mediafax Foto)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Bruxelles, la finalul întâlnirii cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, că nu va exista o concurenţă între forţa militară a UE şi Alianţă, fiind vorba doar despre o chestiune de planificare.

Preşedintele Traian Băsescu şi secretarul general al NATO au susţinut o scurtă conferinţă de presă după întâlnirea pe care au avut-o la sediul NATO din Bruxelles. Ei au fost întrebaţi cum apreciază intenţiile anunţate de preşedinţia franceză privind întărirea politicii de securitate a UE şi crearea unei forţe armate a Uniunii.

Secretarul general al NATO a spus că Alianţa sprijină poziţia preşedintelui Sarkozy în privinţa întăririi colaborării NATO-UE, precum şi ambiţiile preşedinţiei franceze a Uniunii, din cel de-al doilea semestru al acestui an, privind întărirea politicii europene de securitate.

"O politică europeană de securitate puternică este în interesul NATO", a spus Scheffer.

La rândul său, răspunzând aceleiaşi întrebări, preşedintele Băsescu a spus că nu va exista o concurenţă între forţele militare ale UE şi NATO, ci este doar o chestiune de clarificare.

Băsescu a spus că UE trebuie să-şi dezvolte propriile capacităţi de asigurare a securităţii, cheia succesului acestui demers fiind colaborarea UE-NATO.

"Nu este posibilă concurenţa pentru că discutăm de aceleaşi forţe. Problema este distribuţia şi planificarea lor", a spus Băsescu.

Cei doi oficiali au mai fost întrebaţi dacă au discutat despre Republica Moldova şi despre posibilitatea renunţării la un posibil statut de membru NATO al acestei ţări în schimbul unui acord cu Rusia legat de Transnistria.

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns că subiectul Moldova nu a fost discutat în întâlnirea cu secretarul general al NATO pentru că este ştiut faptul că acest stat este, potrivit propriei Constituţii, unul neutru.

Secretarul general al NATO a ţinut să adauge la cele spuse de preşedintele României că NATO nu joacă şi nu doreşte să joace un rol în chestiunea Transnistria.

Cei doi oficiali au mai fost întrebaţi cum comentează recentele declaraţii făcute de premierul rus, Vladimir Putin, cu ocazia unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Iulia Timoşenko, potrivit cărora Ucraina va avea de suportat consecinţele unei decizii privind intrarea în NATO. Secretarul general al Alianţei Nord Atlantice a declarat că apropierea Ucrainei de NATO este o chestiune care ţine de voinţa poporului ucrainean, exprimabilă prin referendum, precum şi de modul în care acest stat va îndeplini criteriile pentru intrarea în NATO. Scheffer a spus că a discutat acest subiect la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul ucrainean Iulia Timoşenko. El a ţinut să sublinieze că ţine de poporul ucrainean şi de NATO când şi cum va intra în Ucraina în Alianţă.

"Cred, cu tot respectul, că acest lucru este valabil şi pentru domnul Putin", a spus secretarul general al NATO.

La rândul său, preşedintele Băsescu a amintit că în concluziile Summit-ului NATO de la Bucureşti a fost stipulată explicit dorinţa statelor din NATO ca Ucraina şi Georgia să devină parte a Alianţei. Băsescu a mai spus că depinde de Ucraina, de poporul ucrainean, ca acest lucru să se întâmple.

Cei doi oficiali au precizat că în întâlnirea avută au discutat despre concluziile Summit-ului NATO de la Bucureşti, despre participarea militară în Afganistan, despre situaţia din regiunea Balcanilor de Vest şi cea a Mării Negre şi despre lărgirea NATO.

Preşedintele Băsescu a spus că, în legătură cu toate cele stabilite la Bucureşti, au fost înregistrate în perioada de după Summit progrese.

El a ţinut să sublinieze că un alt subiect discutat a fost cel legat de scutul anti-rachetă al NATO, prin care să se realizeze protejarea egală a tuturor statelor membre.

Băsescu a spus că şi în legătură cu acest subiect s-au înregistrat progrese după Summit, tema fiind "în progres şi în analiză".

Niciun comentariu: