miercuri, ianuarie 14, 2009

În preerie


Într-o lume dominată de ştirile cotelor fluidelor gazelor ruseşti, iată că se mai întâmplă şi evenimente cu iz cultural.

Un tablou de Monet, scos la licitaţie

Tabloul "Dans la Prairie", al lui Claude Monet, considerat o emblemă a impresionismului, va fi scos la licitaţie pe 4 februarie, fiind evaluat la o sumă de 15 milioane de lire sterline, potrivit casei de licitaţii Christie's, informează telegraph.co.uk.

Tabloul "Dans La Prairie" a fost pictat în 1876 şi expus în public pentru prima dată la Paris, în 1877.

Lucrarea o reprezintă pe soţia artistului, Camille, într-un câmp de flori din regiunea Argenteuil, din nordul Parisului, o locaţie folosită ca sursă de inspiraţie de mulţi artişti reprezentativi pentru curentul impresionist, precum Edouard Manet şi Auguste Renoir.

Când a văzut pentru prima dată lucrarea "Dans La Prairie", Paul Cézanne, contemporanul lui Monet a spus: "Monet este cel mai puternic dintre noi. Este doar un ochi, dar Dumnezeule, ce vedere!"

Un tablou de Monet, scos la licitaţie (Imagine: www.telegraph.co.uk)
(Imagine: www.telegraph.co.uk)

Înainte de scoaterea la licitaţie, pictura va fi inclusă într-o expoziţie, după mai multe decenii de la ultima prezentare în public, care a avut loc în 1957, la Galeria Tate din Londra.

Reprezentanţii casei de licitaţie Christie's se aşteaptă ca preţul de vânzare să fie în jurul sumei de 15 milioane de lire sterline (16,75 milioane de euro).

Alături de pictura lui Monet, vor mai fi scoase la licitaţie şi opere semnate Toulouse-Lautrec, Modigliani, Sisley, Renoir, Henry Moore, Matisse şi Van Dongen.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: