luni, iunie 30, 2008

Workshopuri de improvizaţie, susţinute de Thorsten Giese, la Bucureşti



Workshopuri de improvizaţie, susţinute de Thorsten Giese, la Bucureşti (Imagine: www.thorstengiese.de)
Thorsten Giese, fondator al companiei Theater Turbine din Leipzig, va susţine două workshopuri despre improvizaţie la Bucureşti, în perioada 30 iulie - 3 august.

Cele două workshopuri sunt organizate de Teatrul Fără Frontiere, în cadrul programului "Masterclass 2008: metode pentru studiul Artei Actorului".

Atelierele vor fi susţinute la UNATC de Thorsten Giese - fondator al companiei Theater Turbine din Leipzig, trainer, moderator şi improvizator.

Primul workshop, "Introducere în Improvizaţie", este menit să prezinte actorilor români Tehnica Keith Johnstone. Fiind convins că teatrul devenise prea pretenţios şi îndepărtat de "omul de rând", Keith Johnstone a inventat o formă de improvizaţie numită "teatrul sport".

Exerciţiile lui urmăresc să blocheze intelectul care neagă, să sprijine manifestările intuiţiei şi ale subconştientului şi să nască spontaneitate.

Johnstone a observat că în viaţă toate fiinţele care trăiesc într-o societate se poziţionează inconştient într-un statut, înalt sau scăzut, pe care şi-l ajustează permanent pentru a putea convieţui. Autenticitatea relaţiilor de pe scenă depinde de jocurile de dominare şi subordonare care se nasc şi care se traduc prin termenul de conflict.

"Formate de Improvizaţie", celălalt atelier susţinut de Thorsten Giese la Bucureşti, va fi o provocare pentru actorii de improvizaţie cu experienţă, introducând forme de spectacol nepracticate în prezent în România.

La workshopuri se pot înscrie actori, regizori, scenografi, teatrologi şi studenţi. Înscrierile se pot face în perioada 26 iunie - 20 iulie.

Actorul german Thorsten Giese are o vastă experienţă în improvizaţie, luând parte la circa 300 de ateliere şi spectacole de teatru-sport în Leipzig şi Berlin. În 2000, acesta a fondat compania Theater Turbine - Teatru de Improvizaţie, iar de atunci joacă în spectacole ca moderator şi improvizator, dar desfăşoară şi activităţi de training.

Programului "Masterclass 2008: metode pentru studiul Artei Actorului" este organizat pentru al doilea an de către Teatrul Fără Frontiere. Programul este unul de formare continuă a artiştilor din domeniul teatrului şi face parte dintr-un proiect de workshopuri, reunite sub titlul "Masterclass – metode alternative/ complementare de studiu ale artei actorului".

În cadrul programului şi Alexandra Billings, iniţiatoarea metodei Viewpoints - o tehnică de improvizaţie care oferă actorului un vocabular pentru gândirea şi crearea de mişcare şi gest - va veni la Bucureşti şi va susţine un workshop, în perioada 4 - 10 august.

Niciun comentariu: