vineri, ianuarie 09, 2009

Bombele bubuie peste gaza cu accent românesc


Oare de ce mă aşteptam eu...

Bombe romanesti peste Gaza. Romania este al treilea exportator de armament din UE pentru Israel
09-01-2009


România a exportat, în 2007, catre Israel, arme în valoare de 17 milioane de euro, se arata într-un raport al Uniunii Europene referitoare la licentele pentru exporturi de arma, scrie Eurobserver. Tara noastra se afla pe locul trei in clasamentul exporturilor de armament catre Israel, dupa Franta, care are exporturi de 126 milioane de euro, si Germania, cu 28 de milioane, relateaza NewsIn. Reprezentantii ANCEX (Agentia Nationala de Control al Exporturilor) de la Directia de Arme Conventionale au spus ca acest document al UE este realizat prin contributia statelor, iar datele publicate corespund realitatii, precizeaza NewsIn.

Potrivit raportului citat de EUobserver, în 2007, statele Uniunii Europene au acordat licente pentru export de arme în valoare de 200 milioane de euro catre Israel, iar Franta se detaseaza ca principal furnizor de arme pentru acest stat. Optsprezece state membre au aprobat 1.018 licente de export de arme destinate Israelului. Conform datelor, în 2007, Israelul a importat din Bulgaria, România, Germania, Polonia si Marea Britanie arme de mici dimensiuni si munitie în valoare de 12 milioane de euro. Armamentul care presupune manevrarea de catre doua-trei persoane (bombe, torpile si alte materiale explozive), în valoare de 23,5 milioane de euro, a fost importat de catre Israel din România, Cehia, Germania si Slovenia. Belgia, Franta si România au trimis Israelului materiale pentru flota aeriana în valoare de 18,5 milioane de euro, dintre care exporturile Parisului se ridica la 10 milioane de euro. Opozitia din Marea Britanie a cerut guvernului de la Londra sa inceteze astfel de exporturi catre Israel si a cerut sa faca presiuni ca toate tarile Uniunii sa faca la fel. Un oficial al Ministerului de Externe de la Londra a explicat ca exporturile de arme “nu primesc licenta daca se considera ca ar exista un risc ca acestea sa fie folosite pentru agresiune pe plan extern sau pentru represiuni interne”.

Primii români evacuati
Un grup cetateni români si palestinieni din Fasia Gaza, compus din patru familii, a ajuns ieri-dimineata la punctul de frontiera de la Erez, cu un transport organizat cu sprijinul Crucii Rosii. Grupul de 20 de romani si 3 palestinieni urma sa tranziteze teritoriul israelian spre Iordania, de unde urmau sa plece spre România sau alta destinatie dorita. Actiunea de evacuare a fost organizata cu sprijinul Comitetului International al Crucii Rosii si cu aprobarea autoritatilor israeliene, în cadrul unei operatiuni mai ample de evacuare a cetatenilor straini din aceasta zona, demarate în dimineata zilei de ieri, informeaza Ministerul de externe de la Bucuresti. Pâna ieri-dimineata, 69 cetateni români (23 adulti si 46 minori), la care se adauga 12 cetateni palestinieni, îsi exprimasera dorinta de a fi sprijiniti de catre personalul Ambasadei României la Tel Aviv în vederea parasirii zonei de conflict.

Corina Cretu, in zona de conflict
Europarlamentarul Corina Cretu s-a aflat, ieri, in zona din imediata vecinatate a Fasiei Gaza, ca membra a misiunii de informare a delegatiei Parlamentului European cu privire la situatia generata de conflictul dintre armata israeliana si militantii Hamas. Deputatul Corina Cretu a vizitat casele din orasul israelian Sderot afectate de atacurile cu rachete ale Hamas. De asemenea, la punctul de trecere a frontierei Erez, dintre Israel si Fasia Gaza, Corina Cretu a participat la o prezentare a situatiei la zi. “Realitatea vazuta la fata locului are o doza foarte mare de dramatism, atat de-o parte, cat si de alta a frontierei dintre Israel si Fasia Gaza. Din pacate, in acest conflict victime sunt in primul rand civilii. Populatia israeliana din localitatile invecinate Gazei a fost terorizata ani la rand de tirurile de racheta ale Hamas si am aflat starea de spirit a acestor oameni pentru care viata a devenit un cosmar sub amenintarea permanenta a atacurilor. Disperarea lor are acum un tragic echivalent in Gaza, unde civilii, in special copiii si femeile, cad victime ale razboiului si crizei umanitare”, a spus parlamentarul roman.
http://www.gardianul.ro/upload/2009/01/news_img_127307_93870.jpg
Intra si Hezbollah in razboi
Militantii Hezbollah din sudul Libanului au lansat cel putin trei rachete de tip “Katiusa” impotriva nordului Israelului, unul dintre proiectile lovind o casa din localitatea Nahariya, ranind doua persoane, relateaza presa israeliana. Autoritatile libaneze au anuntat imediat ca nu sunt implicate in acest incident. Potrivit purtatorului de cuvant al armatei israeliene din regiunea de nord a tarii, rachetele au fost trase de militiile palestiniene Hezbollah din Liban, grupari care vor sa intre in razboi cu Israelul. “Israelul considera guvernul libanez si armata libaneza respinsabili pentru lansarea oricarui proiectil spre Israel”, a spus un oficial al armatei israeliene. Intre timp, un inalt oficial israelian, Amos Gilad, consilier al ministrului apararii, Ehud Barak, urma sa calatoreasca la Cairo pentru a purta negocieri menite sa duca la incetarea focului in Orientul Mijlociu.
Emil Neacsu (sursa: Gardianul, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: