vineri, ianuarie 16, 2009

Mână la Berlinală, birjar!


Constat un oarecare entuziasm în lumea filmelor româneşti. Toată lumea stă cu ochii pe noutăţi şi se aşteaptă ca anul acesta premiile să fie şi mai spectaculoase.

O coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, în competiţie la Berlinală
O coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, în competiţie la Berlinală
Filmul "Katalin Varga", scris şi regizat de britanicul Peter Strickland, o coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, a fost selectat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Berlin (5 - 15 februarie), informează producătorul român, Libra Film.

După 16 ani de la precedenta prezenţă a unui film românesc în Competiţie ("Patul conjugal", al lui Mircea Daneliuc), "Katalin Varga", filmul de debut al lui Peter Strickland, o coproducţie europeană (România-Marea Britanie-Ungaria), în care producătorul român este majoritar, reuşeşte să pătrundă în cercul select al competiţiei unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, cel de la Berlin.

Lungmetrajul este scris şi regizat de Peter Strickland, iar producătorii sunt Tudor şi Oana Giurgiu, din partea Libra Film, alături de regizorul britanic. Proiectul le-a stârnit interesul producătorilor români când a fost prezentat, în 2007, în cadrul Agora, piaţa de proiecte de film "work in progress" organizată de Festivalul de Film de la Salonic.

În urma vizionării materialului filmat până la acea dată, reprezentanţii Libra Film au decis să salveze proiectul din impas şi să se implice în producţia filmului şi finalizarea acestuia.

Filmările au avut loc în apropiere de Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc şi au fost realizate cu o echipă restrânsă şi un buget de producţie minimal. Tot procesul de pregătire şi producţie a filmului a durat mai bine de patru ani.

Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Tibor Palffy, de la Teatrul din Sfântu Gheorghe.

Hilda Peter a fost câştigătoare a Premiului Uniter 2006 şi a Premiului Criticii (atât în România, cât şi în Ungaria) pentru cel mai bun rol secundar - personajul Lucky din "Aşteptându-l pe Godot", de Tompa Gabor.

De asemenea, a obţinut Premiul de debut la Festivalul Internaţional de Teatru Atelier din Sfântu Gheorghe, în 2003, şi Premiul naţional pentru cea mai bună actriţă debutantă, acordat de Ministerul Cultelor şi Culturii tot în 2003. În 2004, ea a fost nominalizată de UNITER la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru prestaţia din spectacolul "Omul cel bun din Sichuan".

Tibor Palffy este unul dintre cei mai importanţi actori de teatru din România, activând la Teatrul "Tamasi Aron" din Sfântu Gheorghe. Pentru rolul din "Ivona, principesa Burgundiei", de Bocsardi Laszlo, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Naţional de Teatru din Pécs, 2008, Premiul Criticii Maghiare pentru cel mai bun actor în rol secundar, precum şi Premiul de interpretare al Festivalului din Kisvárda, 2008.

A fost desemnat cel mai bun actor al Festivalului Internaţional de Teatru Atelier - Sfântu Gheorghe, 1998. A jucat în mai multe filme, între care "Dallas Pashamende", de Robert Pejo (prezentat la Berlin în 2004), "Apărarea chinezească", de Tompa Gabor, şi "Biblioteca Pascal", de Szabolcs Hajdu (2008).

Regizorul debutant Peter Strickland a devenit cunoscut cu scurtmetrajul "Bubblegum" (1995/96), care o readucea în lumina reflectoarelor pe Holly Woodlawn, vedeta lui Andy Warhol. Filmul a fost proiectat la Festivalul de la Berlin în 1997.

Deşi filmul "Katalin Varga" a avut parte de o proiecţie în circuit închis la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2008, premiera mondială a producţiei în varianta finală va avea loc în cadrul ediţiei de anul acesta a Berlinalei.

Filmul este distribuit pe plan internaţional de compania franceză Memento Films, aceeaşi care distribuie câştigătorul premiului Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2008, "Entre Les Murs/ În clasă", de Laurent Cantet.

De asemenea, la Berlin mai participă Radu Jude, cu "Cea mai fericită fată din lume", care va rula în secţiunea Forum. Totodată, la secţiunea Scurtmetraj participă Paul Negoescu, cu "Renovare", şi Gabriel Achim, cu "Bric-Brac".

Între cele 21 de titluri din competiţia oficială, "Katalin Varga" concurează cu pelicule realizate de cineaşti consacraţi, precum:

"Rage", de Sally Potter, cu Judi Dench şi Jude Law,

"The Messenger", (SUA), de Oren Moverman, cu Woody Harrelson şi Samantha Morton,

"Mammoth" (Suedia), de Lukas Moodysson, cu Gael Garcia Bernal,

"Cheri", de Stephen Frears, cu Michelle Pfeiffer,

"In The Electric Mist", de Bernard Tavernier, cu Tommy Lee Jones, şi

"Storm", de Hans-Christian Schmid, cu Anamaria Marinca.


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1706/3711628/1/radu-jude-1.jpg?width=800&height=600

Radu Jude

(sursa: http://www.mediafax.ro)

'Katalin Varga' trailer


"Katalin Varga" ("Varga Katalin Balladája" - titlul original în maghiară)

Format: Super 16mm

Anul producţiei: 2006

Ţară: Romania

Dialog în română şi maghiară

Regizor, scenarist şi producător: Peter Strickland

Director de imagine: Márk Gyori

Editor: Mátyás Fekete

Sunet: Zoltán Karaszek

Muzică: Steven Stapleton, Geoff Cox-Dorée şi Richard Stevens

Assistant Directors/Producers: Zsolt Pall and Anikó Bordos

Distribuţia: Hilda Péter, Norbert Tankó, Tibor Pálfy, Melinda Kántor, László Matray, Roberto Giacomello, Sebastian Marina, Eniko Szabo, Attila Kozma and Zsolt Pall
(sursa: http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.ListAll&friendID=129417210)

Niciun comentariu: