miercuri, iunie 25, 2008

Film românesc la Festivalul Internaţional "Cinema Jove" de la Valencia


Institutul Cultural Român din Madrid sprijină participarea românească la Festivalul Internaţional de film „Cinema Jove” („Film Tânăr”) din Valencia (21-28 iunie 2008).

Anamaria Chioveanu, studentă în anul IV la Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a prezentat scurtmetrajul „Fragmente” (2007), la care semnează scenariul, regia şi montajul şi care fost selecţionat în Festival din aproape 1.500 de pelicule de gen. Filmul a fost proiectat marţi 24 iunie. A doua proiecţie este programată sâmbătă 28 iunie.
The image “http://www.cinemajovefilmfest.com/documentacion/web_0059-08_foto_pelicula1.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.cinemajovefilmfest.com/documentacion/web_0059-08_foto_dir.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.
Cu ocazia meselor rotunde şi întâlnirilor programate de organizatorii festivalului, invitata are prilejul să (re)prezinte cinematografia românească actuală, dar şi fragmente din ultimele producţii ale tinerilor săi colegi de la UNATC.

Festivalul Internaţional de Film Tânăr din Valencia, „Cinema Jove”, este una dintre cele mai longevive şi mai ambiţioase manifestări de acest gen din Spania – pentru scurt şi lungmetrajele cele mai recente, nedifuzate încă pe piaţa spaniolă. De-a lungul timpului, s-a dovedit o adevărată pepinieră de tinere talente, iar la actuala ediţie, a 23-a, festivalul reuneşte simbolic (după 40 de ani) regizori de la Festivalul de la Cannes din mai 1968, tinerii pe atunci Christophe Honore, Balaguero & Plaza, Barbara Goenaga etc.

Scurtmetrajul „Fragmente” este un film de ficţiune alb/negru, de 14 minute. Din distribuţie fac parte Gilda Stan, Bogdan Albulescu şi Ioan Andrei Ionescu. Imaginea: Mihai Bumbu. Sunet: Dan Ştefan Rucăreanu. Montaj: Anamaria Chioveanu, Alexandru Preoteasa. Scenariul şi regia: Anamaria Chioveanu. Filmul a primit Premiul TIFF la festivalul „Cinemaiubit” 2007. A fost selectionat şi la Festivalul „Open-eyes”, Germania.

Sânziana şi Vlad erau cei mai buni prieteni în timpul liceului. Dar a trecut multă vreme de când nu s-au mai văzut. După ani de zile, cei doi au o singură noapte la dispoziţie. O noapte în care să-şi aducă aminte de trecut. O noapte magică în care câteva simple obiecte devin mai mult decât par.

Anamaria Chioveanu a mai realizat filmele: „Zbor” (documentar, 2006 selecţionat în Panorama Filmului Românesc la Fresh Film Fest, Karlovy Vary; selecţionat la „film.dok” Târgu-Mureş) şi „Ochiul meu stâng” ( ficţiune, 4 min, 35mm color, 2007, Premiul Special TIFF, Premiul pentru imagine Kodak Cinelabs, Premiul pentru Sunet Andrei Toncu la Festivalul Cinemaiubit; selecţionat la TIFF 2008, în cinema mobil A wall is a Screen şi la „Open Eyes”, Germania). (Tudor Cristian)

(http://www.cinemajovefilmfest.com/index.php?PHPSESSID=2bb3fc8cb6a35d4b6e7dc40f50321050)

Niciun comentariu: