vineri, ianuarie 09, 2009

Dictatură? Un fleac, m-au ciuruit.


Spuneam multora care vroiau să mă asculte şi celor care nu voiau să mă asculte, de similitudinea perioadei prin care trecem cu perioada instaurării dominaţie comunismului în perioada stalinistă, desigur, fără a mai fi vorba despre Partidul Comunist Român, ci de forţa exercitată de un haos brawnian al clasei politice. Eu sper încă că aceste semnale care vin dinspre ziarul Gândul să nu fie adevărate, să fie doar un zvon, o exagerare, nişte preluări de cuvânt trunchiate şi modificate. Dacă sunt adevărate, România are deja un anunţ oficial de trecerea la dictatură, nu mai este nici o confuzie. Dictatura aceasta nu va fi ca cea comunistă, pentru că deja are un aparat represiv şi de poliţie politică mult mai complex, mai rafinat şi mai complet, totul în numele terorismului. Dacă este adevărat articolul, cineva cotărâşte iar ce anume reprezintă acel bine din "Să trăiţi bine!" şi acel cineva nu este poporul român ci doar un singur nume.

Băsescu va primi dreptul de a dizolva Parlamentul sau Guvernul
de Liliana RUSE | 09 IANUARIE 2009

Raportul Comisiei prezidenţiale pentru modificarea Constituţiei va fi prezentat miercuri, pe 14 ianuarie, după ce, ieri, a fost trimis mai multor organizaţii nonguvernamentale.

Raportul, ţinut secret de Administraţia Prezidenţială, a fost finalizat în noiembrie, dar Traian Băsescu a susţinut că nu a vrut să-l facă public pentru a nu afecta campania electorală. Raportul se vrea un document tehnic, fără nuanţe politice, mai ales că el a fost redactat de o comisie formată din jurişti şi specialişti în domeniul dreptului constituţional, sub conducerea profesorului Ioan Stanomir.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/3717116/1/basescu-1111og.jpg?width=800&height=600
La sfârşitul lui noiembrie 2008, Băsescu declara că a cerut în mod explicit comisiei să nu propună transformarea României în republică prezidenţială. El a susţinut că este nevoie însă de un mecanism pe care şeful statului să-l poată folosi pentru deblocarea crizelor: „Ori să dizolve Parlamentul, ori să dizolve Guvernul, una din două, nu trebuie mai mult“. Băsescu a afirmat că, într-o situaţie de criză, Legislativul şi Executivul nu trebuie să-şi „târască până la final mandatul“, iar cineva trebuie să-şi asume „riscul formidabil“ de a declanşa alegeri anticipate.

Conform unor surse, raportul va fi prezentat de profesorul Ion Stanomir, Băsescu mulţumindu-se să participe şi, eventual, să îndemne la dezbateri pe marginea lui.

liliana.ruse@gandul.info (sursa: http://www.gandul.info)

Eu îi ofer o altă soluţie domnului Preşedinte Traian Băsescu, o soluţie care nu mai aruncă "riscul formidabil" pe umerii prezidenţiali, acela de posibilitatea iniţierii unui referendum local pentru fiecare post de parlamentar şi a unui referendum general pentru premier. Iată o soluţie simplă, democratică, non-dictatorială, care rezolva problema fără a îngreuna conştiinţa preşedintelui. Ce spuneţi domnule preşedinte?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Basescu nu va dizolva parlamentul,cel putin 4 ani,daca va fi iar presedinte,dar se pare ca va fi.Acum se inteleg foarte bine.E formula ideala pentru ei.Acum toti fura fara deranj.Nu au de ce sa se dea in gat unii pe altii.

Bibliotecaru spunea...

Nu, a spus foarte clar, miza este premierul nu guvernul.