marți, iunie 24, 2008

Guvernul a adoptat modificarea Codului Fiscal


Guvernul a adoptat astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, informează un comunicat de presă al Executivului, remis AMOS News.
The image “http://www.codulfiscal.ro/images/book_03.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Potrivit documentului de presă, modificările operate vizează corelarea legislaţiei romaneşti cu cea europeană, astfel: regimul de impunere a dividendelor către societăţile rezidente în statele membre ale UE – De la 1 ianuarie 2009, cota de impunere a dividendelor pentru persoanele juridice nerezidente se reduce de la 16% la 10%. Atât persoanele juridice rezidente cât şi cele nerezidente vor plăti de la 1 ianuarie 2009 o cota de 10% asigurându-se astfel egalizarea tratamentului fisca; regimul fiscal aplicabil autoturismelor de teren din producţia internă – De la 1 ianuarie 2009 se elimină caracterul discriminatoriu de impozitare pentru autoturismele de teren indiferent de originea producătorului. Impozitarea se va face în funcţie de capacitatea cilindrică a autoturismelor la nivelul prevăzut de legea în vigoare; în domeniul impozitului pe profit - Majorarea perioadei de recuperare a pierderii fiscale de la 5 la 7 ani pentru pierderea fiscală realizată începând cu anul 2009. Guvernul a luat această măsură având în vedere că există domenii de activitate în care înfiinţarea şi dezvoltarea unei afaceri necesită o perioadă mai lungă de timp până la înregistrarea veniturilor din exploatare.

De asemenea, modificările efectuate vizează şi domeniul impozitului pe venit – Întrucât titlurile de stat şi obligaţiile emise de unităţile administrativ-teritoriale sunt instrumente ale datoriei publice guvernamentale şi locale, dobânda aferentă acestora şi veniturile din impozitare, Guvernul a decis să fie venituri neimpozabile. În acest fel va avea loc o creştere a cheltuielilor datoriei publice.

Niciun comentariu: