miercuri, ianuarie 14, 2009

Freedom House: România… este liberă


România este un stat în care libertăţile cetăţeneşti sunt garantate şi respectate, se arată în cel mai recent raport Freedom house.

Organizaţia a analizat şi în acest an în ce măsură oamenii se bucură de drepturile fundamentale garantate de convenţiile internaţionale.

România se menţine în clasamentul statelor libere din punctul de vedere al respectarii drepturilor omului.

http://www.tvr.ro/files/44832.flv

(sursa: TVR1, http://www.tvr.ro)

Freedom House: Romania, tara libera de rang 2

Romania se incadreaza in categoria tarilor libere, cu democratie electorala, conform raportului anual Freedom House privind libertatea in lume.

Freedom House include Romania in categoria tarilor unde atit drepturile politice, cit si libertatile civile sint respectate, evaluind nivelul de respectare a acestora la 2, pe o scara cu sapte grade, unde nivelul 1 reprezinta cel mai inalt grad de libertate, iar 7 gradul cel mai redus de respectare a drepturilor si libertatilor. Organizatia apreciaza ca statele din fosta Uniune Sovietica si-au continuat declinul. Rusia, criticata pentru alegerile care nu au fost "nici libere, nici corecte", se afla in fruntea curentului negativ, afirma Freedom House. Doua tari europene au cunoscut un declin in 2008, Italia si Grecia. Pozitia Greciei a fost afectata de revoltele din luna decembrie, dar si de "incapacitatea" guvernului de a le controla. La polul opus Irakul, confruntat cu ani de conflicte, a inregistrat unele progrese datorita ameliorarii securitatii si a unei mai ample implicari politice a sunnitilor. Malaysia a primit si ea o nota mai buna, in urma rezultatelor inregistrate de opozitie la alegerile nationale.

Declin al libertatii politice in lume

Democratia in centrul si estul Europei ramine puternica, in pofida rezultatelor din Bulgaria si Macedonia. In Bulgaria, respectarea drepturilor politice este evaluata la 2, din cauza ineficientei eforturilor Guvernului de a combate coruptia si crima organizata, care a dus la suspendarea, in iulie, a unor ajutoare substantiale din partea Uniunii Europene. Republica Moldova este notata de organizatie cu 4 (fata de 3, anul trecut), din cauza unor semne de influentare politica grava in alocarea bugetului, noilor restrictii asupra accesului la informatii si a aparentei politizari a investigatiilor anticoruptie. Libertatea politica in lume a inregistrat un declin in 2008, potrivit raportului Freedom House. Cele 89 de state sau regiuni "libere" ale lumii le-au depasit ca numar pe cele calificate ca "nefiind libere" (42), insa drepturile politice si libertatile civile au avut de suferit in general, pentru ca guvernele au incercat sa copieze revolutii antiautoritariste dupa modelul revolutiilor de diverse culori, potrivit Freedom House. "Desi regresele inregistrate in anul 2008 nu au fost substantiale in majoritatea tarilor, acestea au fost numeroase si au afectat majoritatea regiunilor", se arata in raport care a citat 34 de regrese si 14 progrese. Finlanda este pe primul loc pe lista celor 193 de tari si regiuni evaluate, iar Coreea de Nord se afla pe ultima pozitie, la fel ca anul trecut. Si China ocupa o pozitie joasa pe lista pentru ca, in loc sa imbunatateasca situatia drepturilor omului si democratia in perspectiva Jocurilor Olimpice, a organizat un "spectacol totalitar", potrivit raportului asupra anului 2008.

(sursa: Ziarul de Iaşi, http://www.ziaruldeiasi.ro)

Niciun comentariu: