luni, iunie 30, 2008

Filme româneşti, la Festivalul "Vinos de Castilla la Mancha", din Spania



Actriţa Laura Vasiliu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Mai multe filme ale unor regizori români, printre care şi "Megatron" de Marian Crişan şi "4,3,2" de Cristian Mungiu, vor fi proiectate la Festivalul de film european "Vinos de Castilla la Mancha", organizat între 30 iunie-5 iulie, la Solana (Spania), la care România este invitată de onoare.

Ziua României la festival va fi marcată pe 4 iulie, în timp ce la Gala din 5 iulie cinematografia românească va fi omagiată prin conferirea Medaliei Lumiėre pentru Film.

Distincţia, oferită de Fundaţia Lumiére, va fi înmânată actriţei Laura Vasiliu, una dintre protagonistele filmului "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", şi directorului de imagine Florin Mihăilescu, invitaţi de onoare ai festivalului.

În cadrul Zilei României vor fi proiectate filmele: "Megatron" de Marian Crişan, câştigător al premiului Palme d'Or pentru scurtmetraj la Cannes 2008, şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, deţinător al trofeului Palme d'Or pentru lungmetraj la Cannes 2007, dar şi "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" de Cristi Puiu şi "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu.

Prezenţa românească va fi marcată şi prin spectacole folclorice susţinute de Ansamblul Românaşul din Madrid şi degustări de vinuri şi produse culinare româneşti.

Festivalul de film european "Vinos de Castilla la Mancha", a cărui importanţă este recunoscută de Federaţia Internaţională a Festivalurilor de Film, este organizat de Patronatul Municipal de Film şi Primăria din La Solana, împreună cu Fundaţia Lumiėre din Madrid.

În fiecare an, la manifestare sunt invitate personalităţi din lumea cinematografică şi culturală. Pe lângă secţiunile competiţionale de lungmetraj ficţiune, documentar şi scurtmetraj, programul cuprinde şi activităţi paralele.

Cea mai importantă dintre acestea este secţiunea "ţară invitată". La ediţiile anterioare ale festivalului au deţinut acest statut: Franţa (2005), avându-l ca reprezentant pe Gèrard Depardieu, Portugalia (2006), prin Nicolau Breyner, şi Italia (2007), prin Fabio Testi.

Niciun comentariu: